Sunt șanse mari ca județul Brăila să scape de pesta porcină africană | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sunt șanse mari ca județul Brăila să scape de pesta porcină africană

* ultimul caz a apărut pe 7 aprilie, într-o gospodărie cu 30 de porci din Lacu Sărat, iar dacă  operațiunile de dezinfectare au avut efect și virusul a dispărut, focarul va fi considerat stins în data de 22 mai

 

 

Pe raza județului Brăila nu a mai apărut niciun caz de pestă porcină africană de mai bine de o lună de zile. Ultimul focar a fost confirmat în data de 7 aprilie, într-o gospodărie din satul Lacu Sărat unde se aflau 30 de porci. Toate animalele au fost sacrificate, fiind pornite procedurile de dezinfectare și de monitorizare a situației pe o perioadă de 45 de zile. Se vor mai lua probe, iar dacă pe 22 mai se va constata că nu mai există virusul pestei porcine africane în gospodăria respectivă, se poate considera focarul stins.

Autoritățile veterinare n-au mai raportat, în ultimele săptămâni, nicio altă suspiciune de pestă porcină pe raza județului Brăila, ceea ce dă speranțe că epizootia a încetat. În caz că or să mai apară porci bolnavi, se vor lua probe și vor fi analizate. Analizele se vor face, momentan, în laboratorul Direcției Sanitar Veterinare Ialomița, doarece laboratorul DSV Brăila este momentan indisponibil pentru astfel de operațiuni. Din cele două aparate PCR – real time existente în dotarea laboratorului brăilean, unul a fost preluat de Direcția de Sănătate Publică, pentru a se efectua teste de depistare a noului coronavirus. Acesta nu a fost pus în funcțiune nici până la ora actuală, deoarece încă nu a fost calibrat pentru testele COVID -19. Încă se mai așteaptă o echipă trimisă de producătorul aparatului care să facă această calibrare.

Celălalt aparat PCR din dotarea DSV Brăila a rămas la dispoziția instituției pentru prelucrarea probelor de pestă porcină africană, dar deocamdată lipsesc kit-urile de testare specifice. DSV a demarat procedura de achiziționare a kit-urilor respective, licitația fiind în curs de desfășurare, după cum ne-a informat purtătorul de cuvânt al instituției, dr. Dragoș Frigioiu. 

Pe raza județului Brăila, în perioada 2019 - 2020 s-au stins 87 de focare, fiind neutralizaţi, în total, 60.033 porci, din care 54.914 din cadrul societăţilor comerciale şi restul din gospodăriile populaţiei.

În primele luni ale anului în curs, au fost confirmate focare  în localități precum Ulmu, Tichileşti și Lacu Sărat. Pe lângă cele apărute în gospodăriile populației, a existat un focar și în cadrul unei ferme de porci din comuna Salcia Tudor, unde se afla un efectiv de  32.258 de suine.

În afară de cazurile din 2019 şi 2020, pesta porcină africană a făcut cele mai multe victime în rândul populaţiei de suine de pe raza judeţului Brăila în cea de-a doua jumătate a anului 2018, atunci când au apărut primele focare.

Concret, în 2018, la Brăila au fost confirmate 11 focare de pestă porcină africană în incinta unor ferme de porci a căror efective totale erau de 195.000 exemplare. În acelaşi an, la gospodăriile populaţiei s-au confirmat 127 de focare, fapt ce a dus la eutanasierea a 32.300 de porci. Asta deoarece, după cum se ştie, în primele luni de la apariţia pestei porcine africane, autorităţile au dispus uciderea tuturor porcilor existenţi în localităţile unde s-au confirmat focare. Ulterior, spre sfârşitul anului 2018, s-a renunţat la această metodă, aplicându-se eutanasierea doar în gospodăriile unde au apărut efectiv cazuri de boală.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro