STOP! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

STOP!

Brăilenii se mobilizează pentru salvarea pădurii Stejaru. La fel ca şi astă-primăvară, la precedenta dezbatere pe tema acestui subiect, pe grupurile de socializare au apărut tot felul de mesaje contra defrişării care se prefigurează în pădurea de la marginea municipiului Brăila. Marius Vernescu, reprezentant al Societăţii Ornitologice Române, a postat mai multe fotografii cu un grup de tineri care, aflaţi chiar la marginea pădurii Stejaru, afişează un banner mare pe care scrie: "Nu tăia pădurea Stejaru. Brăila trebuie să respire!". 

"Încerc să trag un semnal de alarmă şi să arăt opiniei publice brăilene că nu putem tolera ca cineva să taie la nesfârşit din pădurile noastre trecute în proprietatea unora, pe căi mai mult sau mai puţin legale. (...) Brăila este judeţul unde s-a împădurit foarte puţin în ultimii 25 de ani, iar unii vor să pună la pământ şi ceea ce a mai rămas. Miercuri putem să le arătăm că suntem mulţi şi că ne pasă de Pădurea Stejaru. Să mergem cât mai mulţi la Cabana Stejaru şi să spunem un NU hotărât tăierii pădurii. Ne-am săturat să ne trezim peste noapte cu bogaţi care se fac că investesc prin tăierea şi vinderea lemnului din pădure. Politicienii care stau în spatele acestor aşa-zişi investitori să facă doi paşi în spate şi să ne lase, pentru că ne-am săturat să distrugă şi puţina pădure care mai există în judeţul nostru", ne-a transmis Marius Vernescu, prin intermediul unui comunicat de presă.
Reamintim că, mâine, miercuri, 9 decembrie, în sala de protocol a Cabanei Stejaru, de pe Şos. Buzăului, va avea loc o dezbatere publică în cadrul căreia brăilenii interesaţi sunt invitaţi să îşi exprime punctul de vedere vizavi de iniţiativa unor investitori privaţi care intenţionează să scoată din fondul silvic 13 ha din pădurea Stejarul. Aceştia spun că vor face defrişări pe doar 6 din cele 13 ha, astfel încât să poată construi acolo un ansamblu social - sportiv, ce va include terenuri de sport, dar şi case de locuit. Opiniile exprimate în cadrul dezbaterii publice vor fi luate în calcul de autorităţile de mediu, care trebuie să dea sau nu aviz pentru scoaterea celor 13 ha din fondul silvic.
După cum v-am mai informat în repetate rânduri, un grup de iniţiativă format din Valentin Chisoceanu, George Iurov, Elena Iurov (sora viceprimarului Alexandru Dănăilă, care între timp a plecat din România şi a renunţat la acest proiect n.n.), Costel Guruianu, Otilia Niţă, Leonard Mîrza, Laurenţia Mîrza, Cristian Niţă, Cristian Mîrza, Alexandra Periverzof, Virgil Voiu, Gina Chisoceanu, Ionel Stănilă, Gabriela Stănilă şi Mihai Periverzof a început demersuri, în 2011, pentru a scoate 13 ha din pădurea Stejaru din fondul silvic, în aşa fel încât terenul respectiv să fie liber pentru construcţii. Respectivii investitori au declarat că vor defrişa efectiv doar 6 ha de pădure pentru construirea unei baze sportive. Însă, odată scoasă din fondul silvic, întreaga suprafaţă de 13 ha va putea face, mai devreme sau mai târziu, obiectul defrişărilor.
Demarat în urmă cu patru ani, proiectul se află încă în faza premergătoare obţinerii avizului de mediu. Reprezentantul investitorilor este Gheorghe Periverzov, persoana care se ocupă efectiv de demersurile legale pentru primirea avizelor de mediu care să permită construirea acelui ansamblu social-sportiv.

Şeful Asociaţiei "Green" cere sprijinul DNA-ului

Dan Păun, preşedintele Asociaţiei "Green" din Brăila, a ţinut să facă public faptul că nu va putea participa la dezbaterea publică ce va avea loc miercuri deoarece trebuie să plece în Germania pentru a-şi ajuta un prieten. Cu toate acestea, Păun a punctat că asociaţia va avea fără îndoială reprezentanţi prezenţi la Cabana Stejaru, care vor milita împotriva derulării proiectului investiţional. "Am avut acces la doamna ministru Graţiela Gavrilescu şi ştiu că Ministerul Mediului este împotriva acestui proiect şi că avizul nu este favorabil investitorilor. Vom solicita prin delegaţii care vor merge la dezbaterea publică, ca autorităţile să trateze proiectul ca fiind unul unitar, de 13 ha, nicidecum 13 proiecte de câte 0,9 ha, cum se vrea eludarea legii. Pentru că toată lumea încearcă să păcălească legile în ţara asta. Dacă va fi tratat unitar proiectul, atunci acea suprafaţă de teren nu va putea fi scoasă din circuitul forestier, decât cu avizul Guvernului şi nu cu cel al ITRSV Vrancea. Şi se poate vedea că este un proiect unitar studiind doar reţeaua de utilităţi, drumuri şi reţele de apă - canalizare - curent electric. Acolo se doreşte un proiect de dezvoltare imobiliară mascată, sub egida unui complex aşa-zis sportiv. Noi, Asociaţia Green, suntem împotriva acestui proiect, am fost de la început. Dacă voiau să facă un complex sportiv se putea face într-o zonă care nu era împădurită şi unde noi ne-am oferit chiar să ajutăm la împădurire special. De patru ani până acum, cu speciile de pomi potrivite zonei noastre deja putea să existe o mini-pădure dacă era voinţă, dar nu a fost", a declarat Păun.
Totodată, sursa citată a dorit să atragă atenţia asupra modului în care s-a făcut atribuirea porţiunii de pădure solicitând chiar intervenţia procurorilor anticorupţie. "Foarte grav este faptul că autorităţile competente nu au studiat cum a ajuns acest grup de proprietari în posesia unui teren aflat exact lângă limita oraşului Brăila, chiar dacă este pe teritoriul administrativ al comunei Chiscani. Adică o persoană care era îndreptăţită să ia un teren de pădure la marginea judeţului primeşte aceeaşi suprafaţă lângă municipiul Brăila, însă valoarea financiară este total diferită, chiar de ordinul zecilor. Aşteptăm ca harnicul nostru DNA şi procuratura să arunce o privire şi în această privinţă", a mai afirmat acesta. Totodată, copreşedintele ALDE Brăila a mai solicitat ca toţi parlamentarii şi consilierii noştri să îşi declare public suportul sau opoziţia vizavi de acest proiect investiţional. Păun a afirmat că săptămâna viitoare va pune la dispoziţia politicienilor un formular pe această temă, pe care are de gând să îl facă public ulterior.

Deputatul Dragomir îndeamnă brăilenii să se implice

Politicienii brăileni se declară, mai mult sau mai puţin făţiş, împotriva proiectului ce presupune defrişarea unei părţi din pădurea Stejarul. Deputatul Marian Dragomir este foarte vehement împotriva tăierilor.
"Miercuri se va relua lupta între cozile de topor ale politicii brăilene care vor să taie Pădurea Stejarul şi Brăilenii Adevăraţi, care susţin viitorul copiilor noştri. Vino alături de noi pentru a-i privi în ochi pe cei care au făcut posibilă o retrocedare dubioasă, ce trebuie anchetată de instituţiile abilitate, pe cei care sub diverse formule încearcă să înlocuiască cântecul păsărelelor cu vuietul drujbelor, liniştea pădurii cu zgomotul intereselor financiare. Aceşti indivizi, dar mai ales interpuşii lor, nu trebuie să ajungă la conducerea Primăriei Brăila, la conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Gărzii de Mediu, ci trebuie scoşi din administraţie, din politică şi chiar din Brăila. Vino să-i privim în ochi, să le arătăm că nu merită nimic şi că minciuna s-a terminat. Implică-te!!!", îndeamnă deputatul Dragomir, prin intermendiul unui comunicat de presă transmis redacţiei noastre. Dragomir a spus că va fi prezent la dezbaterea de miercuri.
Contactaţi de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", şi alţi parlamentari brăileni sau lideri ai administraţiei s-au arătat, fără excepţii, extrem de deranjaţi de posibilitatea ca pădurea Stejaru să fie defrişată. Cu toate acestea, majoritatea deputaţilor şi senatorilor au căutat scuze privind participarea lor la dezbaterea publică de miercuri, indicând faptul că vor fi obligaţi să ia parte la lucrările din plen.

Boboc, hotărât să participe la dezbatere

Senatorul PNL Cătălin Boboc şi-a confirmat prezenţa la întâlnirea din 9 decembrie la Cabana Stejaru, alături de mai mulţi liberali brăileni. Mai mult, a ţinut să le transmită brăilenilor să participe în număr cât mai mare la această întâlnire. "PNL Brăila îşi afirmă susţinerea oricărui demers ce are drept scop protejarea durabilă a Pădurii Stejaru, fiind convinşi că pădurile sunt ecosisteme vii ce contribuie la sănătatea planetei. Miercuri, 9 decembrie, ora 14.00, membrii PNL Brăila vor fi prezenţi la Cabana Stejaru pentru a susţine protejarea Pădurii Stejaru", afirmă Boboc. Cu toate acestea, liberalul a ţinut să îşi manifeste dezamăgirea faţă de intervenţia publică, recentă, a deputatului Marian Dragomir. "Mă deranjează apropourile astea ale unora... Ei ar trebui să facă ceva pentru că au pârghii. Să facă ceva punctual ca să împiedice acest dezastru ecologic. Să folosească subiectul ăsta doar ca temă de campanie, ăsta e populism ieftin. Putem face nişte lucruri concrete", a conchis sursa citată.
La rândul său, senatorul Dănuţ Mihai s-a scuzat că nu poate participa la dezbaterea publică, susţinând că este obligat să participe la şedinţele din Comisia pentru Învăţământ din Parlament, deoarece ocupă poziţia de vicepreşedinte. "Subiectul acesta este de mare interes pentru mine. Cred că ar fi o mare nedreptate şi o mare crimă pe care încă nu o sesizăm la adevărata valoare. Am fost la Riga şi acolo au copacii numerotaţi, fiecare are un anumit număr. E un mare delict să tai un copac, iar la noi se taie păduri întregi!", a declarat Dănuţ.
Nici deputatul PNL Vasile Varga nu a putut confirma prezenţa la dezbatere, menţionând că miercuri se anunţă o zi extrem de încărcată în Parlament. "Pădurea trebuie să rămână verde!", a transmis însă acesta.

PSD-iştii vor anchete privind modul în care a fost atribuită bucata de pădure

Deputatul Mihai Tudose, fost ministru al Economiei în Guvernul Victor Ponta, a declarat că, deşi nu va putea participa la dezbatere, fiind nevoit să ia parte la lucrările Parlamentului, este total împotriva defrişărilor. "Nu e normal să se taie niciun pom de acolo! În mod cert, cei care au făcut ca acest lucru să fie măcar pus în discuţie ar trebui identificaţi şi traşi la răspundere. Eu ştiu că Primăria Brăila se chinuie de câţiva ani buni să facă un schimb cu Silvicul pentru o fâşie de teren necesară canalului colector. Deci, vorbim despre stat, despre Unitatea Administrativ Teritorială, nu că ia cineva pământul şi face nu ştiu ce cu el... Ei bine, aici (n.r. - în cazul Pădurii Stejaru), nu ştiu cum, dar s-a putut foarte repede realiza acest lucru. Şi toată lumea se uită acum în altă parte. Cred că subiectul materiei, ca să spun aşa, e de la începuturi. Cine şi cum şi-a permis să facă acel lucru acolo? Cine şi cum a dat autorizaţiile necesare?", a declarat Tudose. Chiar şi aşa, parlamentarul s-a arătat destul de sceptic în privinţa rezultatelor acestei dezbateri publice.
Un punct asemănător de vedere a avut şi senatorul PSD Ion Rotaru, care a explicat că încearcă să ajungă la dezbatere, însă fără a face promisiuni clare din cauza programului din Parlament. "E limpede că Pădurea Stejaru trebuie să rămână pădure şi trebuie să îşi rezolve menirea pentru care a fost înfiinţată. Pădure şi nimic altceva! Alte comentarii cred că sunt de prisos. Avem suficiente probleme de mediu, de poluare, în Brăila şi în ţară în general", a afirmat acesta.

