"Sistemul de sanatate scirtiie" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Sistemul de sanatate scirtiie"

Ieri, la Braila, a avut loc intrunirea Colegiului Medicilor din Romania pentru regiunea de sud-est. La lucrari au participat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof. univ. dr. Vlad Tica, vicepresedinte al CMR, reprezentanti ai Colegiului Medicilor din judetele limitrofe, ai medicilor din judetul nostru, cit si manageri de spitale, conducerea Autoritatii de Sanatate Publica, a Casei de Asigurari de Sanatate si cea a Colegiului Medicilor, medici de diverse specialitati.
Participantii la discutii au analizat situatia existenta in sistemul de sanatate din Romania, au prezentat problemele cu care se confrunta atit pe plan national, cit si in teritoriu, au cautat solutii de rezolvare a acestora si au facut diverse propuneri legate de activitatea medicilor pensionari, cit si alte subiecte de interes profesional. Fata de toate aspectele prezentate, prof. dr. Vasile Astarastoae a precizat ca in momentul de fata se inregistreaza o perioada decisiva pentru Colegiul Medicilor, atit cu plusuri, dar si cu minusuri. "Elementele nefavorabile sint ca indiferent ce s-ar spune, totusi, sistemul de sanatate scirtiie; numirile, politizarea excesiva, persoane incompetente, decizii care nu tin cont de realitate, migratia externa care duce la migratia interna - faptul ca avem o treime din judete in care o treime din specialitatile importante nu exista sau numarul nu poate sa acopere solicitarile - si ca avem un corp medical obosit si tracasat, ceea ce poate sa conduca la greseli".
Potrivit sursei citate, in incapacitatea de a se gestiona un sistem si de a avea o viziune globala, cel mai simplu este sa culpabilizezi medicii. Pe de alta parte, nici medicii nu se comporta intotdeauna ca o elita. Incet-incet, medicii se transforma in simpli prestatori de servicii medicale, isi pierd esenta umanista a profesiei. "Daca medicii nu se comporta ca o elita, nici nu sint respectati ca o elita. Trebuie sa intervenim in acest sens, pentru ca nu as vrea sa ajungem cum s-a ajuns cu profesia farmacistilor, care s-au transformat in simpli oameni de afaceri, tocmai pentru ca au ajuns la aceasta motivatie economica, care i-a facut sa uite de principiile profesiei, ceea ce este un mare pericol. Trebuie sa vedem ce putem face pentru a fi rapizi, eficienti, iar relatia dintre Biroul Executiv, Consiliul National si judete sa dea coerenta actiunii Colegiului Medicilor. Daca noi luam o decizie care nu se poate aplica in judet, degeaba o luam", a concluzionat presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro