In conditiile in care, pina acum, nu s-au inghesuit potentialii investitori pentru constructia podului peste Dunare, iar licitatiile organizate pe aceasta tema nu au nici un succes, presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, are o alta idee: CJ sa se ocupe singur de realizarea investitiei. Solutia pe care o propune Stancu este ca CJ sa gaseasca singur sursele de finantare, in conditiile in care, potrivit acestuia, nu ar fi necesare 300 de milioane de euro, asa cum se discuta pina acum, ci doar 120 de milioane. Stancu a explicat recent, in cadrul unei conferinte de presa, ca a facut o serie de calcule si a ajuns la concluzia ca in 12 ani, investitia s-ar amortiza: "Fac astazi afirmatia publica: daca nu se va rezolva nimic nici la urmatoarea licitatie cu podul peste Dunare, mai mult ca sigur voi propune viitorului CJ, daca voi iesi presedinte, ca noi, ca si autoritate publica, sa finantam integral constructia podului, cu surse pe care le vom gasi. Nu este imposibil, vom gasi sa atragem surse financiare. Am avut trei runde de discutii cu partile respective, este o banca specializata in a aduna cit mai multi investitori, pentru finantari de amploare, eu le-am spus si care este suma necesara, din ultimele calcule. Este vorba despre 120 de milioane maximum. Eu va demonstrez cu creionul pe hirtie ca in maximum 12 ani, podul se amortizeaza. El poate deveni profitabil in al doilea sau al treilea an, ca nu trebuie sa dai toti banii pe care-i cistigi, la banca, odata. Chestiunea este de cit esti dispus sa accepti, ca si dobinzi la imprumuturi. Dar asta se va discuta in plenul CJ, nu voi decide eu, Stancu. Pot sa va spun ca am semnale ca vor fi investitori care vor participa la licitatia pentru constructia podului. In principiu, insa, daca nu vor fi, am in gind si aceasta varianta. Este o chestiune care se poate intimpla, constructia acestui pod si este o investitie care ne trebuie si brailenilor, si galatenilor. Eu as vrea ca la administratia din Galati sa iasa dupa alegeri oameni cu care sa pot vorbi aceeasi limba".
"Daca nu se intimpla nimic acum cu aeroportul dintre Braila si Galati, vom finanta, mai mult ca sigur, aeroportul de la Ianca"
Stancu este insa de parere ca, in ceea ce priveste finantarea, ar fi mai bine ca CJ Braila sa actioneze singur, fara a implica si Galatiul, pentru a evita eventuale batai de cap suplimentare: "Am avut experienta cu Tulcea, in ceea ce priveste podul, si aceasta nu a fost una favorabila. Daca fac eu treaba mea aici, la Braila, in CJ, si trebuie sa aprobe si Galatiul, ma trezesc ca sint doi-trei consilieri acolo care nu sint de acord si avem o problema. Teoretic, exista si posibilitatea ca Braila si Galatiul sa colaboreze, in acest proiect, dar cu o conditie: sa existe un singur Consiliu care este coordonatorul proiectului. Este mai credibil daca o faci cu mai multi, este adevarat, mai ales ca Galatiul are buget dublu fata de Braila. Sa fim realisti si sa recunoastem ce este adevarat".
Ca si cum nu ar fi de ajuns un asemenea proiect, Gheorghe Bunea Stancu pluseaza insa si se arata hotarit sa-si asume, in numele CJ, si o eventuala investitie in aeroportul de la Ianca, daca nici licitatia pentru aeroportul dintre Braila si Galati nu va da rezultate: "Daca nu se intimpla nimic acum cu aeroportul, vom finanta, mai mult ca sigur, aeroportul de la Ianca, unde judetul isi propune sa aloce circa 10 milioane de euro, ca sa-l facem un aeroport practicabil. Nu ni l-au dat inca cei de la Ministerul Apararii, ca nu stiu ce probleme au ei acolo, dar o sa ni-l dea. Am cerut ministerului sa ne dea voie sa umblam la pista, care va ramine la acelasi nivel, numai sa refacem partile mai deteriorate si ne mai trebuie si un terminal de pasageri, citeva chestii de securitate, balizaj si un turn de control. Sint lucruri deja discutate. Este a treia oara cind se discuta despre aeroport si daca nu avem o oferta concreta, atunci va trebui sa ma duc pe aceasta varianta, pe care o poate sustine financiar CJ".