Nistor invită brăilenii să îşi exprime nemulţumirile şi în scris, la sediul APM

În ceea ce o priveşte, şefa UNPR Brăila, deputatul Marioara Nistor, a afirmat că cetăţenii au tot dreptul să decidă soarta pădurii, deoarece aceasta aparţine întregii comunităţi. Totodată, Nistor şi-a exprimat nemulţumirea în privinţa datei fixate pentru dezbaterea publică, miercuri după-amiază, într-o zi lucrătoare. "Sper ca de această dată, reprezentanţii investitorilor să acţioneze fair-play şi să asigure buna desfăşurare a acestei dezbateri, chiar dacă, într-un mod inexplicabil, aceştia au decis organizarea dezbaterii în miezul zilei, atunci când mai toată lumea este la serviciu. Personal, nu sunt de acord cu această iniţiativă şi chem brăilenii să ne dăm mâna şi să salvăm Pădurea Stejaru! Sper ca un număr mare de brăileni să participe la dezbaterea de miercuri pentru a-şi exprima opinia. De asemenea, aş vrea să le reamintesc că mai există o alternativă pentru a-şi face cunoscut punctul de vedere: dacă nu pot ajunge - brăilenii îşi pot depune opiniile şi în scris, la sediul APM", a declarat Nistor.

Viorel Mortu şi Aurel Simionescu nu vor să se taie pădurea

Atât preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, cât şi primarul Aurel Simionescu s-au arătat total împotriva defrişării unei porţiuni din Pădurea Stejaru. Cât despre participarea la dezbatere, Viorel Mortu a punctat că va fi acolo, însă a ţinut să sublinieze că nu dă mari şanse de reuşită demersului. "Eu cred că partida este pierdută. Vorbim despre proprietate. În România există acum un tip de respect pentru proprietate. Cu alte cuvinte, glonţul este ieşit din ţeavă şi refacerea chimiei glonţului nu se mai poate. Necazul este că nu vrea nimeni să verifice felul în care s-a ajuns la acest nivel. Problema asta este. Nu cred că vom reuşi să salvăm pădurea acum. Şi câtă vreme nu se merge la rădăcina răului, facem doar vocalize", a afirmat şeful judeţului.
În ceea ce-l priveşte, Simionescu nu a dorit să confirme încă prezenţa la întâlnirea de miercuri. "O să vedem. Acum suntem în drum spre Bucureşti pentru a susţine «Brăila - Capitală Culturală Europeană 2021». Dar nu cred că pădurea trebuie tăiată, nici secvenţial, cum se spune, pentru că pe de o parte avem nevoie de o astfel de oază de verdeaţă la marginea oraşului, mai ales în condiţiile în care judeţul Brăila este deficitar la capitolul păduri, iar pe de altă parte, avem spaţii suficiente pentru un astfel de tip de dezvoltare. În acelaşi timp, pădurea trebuie îngrijită, ceea ce acum nu se prea întâmplă", a afirmat edilul-şef.
În ciuda eforturilor reporterilor noştri, deputatul PNL Alexandru Nazare şi cel UNPR, Silviu Petrea, nu au putut fi contactaţi telefonic.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro