SUA şi Rusia au realizat cel mai important schimb de spioni de la Războiul Rece încoace | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

SUA şi Rusia au realizat cel mai important schimb de spioni de la Războiul Rece încoace


Un avion i-a adus pe cei zece spioni ruşi expulzaţi din SUA. Celălalt a adus patru persoane condamnate pentru spionaj în Rusia, dar graţiate de preşedinte după ce au semnat recunoaşterea vinei.
Ambele avioane au decolat după 90 de minute.
Avionul rusesc Iakolev Iak-42, care transporta cele patru persoane graţiate de Moscova, a aterizat pe aeroportul din Viena aproximativ în acelaşi timp cu avionul Vision Airlines Boeing 767-200 care venea de la New York cu agenţii ruşi. Televiziunile au prezentat imagini cu cele două avione postate alături pe pistă. Scări acoperite au fost aduse la fiecare avion şi schimbul de agenţi nu a putut fi văzut.
Corespondentul BBC la Viena a spus că un schimb realizat pe pistă înseamnă că nimeni nu a intrat oficial în ţară.
Anterior, un oficial rus a spus că agenţii ruşi vor ajunge acasă vineri.
Un judecător din New York a ordonat ca cei 10 să fie expulzaţi, în schimbul a patru persoane acuzate de spionaj în Statele Unite şi graţiate de preşedintele Dmitri Medvedev, potrivit CBS.
Procurorul General Eric Holder a dat asigurări că acest acord este profitabil pentru ambele părţi. "Practic am orchestrat un schimb pentru a avea acces sau a lua înapoi oamenii care au fost acuzaţi în Rusia pentru spionaj în favoarea ţărilor occidentale", a explicat el.
Cei zece presupuşi spioni ruşi, între care Anna Chapman, considerată o Mata Hari modernă, au fost arestaţi în SUA la sfârşitul lunii iunie. Un al 11-lea a fost arestat în Cipru, dar între timp, eliberat pe cauţiune, a fugit din ţară. Cei 11 suspecţi de spionaj în favoarea Rusiei au fost puşi sub acuzare miercuri de Parchetul din New York, pentru "complot ca ageţi secreţi în Statele Unite, în favoarea Rusiei".
Persoanele reţinute în Rusia şi vizate de schimb sunt Aleksandr Zaporojski, Ghennadi Vasilenko, Serghei Skripal şi Igor Sutiaghin. Ei i-au cerut preşedintelui rus să îi graţieze, după ce au pledat vinovaţi, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Kremlinului, Natalia Timakova, precizând că Medvedev le-a semnat decretele de graţiere.
Igor Sutiaghin, specialist rus pentru controlul armamentului şi arme nucleare, a primit 15 ani de închisoare în aprilie 2004, pentru că a transmis secrete de stat agenţilor americani.
Procesul său a început în noiembrie 2003. Bărbatul, care a condus departamentul de tehnologie militară din Institutul pentru SUA şi Canada aparţinînd Academiei de ştiinţe, a fost acuzat că a transmis informaţii clasificate unei firme britanice, Alternative Futures. Potrivit FSB, firma era de fapt o acoperire pentru serviciile americane de informaţii şi nu avea nicio legătură cu activităţile de cercetare. El ajunsese deja joi la Viena.
Serghei Skripkal, un fost colonel rus, a fost condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. El ar fi transmis informaţii despre 10 dintre foştii săi colegi care acţionau sub acoperire în Marea Britanie, în special despre locurile lor secrete de întâlnire, adrese şi parole.
Ghennadi Vasilenko este un fost agent KGB arestat în 1998.
Aleksandr Zaporojski, fost colonel în serviciile ruse de informaţii, a fost condamnat în 2003 la 18 ani de detenţie pentru spionaj în favoarea SUA.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro