Subvenţii consistente prin Programul Naţional Apicol | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Subvenţii consistente prin Programul Naţional Apicol

• APIA aşteaptă potenţialii beneficiari să se înscrie în program • sunt eligibile inclusiv cooperativele agricole, însă numai pe parte de asistenţă tehnică pentru apicultori sau organizaţiile profesionale ale acestora

 

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Brăila a anunţat că îi aşteaptă, până cel târziu la jumătatea lunii august, pe apicultorii locali să depună, la sediul instituţiei, cererile de plată pentru accesarea Programului Naţional Apicol (PNA) pe anul 2017. Potrivit informaţiilor prezentate de agenţie, zilele trecute (marţi, 4 iulie, mai precis), a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 516, Hotărârea de Guvern nr. 443 privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2017 - 2019 a normelor de aplicare, precum şi a valorii sprijinului financiar. Actul normativ prevede că beneficiarii programului sunt:

1.  apicultorii (persoane fizice, persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale) pentru acţiunile de combatere a agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei; raţionalizarea transhumanţei; măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol.

2.  cooperativele agricole recunoscute conform legislaţiei în vigoare, numai pentru acţiunea de  asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori.

Obiectivul Programului îl constituie îmbunătăţirea producţiei şi comercializării produselor apicole prin acordarea de sprijin financiar apicultorilor pentru achiziţionarea de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei, cumpărarea de colectoare de polen sau de propolis, uscătoare de polen sau încălzitoare de miere. Intră în program şi achiziţiile de mătci şi/sau familii de albine. De asemenea, se acordă sprijin financiar şi cooperativelor agricole pentru achiziţionarea de maturator, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox.

Valoarea sprijinului financiar alocat Programului Naţional Apicol pentru perioada 2017-2019, este de 97,626 milioane lei (din care suma de 48.8 milioane lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene), repartizat în sumă egală 32,5 milioane lei anual.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro