Primul care a ridicat problema acordarii sporului "de dispozitiv" - care inseamna ca acestia pot fi chemati oricind la serviciu, daca este o urgenta, fiind permanent "in priza" - in mod egal, la toti angajatii, a fost consilierul independent Petre Candidatu, care considera incorect ca de aceasta facilitate prevazuta de lege sa beneficieze numai o parte dintre angajatii CJ: "E vorba de incadrarea institutiei Consiliului Judetean intre institutiile care beneficiaza de sporul de dispozitiv. E vorba de situatii de risc, asa cum se intimpla in cazul Armatei, Politiei si altor institutii. Deci, nu personalul, ci institutia in sine este incadrata la aceasta grupa si toti angajatii trebuie sa beneficieze de acest drept. Pe de alta parte, CJ este obligat ca prin buget, dar si prin rectificative, sa asigure fonduri pentru acordarea sporurilor care sint prevazute de lege. Si in al treilea rind, propun scoaterea din proiectul de hotarire a prevederii ca persoanele respective, care vor primi acest spor, vor fi desemnate prin dispozitie a presedintelui CJ. Prin lege, beneficiaza toti angajatii, deci nu prejudiciem pe unii si avantajam pe altii. Daca nu sint fonduri, nu se acorda, dar daca sint, sa primeasca toti".
Si consilierul PRM Marius Dobrota a sustinut acelasi principiu de egalitate: "Trebuie ca oamenii sa beneficieze de stimulente de ordin financiar, pentru ca numai asa pot fi pastrati in sistem. Conform legislatiei in vigoare, indemnizatia de dispozitiv se acorda si personalului civil care-si desfasoara activitatea in domeniul administratiei publice si mi se pare normal sa le asiguram tuturor acest spor, este o chestiune care-i fidelizeaza pe oameni, le asigura siguranta la locul de munca. In primul rind ca este legal si ar trebui sa fie obligatoriu pentru toata lumea, nu doar pentru anumite persoane. Nu spun ca unii nu sint mai merituosi, dar e normal, avind in vedere ca exista un ordin pe aceasta tema, sa le asiguram tuturor acest procent de 25%".
"Eu va spun ca 25% din fondul de salarii de astazi inseamna mult si ca nu avem acesti bani"
Presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, a explicat ca a acordat acest spor doar unora dintre angajati, pentru ca a considerat normal sa-i stimuleze pe cei care intr-adevar au muncit mai mult, care au ramas la serviciu peste program si la care s-a apelat, fiind adusi de acasa, in situatii de urgente, nu pe cei care au lucrat in program normal, de 8 ore pe zi: "Vad ca lumea a intrat in campanie electorala. In primul rind, daca stau si ma gindesc, atunci cind am preluat acest mandat, nu exista aproape nici un drept pentru cei care erau in rindul personalului de executie. Nu era spor de fidelitate, nu era spor pentru lucrul la calculator, nu era nici suma de 30 de milioane alocata anual, pentru imbracaminte, fiecarui angajat, dar se pare ca asta-i treaba cu degetul si cu mina, stiti, ii dai omului un deget si-ti ia mina toata. Intrebarea mea este urmatoarea: doriti sa avem oameni de calitate si sa o facem in conformitate cu legea, pentru cei care intr-adevar muncesc? Ce este sporul de dispozitiv? Este disponibilitatea omului de a fi in permanenta la dispozitia presedintelui, pe probleme de serviciu. Daca vreti, luam si niste analize si costatam ca avem angajati pentru ca avem schema pentru posturile respective, dar daca ii punem sa scrie ce-au facut in ultimii 3 ani de zile, sint si din cei care nu au cum sa scrie doua pagini. Doriti sa facem intr-adevar o stimulare a angajatilor? Eu, daca vreti, pot sa dau si 50%, daca hotariti asa, ca doar nu dau din banii mei, dar anul acesta este marcat si de prima din anul 2007, cit este prima aceea din urma, unde sint multe miliarde pe care CJ le plateste salariatilor, pentru ca in instanta s-au cistigat niste procese si normal ca am facut toate formalitatile ca sa putem plati 6-8 miliarde, cit va fi nevoie. Eu va spun ca 25% din fondul de salarii de astazi inseamna mult si ca nu avem acesti bani, nu avem prevedere bugetara pentru ei. Acum sint foarte putini care iau spor de dispozitiv, 10-12 persoane. Putem sa lansam orice sporuri vreti, dar trebuie sa aiba acoperire si in ceea ce angajatii respectivi fac pentru CJ. Pai, daca le dam la toti la fel, indiferent ce aport isi aduc la CJ, cei mai buni o sa-si ia sacosa si-o sa plece, o sa-mi spuna “domnul presedinte, eu muncesc de dimineata pina seara si mi se pare corect sa iau mai mult decit colegul de birou, care nu face nimic!”. Care va fi stimularea pentru oamenii care muncesc mai mult?".
Vicepresedintele CJ, Gheorghe Chiru, la rindul lui, a militat pentru sporuri pentru toata lumea: "Sint, dintre angajatii CJ, unii care-si asuma responsabilitati mai mari, care semneaza acte, dar si cei care robotesc toata ziua au niste drepturi. Daca unii primesc sporul de dispozitiv si altii nu, se creeaza o stare de tensiune care nu este buna, chiar si pentru conducerea institutiei. Se spune presedintele da, presedintele ia, dar e bine ca lucrurile sa fie echilibrate. E vorba de a trata niste oameni in mod egal".
In final, plenul CJ a decis ca acordarea sporului de dispozitiv sa se faca pentru toti angajatii, nu doar pentru unii, decizia nemaifiind, pe aceasta chestiune, in miinile presedintelui. Gheorghe Bunea Stancu a precizat ca acordarea acestui spor se va face incepind din data de 30 iunie, deci in mandatul urmator, raminind la latitudinea noului presedinte sa gaseasaca surse de finantare pentru suma suplimentara sau sa decida, pur si simplu, ca nu sint banii necesari, astfel incit nu va mai primi nimeni sporul amintit.