Fraţii Eutropie şi Cleonic au fost prieteni cu Vasilisc, nepotul Sfântului Teodor Tiron, pe care-l cinstim cu multă evlavie. Tustrei au ajuns în închisoare pentru credinţa în Domnul Iisus Hristos.
La acea vreme, Asclepiodot, conducătorul oraşului Amasea, a încercat să-l ademenească pe Eutropie, invitându-l la o petrecere. Creştinul, însă, a refuzat prin cuvintele Psalmistului: “Fericit bărbatul care n-a umblat în sfatul necredincioşilor!” (Ps. 1:1). Mai apoi, i-a oferit bani pe care Eutropie i-a refuzat, amintindu-i guvernatorului că, din cauza arginţilor, Iuda şi-a pierdut sufletul. Văzând că nu reuşeşte să-l facă pe Eutropie să aducă jertfă zeilor, guvernatorul le-a cerut altor doi creştini, Cleonic şi Vasilisc, să facă acest lucru. Aceştia, însă, L-au mărturisit pe Hristos şi au fost supuşi la multe chinuri.
În timp ce era torturat, Eutropie se ruga: “Ajută-ne, Doamne, să putem îndura aceste răni pentru cununa muceniciei, aşa cum L-ai ajutat pe slujitorul Tău, Teodor.” Drept răspuns, Însuşi Hristos li s-a înfăţişat mucenicilor, împreună cu îngerii Săi şi cu Sfântul Teodor Tiron, care le-a spus: “Priviţi, a venit Mântuitorul să vă ajute, ca să aveţi viaţă veşnică!”. Soldaţii care erau de faţă împreună cu alţi martori au fost învredniciţi să vadă şi ei pe Mântuitorul şi au cerut guvernatorului să înceteze torturile.
Au urmat alte tentative de a-i îndupleca să jertfească zeilor, însă cei trei nu au renunţat la Hristos. Eutropie şi Cleonic au fost crucificaţi în oraşul Pontine Amasea (Asia Mică) pe 3 martie 308 d.H. Trupul Sfântului Eutropie a fost luat de Velonic, uns cu mir şi dus într-un sat, la optsprezece stadii de cetate, iar trupul Sfântul Cleonic a fost dus în satul Chima. Sfântul Vasilisc a fost executat mai târziu, pe 22 mai, în Komana.