Tilea vrea ca Primaria sa plateasca mai mult pentru salubritate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Tilea vrea ca Primaria sa plateasca mai mult pentru salubritate

Tariful de salubrizare ar putea creste in cursul acestui an, mai precis costurile pe care municipalitatea le suporta pentru ceea ce presteaza operatorii de salubrizare in municipiu s-ar putea chiar dubla. Asa cum ne-a informat viceprimarul Lucian Tilea, aceasta majorare a tarifului ar fi trebuit operata mai de mult, in contextul in care Braila este singurul municipiu din tara care practica un tarif atit de mic. Acesta a mai adaugat ca, odata cu majorarea tarifului, trebuie refacut si planul de impartire a zonelor care trebuie curatate din municipiu, deoarece in acest moment, doar 50% din teritoriul orasului este cuprins in acesta: "Eu nu pot sa fac un contract pe un plan de salubrizare care ocupa numai 50% din suprafata orasului. Acest tarif ar trebui, la gunoiul stradal de pilda, sa fie de 12 lei, nu de 6 lei cum e acum. Ceea ce pe mine ma deranjeaza e ca din 2002, cind a fost ultima actualizare in functie de inflatie, si pina in 2005 - 2006, nu a fost nici un fel de crestere. Si ar fi trebuit sa fie. Cam asta ar trebui sa plateasca Primaria catre operatorii de salubrizare. Ca sa nu mai zic ca nu exista nici o primarie in toata tara care sa aiba un tarif mai mic de 10 lei sau 11 lei". Lucian Tilea a mai adaugat ca nici tariful pe care il platesc in acest moment cetatenii pentru ridicarea gunoiului catre operatorii de salubrizare nu ar trebui sa fie ocolit de majorare. Vicele s-a gindit si la o modalitate prin care cei care nu isi platesc tariful de salubrizare ar putea fi transformati in cetateni model, chiar si in conditiile in care el s-ar majora: "Oricum, si tariful pe care il plateste cetateanul ar trebui modificat. Nu reprezinta realitatea fata de cit cere
groapa ecologica. Pretul corect ar fi de 7 lei, nu de 5,4 lei cit e acum. Atita vreme cit nu se doreste o introducere a taxei de habitat, operatorul o sa se certe in continuare cu persoanele care nu vor sa plateasca. Taxa de habitat presupune ca Primaria sa stringa acesti bani laolalta cu impozitele, ca la teren sau masina. Chiar si aia care arunca gunoiul la colt de strada au masini sau au nevoie de diverse acte de la Directia de Finante. Impozitul se stringe in proportie de 85 - 90 %, fata de 50% cit string operatorii, cu greu, de la populatie. E mai bine, nu?". Tilea a mai adaugat ca va propune CLM, luna viitoare, un proiect de hotarire care va viza introducerea taxei de habitat: "Toate orasele mari au taxa de habitat, Galati, Tulcea, Buzau, Sibiu, Arad, Bucuresti. Asta e un instrument de control asupra operatorului. Banii ii string eu, ca si municipalitate, si eu platesc operatorul. Daca vad gunoi pe strada, nu mai primeste un ban. Dar acum ce sa ii fac, sa ii iau praful de pe toba", a mai precizat vicele Tilea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro