Mergi la conţinutul principal

Suplimentare cu 120 milioane euro pentru proiecte de dezvoltare rurală

"Aceste finanţări sunt bugetate separat de alocările Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) şi însumează până în prezent peste 120 de milioane de euro. Banii disponibili prin PERE se pot accesa numai împreună cu sprijinul financiar acordat prin PNDR pentru un proiect de investiţii, însă beneficiarul trebuie să alcătuiască un buget separat pentru ceea ce doreşte a fi finanţat prin această oportunitate", se arată într-un comunicat al agenţiei.

De precizat este că Măsurile care beneficiază de suplimentarea oferită prin PERE sunt Măsurile 121, 123, 125 şi 312.

În cadrul Măsurii 121 "Modernizarea exploataţiilor agricole", operaţiunile finanţate prin PERE se referă la îmbunătăţirea eficienţei utilizării de îngrăşământ azotat, investiţii legate de producţia de lactate, tratamentul apelor reziduale, precum şi culturi perene de plante energetice.

Totodată, solicitanţii de fonduri nerambursabile care accesează Măsura 123 "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi silvice", pot primi finanţare prin PERE pentru prelucrarea biomasei în vederea obţinerii de energie regenerabilă, tehnici de producţie pentru economisirea apei, dar şi pentru ameliorări ale prelucrării şi comercializării lactatelor.

În ceea ce priveşte Măsura 125 "Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii agricole şi silvice", fondurile PERE privesc investiţiile în tehnologiile de economisire a apei prin sisteme de irigaţii eficiente (staţii de pompare, contorizarea apei, etc).

La Măsura 312 "Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi", banii disponibili prin suplimentarea PERE pot constitui un sprijin financiar nerambursabil pentru achiziţionarea de echipamante pentru producere a energiei din alte surse regenerabile decât biocombustibilii.

Planul European de Redresare Economică (PERE) prevede investiţii, la nivelul UE, în valoare de 5 miliarde de euro pentru proiecte de energie, internet în bandă largă şi măsuri destinate dezvoltării rurale. Din suma de 5 miliarde de euro, s-a alocat la nivelul Uniunii Europene aproximativ un miliard de euro pentru proiecte din domeniul dezvoltării rurale. Majoritatea fondurilor este concentrată în domeniile biodiversităţii şi gestionării apei. De asemenea, restructurarea sectorului laptelui şi a produselor lactate, măsurile de combatere a schimbărilor climatice sau măsurile de susţinere a energiei regenerabile au o importanţă deosebită.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro