SOCIAL: Aproape 8% dintre români, depistaţi cu virusul hepatitei C la testările dintr-o campanie naţională | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

SOCIAL: Aproape 8% dintre români, depistaţi cu virusul hepatitei C la testările dintr-o campanie naţională

Pe toată perioada campaniei au fost testate 11.471 de persoane, dintre care 877 au primit un rezultat pozitiv. Printre judeţele cu cea mai mare prevalenţă a hepatitei C se numără Bacău (12,4%), Sibiu (10,6%), Botoşani (9,6%) şi Argeş (9,26%). "Pentru a preveni, trebuie mai întâi să cunoaştem căile de transmitere a virusului hepatitei C. Virusul poate fi contractat prin sânge, pe cale sexuală şi de la mamă la copil. Potrivit statisticilor, incidenţa virusului hepatitei C este mai ridicată în cazul consumatoruilor de droguri injectabile. La nivel naţional, există peste 80.000 de consumatori de droguri, în Capitală numărul acestora depăşind 20.000", a declarat, joi, pentru NewsIn, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", dr. Sorin Petrea.

Medicul a explicat că, pentru a preveni contractarea unui astfel de virus, trebuie evitat contactul direct cu obiecte tăioase nesterilizate, cum sunt instrumentele de manichiură şi acele de la seringi.

Specialistul recomandă femeilor gravide să-şi efectueze testul de depistare a virusului hepatitei C cel puţin o dată pe perioada sarcinii, dar şi înaintea acesteia, în cazul în care este vorba despre o sarcină programată. "Dacă mama primeşte un rezultat pozitiv, riscul ca virusul hepatitei C să se transmită la făt este de peste 10%. De asemenea, dacă femeia alege să ducă mai departe sarcina, ea trebuie supusă unui tratament, cel puţin până virusul devine nedetectabil", a spus dr. Sorin Petrea.

Medicul a explicat că, în cazurile în care mama este depistată pozitiv, este recomandat ca naşterea să se facă prin cezariană, întrucât riscul ca virusul să fie transmis la copil este mai mic. "La o naştere normală, creşte presiunea uterină, iar pielea nou-născutului, permeabilă, intră în contact cu sângele, ceea ce poate duce la contractarea virusului. De asemenea, specialiştii recomandă mamelor infectate cu virusul hepatitei C să evite alimentarea nou-născutului de la sân", mai spune specialistul.

Manifestările clinice ale virusului hepatitei C trec prin două etape, acestea putând fi acute sau cronice. În faza acută, simptomele sunt asemănătoare cu cele ale virusului hepeatitei A: astenie, greaţă, vărsături, urină închisă la culoare. Potrivit dr. Petrea, de cele mai multe ori, virusul hepatitei C trece direct la forma cronică, acesta fiind una dintre cauzele pentru care foarte mulţi români află întâmplător că suferă de hepatită.

Netratată, hepatita C duce la ciroză sau cancer hepatic. Tratementul unui pacient cu hepatită C este gratuit şi se efectuează cel puţin pentru o perioadă de şase luni. Şansele de vindecare pot fi de 100% dacă virusul este depistat în fază incipientă, spun specialiştii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro