Dupa ce au incercat fara succes sa introduca la o parte dintre liceele din municipiu monitorizarea pe baza de camere video, cu finantare partiala de la bugetul judetean, Consiliul Judetean si ATOP s-au orientat catre unitatile de invatamint din judet. Presedintele ATOP, Ion Rotaru, a anuntat, ieri, ca s-a batut palma cu directorii unor licee din patru localitati, din care trei orase, pentru instalarea unui astfel de sistem, cheltuiala pentru achizitionarea si montarea camerelor video fiind suportata de la buget. "Sintem in prezent la faza de licitatie. Probabil ca zilele astea va fi gata caietul de sarcini, vom organiza licitatia si pina la sfirsitul anului le si montam. Sint in patru localitati: Ianca, Faurei, Insuratei si Maxineni. Aceasta va constitui un program pilot, vom vedea care sint rezultatele si in masura in care vom gasi si fonduri si va fi si necesar, o vom extinde si la alte scoli din judet. Firma care le ofera le va monta si le va pune in functiune, iar monitorizarea si interventia propriu-zisa o va face comunitatea locala, prin politie sau politia comunitara", a explicat Rotaru.
La rindul sau, presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, s-a aratat nemultumit ca nu s-a putut face in municipiu un astfel de experiment: "Facem asta in judet, in loc s-o facem in municipiu, unde infractionalitatea este cea care este... Noi am dorit sa implementam programul asta in municipiu, dar nu a vrut primarul, sau nu stiu cine. Banii sint suportati integral de Consiliul Judetean, prin ATOP, deci nu ar fi platit nimic. Dar daca n-au vrut, e treaba lor!".
In ceea ce-l priveste, primarul Constantin Cibu nu considera ca a pierdut ceva, renuntind la sistemul propus de ATOP. Cibu ne-a explicat ca, in opinia lui, varianta propusa la nivel de municipiu, ca o singura firma sa se ocupe de achizitionarea si montarea camerelor, dar si de monitorizare si de interventie, era paguboasa, in conditiile in care de ultimele doua activitati se putea ocupa politia comunitara, pe gratis.