Sfinţii 10 Mucenici din Creta (Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide, Evarest şi Pompie) au pătimit în jurul anului 250 d.H., în Insula Creta, din porunca împăratului păgân Decius. Pentru că au refuzat să se închine idolilor păgâni, celor 10 sfinţi li s-au tăiat capetele. Înainte de a trece la Domnul, au rostit cu toţii această rugăciune:
“Iartă, Doamne, pe robii Tăi şi primeşte vărsarea sângelui nostru pentru noi, pentru rudeniile noastre şi prieteni şi pentru toată patria, ca să scape din întunericul necunoştinţei şi cu ochi curaţi să vadă buna credinţă, să Te cunoască pe Tine, Lumina cea adevărată, o, Împărate veşnic!”
Tot astăzi, îl sărbătorim pe Sfântul Naum de Ohrida, ucenicul Sfinţilor Chiril şi Metodie. A trăit între anii 830 şi 910 d.H. În anul 867, Naum a fost hirotonit preot la Roma. Potrivit aghiografiei Sfinţilor Chiril şi Metodie, Naum i-a ajutat pe aceştia în lucrarea misionară întreprinsă în Moravia Superioară, fiind unul dintre întemeietorii Şcolii de Literatură din Pliska, unde a lucrat între anii 886 - 893. După ce Sfântul Clement a fost hirotonit episcop în Drembica - Velika, Naum a continuat lucrarea lui în Şcoala Literară din Ohrida. În anul 905, a întemeiat mănăstirea de lângă Lacul Ohrida, care, mai târziu, îi va purta numele şi unde vor fi depuse sfintele sale moaşte. Sfântul Naum s-a ostenit cu tălmăcirea Sfintelor Scripturi şi a celorlalte cărţi bisericeşti, din limba greacă în limba slavonă. A trecut la Domnul în prima jumătate a secolului al X-lea.