Studii pe banii bancilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Studii pe banii bancilor

Vremea studentiei este caracterizata, de cele mai multe ori, de durerea buzunarelor goale. Accesul in lumea celor care aleg sa se dedice studiilor aprofundate este conditionat de un element important si, la prima vedere, restrictiv: pretul acestuia. Exista insa solutii in acest sens, deoarece bancile au dezvoltat programe si produse destinate tinerilor fara venituri, menite sa contribuie la formarea profesionala a acestora.

Mircea CIUCASU

Daca un tinar a absolvit deja o institutie de invatamint superior cu acte in regula (adica diploma) si beneficiaza de o bursa in strainatate, are posibilitatea sa obtina finantare de la Banca Transilvania. Imprumutul il poate ajuta in realizarea proiectelor legate de acoperirea cheltuielilor cu plata studiilor sau cheltuieli de transport, cazare, taxe, hrana. Imprumutul se poate accesa pe o perioada maxima de 5 ani si se pot obtine intre 1.000 si 10.000 de euro (echivalent in lei sau dolari). Dobinzile practicate de banca sint de 15% pentru creditul in lei, 12% pentru euro si 11% pentru dolari. Spre exemplu, un imprumut de maximum 10.000 de euro va avea o rata lunara de aproximativ 220 euro, iar pentru un credit de 5.000 de euro, rata lunara nu depaseste 115 euro.
O alta banca ce se arata interesata de aceasta "piata" ce ofera produse tinerilor si in special studentilor este BRD. Un student sau doctorand are astfel posibilitatea sa devina independent si sa profite din plin de serviciile internationale oferite de BRD prin Cardul 10 si BRD - ISIC. Cardul 10 oferit de BRD poate fi primul card bancar, in cazul unui student. Trebuie stiut ca acest produs ofera posibilitatea primirii bursei si a contravalorii abonamentelor direct pe cardurile bancii. Cel de-al doilea card, BRD - ISIC, este de tip co-branded, emis in lei sub sigla Visa Electron cu utilizare internationala si program de reduceri atasat. Prin acest instrument de plata, studentii isi pot primi bursa sau contravaloarea abonamentelor, pot face retrageri de la ATM-uri sau pot achita facturile la comercianti.
Creditul BRD se adreseaza studentilor si doctoranzilor, celor care au maximum 4 examene nepromovate. Acesta se poate accesa pentru cheltuielile aferente studiilor: cursuri complementare, computere, carti, fara insa a justifica destinatia acestuia.
Prin acest imprumut banca acorda intre 500 si 1.000 de euro, echivalent in lei, pe o perioada maxima de 5 ani. Pentru a putea accesa imprumutul, un student, masterand sau doctorand trebuie sa beneficieze de un girant din familie care sa locuiasca la aceeasi adresa cu acesta. Dobinda practicata de banca, in acest moment, este de 19% (variabila). Student Plus de la BRD este un credit destinat celor care vor sa-si completeze studiile prin programe post-universitare performante. Cei care au intre 21 si 40 de ani se incadreaza pentru a accesa un astfel de imprumut doar daca au fost admisi in programul de studii post-universitare al unei universitati romanesti agreate de BRD. Creditul poate fi accesat pe o durata minima de 2 ani si maxima de 5 ani, iar suma obtinuta nu poate depasi 12.000 de euro, echivalent in lei.
Banca Comerciala Romana ofera Academic Extra/Super BCR, credite destinate studiilor ce pot fi accesate si pentru refinantarea imprumuturilor obtinute de la alte banci. Tinerii se pot imprumuta pentru maximum 10 ani si pot obtine 30.000 de euro de la BCR. Creditul poate fi virat in contul institutiei de invatamint. La solicitarea expresa a clientului, banca poate acorda o parte din suma (50%) in numerar, pe card sau cec de calatorie. Dobinda practicata de BCR in acest moment este de 13,5% pentru creditele accesate in euro si 12% pentru cele in lei.
CEC este o alta institutie care acorda importanta viitorului tinerilor, punind la dispozitia lor un imprumut fara avans, cu o perioada de gratie de pina la 360 zile calendaristice. Creditele CEC ofera posibilitatea acoperirii taxelor pentru studii prescolare, scolare, liceale, universitare si postuniversitare, fie ca solicitantul este cel care are nevoie de sprijin, fie ca este vorba de membrii familiei acestuia sau de alte persoane

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro