Termoelectrica, E.ON si Enel au semnat Memorandumul pentru construirea termocentralei de la Braila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Termoelectrica, E.ON si Enel au semnat Memorandumul pentru construirea termocentralei de la Braila

Compania de stat Termoelectrica si consortiul format din E.ON Kraftwerke GmbH si Enel au semnat, miercuri, Memorandumul de Intelegere pentru construirea termocentralei de tip Greenfield, de la Braila, ale carei costuri se ridica la aproape un miliard de euro.
Constructia va incepe in 2010 si va dura patru-cinci ani, a apreciat directorul executiv al E.ON Kraftwerke, Dr. Ingo Luge.
Memorandumul presupune construirea unei societati mixte intre cele doua parti pentru dezvoltarea proiectului centralei de la Braila, care va fi o noua unitate de productie pe baza de huila, cu o capacitate de 800 MW. Studiul de fezabilitate va dura sase luni si este estimat a fi terminat la sfirsitul lui 2008.
Reprezentantii companiilor nu au precizat care este participatia finala a fiecarei companii in cadrul proiectului, intrucit nu a fost stabilita. Dar in cadrul consortiului, E.ON va detine 70%, iar Enel 30% din actiuni si electricitatea va fi impartita in mod egal.
Memorandumul stabileste etapele si activitatile ce trebuie parcurse pina in momentul inregistrarii la Camera Comertului, inclusiv termene limita si responsabilitati pentru fiecare etapa.

Cel mai mare grup unitar din Sistemul Energetic National

In cadrul societatii mixte, Termoelectrica va contribui cu activele curente de la centrala Braila, iar consortiul format din E.ON si Enel va contribui cu banii necesari investitiei.
"Participam la un moment de cotitura in restructurarea sectorului termoenergetic romanesc. Mai ales ca 70% din capacitatile noastre au o vechime de 25-30 de ani. Acest document pe care-l semnam azi reprezinta o poarta deschisa pentru o investitie care, daca se realizeaza, va fi cel mai mare grup unitar din Sistemul Energetic National (SEN), putere instalata de 800 MW. Acest grup va fi practic de ultima generatie. Rezolva foarte multe probleme cu acest gen de proiecte. O sa stabilim si etapele care trebuie parcurse", a declarat, miercuri, directorul general al Termoelectrica, Ioan Ungureanu.
La rindul sau, directorul executiv al E.ON Kraftwerke, Dr. Ingo Luge, a anuntat ca noua centrala energetica va fi una moderna, echipata cu tehnologia de filtrare "flue gas" si in concordanta cu toate normele UE referitore la emisiile de dioxid de carbon. Corpul centralei energetice va fi construit astfel incit ulterior, daca se va putea, sa se adauge o unitate pentru captarea si depozitarea dioxidului de caron. Oficialul E.ON a mai spus ca a convenit cu partenerii de proiect ca mai multe parti, dintre care unele au fost dezafectate de ceva timp, sa fie demolate.
"Semnarea Memorandumului de Intelegere intre Termoelectrica, Enel si E.ON este un pas important in cadrul liberalizarii si modernizarii sectorului de productie energetica din Romania, deoarece este prima etapa spre implementarea unei baze de generare de electricitate mai eficiente, moderne si cu respectarea mediului inconjurator, in Romania. Participarea noastra in acest proiect confirma inca o data dorinta companiei Enel de a investi in Romania si de a contribui la modernizarea infrastructurii cheie pentru economia tarii", a declarat directorul general executiv al Enel Romania, Matteo Codazzi.
Termoelectrica a anuntat la 8 aprilie 2008 formarea consortiului din care fac parte E.ON Kraftwerke GmbH si Enel SpA impreuna cu care ar putea infiinta o societate comerciala de tip Producator Independent de Energie, scopul companiei formate fiind realizarea unui grup energetic in cadrul Electrocentrale Braila.
Pachetul majoritar de actiuni al Producatorului Independent de Energie (IPP) va fi detinut de investitor.
Potrivit datelor companiei, numai dupa finalizarea celor doua lucrari si convenirea rezultatelor acestora de catre Termoelectrica si consortiul format din firmele E.ON Kraftwerke GmbH si Enel SpA se va lua decizia definitiva privind constituirea societatii de proiect si respectiv realizarea noilor capacitati de productie.
Dupa negocierea documentelor constitutive ale noii societati si inregistrarea acesteia la Oficiul Registrului Comertului, se va trece la faza a treia, de realizare propriu-zisa a noilor capacitati de productie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro