Referitor la modul in care se vor structura colegiile electorale, Tudose n-a putut da prea multe detalii, deocamdata: "Si aici au fost o multime de variante, s-a spus ca nu se poate amesteca urbanul cu ruralul, ca sint tipuri de campanie diferite, ca sint probleme diferite. Evident ca la noi in judet, nu putem lua separat urbanul de rural, pentru ca nu merge, o circumscriptie ar avea 200.000 de alegatori, iar cealalta, doar 100.000. De asemenea, exista o prevedere ca nu poate exista intre doua colegii aflate in aceeasi circumscriptie electorala o diferenta mai mare de 30%, ceea ce este o limita rezonabila. Vom vedea ce se va stabili. Oricum, grupul PSD este de acord cu proiectul de lege pentru uninominal, asa prost cum e, pentru ca nu mai putem sa mergem pe votul pe liste". Parlamentarul PSD a mai spus ca, deocamdata, nu s-a mers cu discutiile pina la modul in care se vor structura colegiile in fiecare judet, daca se va merge pe o consultare intre reprezentantii partidelor sau guvernantii vor lua deciziile asa cum doresc ei: "In mod normal, ar trebui sa aiba un cuvint de spus toate partidele, asa s-a pus problema. Inca nu stiu sa va spun care va fi formula de impartire a circumscriptiilor in colegii, pentru ca inca nu avem legea, dar, in principiu, ar trebui sa avem cu totii un cuvint de spus. Putem sa ne trezim a doua zi dupa aparitia legii cu o Hotarire de Guvern, de genul: “mai, astea-s colegiile si nu mai discutam!” sau se poate ajunge pina la mese rotunde si consultari cu cetatenii. Ca orice algoritm, cheia va trebui sa fie stabilita prin lege. In ceea ce ne priveste, inca nu ne-am gindit la o posibila modalitate de impartirte a judetului pe colegii, pentru ca inca nu avem legea, ca sa stim exact pe ce baza lucram".
Tudose regreta ca, pina la acest moment, nu s-a introdus in proiectul de lege si ideea votului uninominal pentru presedintele consiliilor judetene, ceea ce, in opinia sa, le-ar da mai multa legitimitate si mai multa independenta acestor alesi locali.
Amintim ca discutia intre partidele politice reprezentate in Parlament pe marginea proiectul de lege privind votul uninominal urmeaza sa fie finalizata la inceputul acestei saptamini, dupa care documentul sa intre rapid in discutia legislativului.