Spectacolul lui Radu Afrim, asaltat de braileni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Spectacolul lui Radu Afrim, asaltat de braileni

Marti seara, pe scena Casei Tineretului s-a jucat piesa "Povestiri despre nebunia (noastra) cea de toate zilele", de Petr Zelenka, in regia lui Radu Afrim. Sala Casei Tineretului s-a umplut cit ai zice peste, fiind aproape plina cu iubitorii spectacolelor regizate de Radu Afrim. Textul cehului Petr Zelenka scoate la rampa o galerie de nebuni, simpatici cu totii, nefericiti cu totii, miscindu-se in cerc, intr-un sens giratoriu din care nu exista scapare. Tanti Hanek, interpretata de minunata Coca Bloss, da tuturor sfaturi pe care, de altfel, nimeni nu i le cere, e interesata de soarta cecenilor si doneaza singe pina ce acesta i se subtiaza si nu mai coincide cu noile "norme" de recoltare. David Hanek (Tudor Tabacaru), sotul ei, celebru pe vremuri pentru ca era "vocea" jurnalelor de stiri prezentate la cinematograf, repeta la cererea nostalgicilor o stire despre vizita presedintelui partidului comunist ceh, Gustav Husak, la o tabacarie din Moravia. Preocuparea lui de baza, pe care o gaseste de-a dreptul fascinanta, este aceea de a scoate bule de aer dintr-o sticla de bere. Fiul lor, Petr (Cezar Antal) este o dezamagire pentru mama sa, care il pune sa se tot jure ca nu e "o-mosexual". Petr isi gaseste "un job ca oricare altul", acela de a fi voyeur pentru un cuplu care nu poate face sex decit sub privirile cuiva. Prietenul lui, adolescentul batrin Pata (Constantin Cojocaru), este un "pervers normal" care "si-o trage" cu chiuveta si cu aspiratorul si care nu e in stare sa tina linga el o femeie nici daca aceea e din plastic. Sylvia (Dragos Ionescu) e un travestit in bratele caruia isi gaseste fericirea "vocea" jurnalelor de stiri. Boala lor adevarata este insa lipsa de iubire. In plus, nimeni nu comunica cu nimeni, fiecare isi recita propriul monolog, isteric si disonant. Din cind in cind, acest monolog este cintat pe muzica anilor '80.
Spectacolul "Povestiri despre nebunia (noastra) cea de toate zilele" a fost invitat pentru o ministagiune la Paris, pe scena Teatrului "Odeon". Acesta a fost montat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, iar din distributie fac parte: Coca Bloss, Cezar Antal, Constantin Cojocaru, Tudor Tabacaru, Nora Covali, Dragos Ionescu, Florin Mircea Jr., Catalina Iesanu, Ecaterina Hatu, Irina Ivan, Dan Grigoras si Lola. Scenografia este semnata de Mihai Pacurar. Criticii au apreciat ca spectacolul de o ora si 50 de minute este unul kinky si "light-amarui" despre singuratate, fixatii, comunicare, despre substitutie, frica si normalitate, despre nebanuita extindere pe care o poate capata conceptul de vecinatate, despre obisnuinta, dragoste si diferite obiceiuri personalizate ce descind din aceasta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro