Subiectele la istorie si geografie au fost de dificultate medie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Subiectele la istorie si geografie au fost de dificultate medie

Ieri, timp de doua ore, elevii de clasa a VIII-a au sustinut teza cu subiect unic la istorie sau geografie, in functie de optiunea fiecaruia. In prezenta Comisiei de organizare si desfasurare a tezelor cu subiect unic a fost extrasa varianta cu numarul 3, din 10 posibile. Testarea s-a desfasurat intre orele 12.00 - 14.00, dar multi dintre elevi au iesit din salile de curs inainte de expirarea timpului alocat pentru rezolvarea subiectelor primite. In scolile brailene, majoritatea elevilor de clasa a VIII-a au optat pentru sustinerea tezei cu subiect unic la geografie, numarul celor care au ales istoria fiind destul de mic. Dupa cum ne-au precizat elevii care au trecut, ieri, prin focul examenului, subiectele atit la geografie, cit si la istorie au fost de dificultate medie si nu le-a dat batai de cap. De aceeasi parere sint si profesorii de specialitate, unii dintre ei considerind ca notele de 7 si 8 se pot obtine prea usor de catre elevii de nivel mediu, ceea ce este in defavoarea elevilor foarte buni. De exemplu, Teodora Nedelcu, profesor de istorie la Scoala "Ion Creanga" din Braila, ne-a declarat ca subiectele la istorie au fost mult prea usoare, fata de ceea ce insemna un examen national inainte. "Testul permite obtinerea prea usor a notei 7 sau 8, acest lucru defavorizindu-i pe elevii foarte buni. Ar fi trebuit sa fie unul sau doua subiecte cu un grad de dificultate mai mare, pe care numai un copil bun le-ar putea rezolva, asa ne amagim", a spus prof. Teodora Nedelcu.
La geografie subiectele au fost la fel de usoare. Profesorii care predau aceasta materie ne-au precizat ca au fost cinci subiecte mari, cu itemi foarte bine formulati, clari, in conformitate cu programa scolara si cu ceea ce elevii au studiat la clasa. Steluta Dan, profesor de geografie la Colegiul "Murgoci", unde sint si clase de gimnaziu, a precizat ca subiectul a fost conceput ca o teza, fara aspecte care sa ii puna in dificultate pe elevi.
"Subiectele au fost de dificultate medie oferind posibilitatea departajarii elevilor. Din punctele unu si doi se putea lua usor nota 5, ultimul subiect a fost mai dificil. Un copil foarte bine pregatit termina de rezolvat subiectele mai repede de o ora", a precizat prof. Steluta Dan.

Sintem convinsi ca vom lua intre 8 si 10

La iesirea din salile de clasa elevii isi impartaseau unul altuia impresiile privind subiectele la geografie si istorie, majoritatea fiind siguri ca vor obtine note mari.
"Noi am sustinut teza la geografie si vrem sa spunem ca a fost foarte usoara. In jumatate de ora, aproximativ am terminat. Sintem convinsi ca vom lua intre 8 si 10. La matematica am luat 8.70. De asemenea, sintem pregatiti pentru teza cu subiect unic de la limba si literatura romana", ne-au spus George Creiteanu si Georgel Gurau, cls. a VIII- a B, la Scoala Al.I.Cuza.
"Eu am ales geografia. Mi s-a parut destul de usoara, insa am terminat cam intr-o ora jumatate pentru ca nu am vrut sa ma grabesc. Eu am analizat toata teza si la sfirsit mi-am recitit lucrarea", a adaugat Stefan Stan, cls. a VIII- a B la aceeasi scoala.
Profesorul de geografie Marioara Bilic, de la Scoala "Al. I. Cuza", a impartasit opinia elevilor in ceea ce priveste gradul de dificultate al tezei unice la geografie. "Subiectul a prezentat un grad de dificultate mediu solicitind cunostinte din capitolele prevazute in programa. Tipurile de itemi au fost cele enuntate la inceputul anului scolar fiind identice cu cele de la testarea nationala de anul trecut. Asadar, elevii au fost obisnuiti cu acest tip de subiect si nu au intimpinat dificultati in rezolvarea lui", a spus Marioara Bilic.
Nici pe fetele elevilor care au dat teza la istorie nu se vedea vreo nemultumire in ceea ce priveste subiectele date spre rezolvare. "Teza la istorie a fost extrem de usoara, la fel ca si cea de la geografie. Ma astept la o nota destul de mare, probabil ca voi lua 9 sau 10", ne-a declarat Emi Arif, cls. a VIII- a B, Scoala "Al.I.Cuza" "Eu am dat la istorie si cred ca voi lua 10, nota maxima pentru mine", a precizat Ionut Neguleasa, cls. a VIII- a A.
Profesorul de istorie, Viorel Nedelcu, a declarat: "Subiectele au fost abordabile si, de asemenea, au fost elaborate dupa modelul publicat pe internet. De altfel, pentru nivelul clasei a VIII- a un grad de dificultate a prezentat subiectul care a solicitat asemanari si deosebiri intre anumite procese istorice".

349 note de 10 la teza unica de matematica

Rezultatele la teza cu subiect unic la matematica, sustinuta atit de
elevii din clasa a VII-a, cit si de cei din clasa a VIII-a, scot la iveala
unele situatii greu de explicat. Desi subiectele au avut grad scazut
de dificultate, oferind posibilitatea tuturor elevilor sa obtina cu
usurinta nota de trecere, procentul elevilor care au promovat se
ridica cu greu la 70 la suta. Astfel, potrivit statisticii facute de
Inspectoratul Scolar Judetean Braila, procentul elevilor din clasa a
VII-a care au obtinut note de 5 si peste 5, la teza cu subiect unic la
matematica este de 69,75%, in mediul urban, si 64,17%, in mediul
rural, ceea ce reprezinta, la nivel judetean, un numar de 2.207
elevi, din 3.296. Dintre acestia, 152 de elevi au luat note de 10.
Elevii claselor a VIII-a au reusit sa promoveze in procent de 72,78%
in mediul urban si 80,66% in mediul rural, adica un numar de 2.531
de elevi, din peste 3.200. La clasa a VIII-a, 197 de elevi au luat
nota maxima.
In aceste zile, profesorii de specialitate au obligatia sa analizeze
tezele cu elevii, iar pina pe 11 ianuarie 2008, cei care considera ca
au fost nedreptatiti pot depune contestatii.
Concluziile finale privind rezultatele la tezele cu subiect unic vor fi
formulate dupa incheierea perioadei de derulare a acestora. (S.N.)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro