Cabinete desfiintate pentru ca erau nerentabile
La intrebarea consilierului PD a raspuns chiar managerul Spitalului, dr. Mihailescu, care a explicat ca acele cabinete se desfiinteaza pentru ca nu sint rentabile si nici nu sint cautate de catre pacienti. "Cabinetele respective aveau contract cu CJAS, dar nu isi indeplineau punctajul, iar noi trebuia sa platim medicul si echipa care functiona acolo. Asa ca le desfiintam, iar medicii aceia ii retragem in sectiile unde exista deficit de personal. Vreau sa redam cladirea policlinicii proprietarului, deoarece pe noi ne costa 300 de milioane de lei vechi intretinerea. Asa, pastram acolo doar cabinetele de pediatrie si recuperare si platim chirie pentru ele. Restul cabinetelor sint particulare".
Spre nemultumirea colegei de la PD, consilierul PNL Mariana Tarachiu a sustinut punctul de vedere al dr. Mihailescu: "Daca desfiinteaza sau nu ceva, asta e strict decizia managerului, ca sa aduca bani spitalului. Daca unele servicii mai ramin, trebuie sa vedem cu cine mai functioneaza. Cabinetul de reumatologie din policlinica nu a avut medic. Cei doi medici de reumatologie din Braila au cabinetele particulare in contract cu CJAS si nu pot avea contract cu Casa pe doua cabinete. Cabinetul de ortopedie din policlinica 2 e intr-un spatiu impropriu, iar medicii care veneau acolo nu primeau punctaj in relatia cu Casa, ca aveau contracte la cele particulare. Ca si eficienta, nu se justificau. Ca pentru populatia Brailei e nevoie de mai multe cabinete sint de acord, dar sa gasim si medicii care sa functioneze in ele".
Se doreste infiintarea unui serviciu de tratament la domiciliu
Referitor la problemele cu care se confrunta brailenii in relatia cu Spitalul Judetean, vicepresedintele CJ, Gheorghe Chiru, a tinut sa aduca in discutie faptul ca, de multe ori, oamenii pur si simplu nu au unde face o injectie in miez de noapte, daca au nevoie de asa ceva: "Trebuie sa te duci la spital, cu copilul in brate, sa zicem, si sa te rogi de asistente, poate se indura careva sa iti faca o injectie. Cu banii in mina. Si de multe ori te lovesti de refuzul lor".
Referitor la aceasta problema, Mihailescu a tinut sa precizeze ca, de anul viitor, va incerca sa infiinteze la Braila un serviciu de tratament la domiciliu: "Exista o posibilitate sa facem un sistem de ingrijiri la domiciliu. Cu niste masini, cu personalul pe care il avem cind unele sectii functioneaza mai putin". Acesta a adaugat ca injectii se fac la urgenta, dar cu "materialul clientului": "Nu putem sa asiguram noi tot ce trebuie, numai pentru vaccinul antirabic cheltuim 500 de milioane lunar. Cred ca o sa imput asta primariei. E o suma foarte mare".
Spitalul nu are aviz de functionare
Presedintele CJ a mai abordat in cadrul sedintei consiliului de ieri un alt aspect legat de problemele cu care se confrunta Spitalul Judetean de Urgenta. Acesta a precizat ca, in perioada urmatoare, spitalul trebuie sa ajunga unul de nivel european sau situatia va fi foarte grava. Stancu a explicat ca, din nefericire, exista probleme atit la construirea sectiei ATI cit si la dotari si ca trebuie gasite solutii cit se poate de repede: "Am zis sa facem ATI intre cele doua aripi deja existente ale spitalului, dar arhitectul a spus ca o sa ne coste vreo 18 miliarde de lei vechi. Eu zic ca putem sa o facem si cu 10 miliarde, daca stringem cureaua. Numai ca, daca tot stringem cureaua, nu mai vine nici un constructor sa lucreze cu noi".
Explicatiile legate de situatia in care se gaseste spitalul acum au venit din partea directorului Mihailescu. Acesta a atras atentia ca unitatea nu are aviz de functionare, datorita modului defectuos in care a fost gindita amplasarea sectiilor si ca, pentru a putea functiona de anul viitor incolo, trebuie sa se acrediteze, ceea ce in conditiile actuale este imposibil: "In aproximativ un an si jumatate va sosi o comisie pentru acreditare. Daca nu esti acreditat, nu existi. In acest moment, Spitalul Judetean nu poate fi acreditat pentru ca nu are nici macar aviz de functionare. La noi, Terapia intensiva e la nivelul trei, linga blocul operator, ceea ce e total gresit. In afara de cele 18 miliarde pentru construirea ATI, ar mai fi nevoie si de dotari. Bine, aici e treaba Ministerului. Dotarea e slaba si veche. Trebuie sa cheltuim un miliard anual ca sa autentificam aparatura pe care o avem...".
Locuinte de la CJ pentru medicii tineri
Mihailescu a mai adaugat ca o alta problema ar fi imbatrinirea corpului de medici, dar ca acest lucru se poate rezolva cu putina bunavointa din partea CJ: "E vorba de aproape 40 de medici tineri pe care vrem sa ii atragem la Spitalul Judetean. Criza de medici se va manifesta in curind in tara, dar mai ales in Braila, deoarece medicii tineri si asistentele pleaca in afara. Trebuie sa aducem un contingent de medici tineri. Dar pentru ca nu avem cu ce sa ii atragem la Braila, m-am gindit daca ati putea sa le puneti la dispozitie macar niste locuinte, pe care apoi sa le poata prelua ei. Astfel, am avea argumente sa atragem acest personal de care avem mare nevoie".