Topul celor mai profitabile şi mai păguboase firme | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Topul celor mai profitabile şi mai păguboase firme

* altfel spus, anul trecut, în judeţul Brăila, în medie, la fiecare creştere cu un milion a profiturilor, contrareacţia a fost o majorare cu 2,6 milioane a pierderilor * "Top 10 Plus" are ca lideri: "Tracon", "Vegetal Trading" şi "Irmex" * la polul opus, în "Top 10 Minus" primele locuri sunt ocupate de Şantierul Naval, "PAL" şi "CET"

Săptămâna trecută au fost făcute publice rezultatele raportate de firmele brăilene după încheierea exerciţiului financiar 2008. Aşa cum v-au obişnuit deja, şi în acest an redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au analizat în amănunt datele financiar contabile raportate de agenţii economici şi au întocmit cele două topuri: "Top 10 Plus", al celor mai profitabile societăţi şi "Top 10 Minus", al societăţilor care au înregistrat cele mai mari pierderi în 2008. Analiza redactorilor noştri mai cuprinde şi o comparaţie din punct de vedere valoric profit/pierderi pe cele două grupe de firme, dar şi o paralelă cu rezultatele financiare şi topurile 2007 şi 2006.

Concluzia: anul 2008 a fost unul al extremelor în economia locală, având în vedere că acest clasament al rezultatelor nete raportate arată că au crescut profiturile antreprenorilor, la fel însă şi pierderile agenţilor situaţi la celălalt pol. Problema este că balanţa generală a înclinat spre minus: profiturile înregistrate de primele 10 societăţi din fruntea topului fiind net inferioare pierderilor cumulate de firmele situate la celălalt capăt al listei. Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi după publicarea rezultatelor financiare aferente anului 2007, însă semnalul de alarmă de acum este cu mult mai grav, pe de o parte pentru că discrepanţele sunt mult mai evidente, iar pe de alta, se ştie, 2008 este ultimul an de creştere economică la nivel naţional. Concret, analiza valorică a clasamentului "cele mai mari profituri/pierderi" relevă un raport subunitar în care cele aproape 66 de milioane profit cumulate la primii 10 agenţi pălesc în faţa pierderilor de 171 milioane anunţate de ultimele 10 firme care au încheiat 2008 în roşu.

Pierderile au depăşit cu mult profiturile

În urma analizei a rezultatelor raportate de firmele brăilene după încheierea exerciţiului financiar 2008 devine evident faptul că balanţa, având pe un taler profitul iar pe celălalt pierderile, este puternic înclinată spre minus. Aceasta pentru că pierderile adunate de agenţii economici care au avut probleme sunt net superioare profiturilor raportate de firmele din fruntea clasamentului. Luate separat, atât pierderile dar şi plusurile cumulate sunt în creştere faţă de exerciţiul financiar 2007. De exemplu, suma totală a profiturilor primelor 10 firme clasate în "Top 10 Plus" pe 2008 este mai mare decât cea aferentă ediţiei trecute: aproape 66 milioane lei, faţă de aproape 53 milioane lei, în 2007 sau circa 50 milioane lei în 2006. În plus, primul clasat în top a realizat un profit de peste 13,5 milioane lei, în timp ce în topul aferent activităţii din 2007 primul clasat a raportat 12,5 milioane de lei, sau 8,59 milioane lei în 2006. De asemenea, se poate observa o evoluţie efervescentă a firmelor clasate în "Top 10 Plus" pentru că doar câteva din primele 10 firme din fruntea clasamentului de anul trecut le mai regăsim pe poziţii fruntaşe în acest an. De cealaltă parte, minusurile adunate în "Top 10 Minus", de la primii 10 agenţi cu rezultate negative se ridică la 171 milioane lei, în creştere evidentă faţă de 2007, când era vorba despre 137 milioane lei. Coroborând aceste date, rezultă că, la extreme, în medie, la fiecare creştere cu un milion a profiturilor, contrareacţia a fost o majorare cu 2,6 milioane a pierderilor.

"Tracon" s-a menţinut pe primul loc

Pentru a începe prezentarea clasamentului pe un ton optimist vom da întâietate capitolului profit. Ca şi anul trecut, Topul Profit 2008 este dominat de SC "Tracon", urmată de SC "Vegetal Trading" - locul II (12,23 milioane lei), SC "Irmex" SA - locul III (9,16 milioane lei), "Setcar" - locul IV (7,42 milioane lei) şi "Geometry" SRL locul V cu un profit net de 4,37 milioane lei. Următoarele locuri sunt ocupate de "Marex" - 4,05 milioane lei, "Maritime Interior" - 3,93 milioane lei, "Agrimon" - 3,82 milioane lei, "Risk Com" - 3,79 milioane lei şi locul 10, SC "Eldomir Impex" cu un profit net de 3,57 milioane lei.
Societatea comercială "Tracon" SRL are un profit net de 13,58 milioane lei, mai mare cu aproximativ 1 milion lei faţă de ediţia de anul trecut, când tot pe primul loc s-a clasat. Ocupantul locului II este "Vegetal Trading" una dintre firmele administrate de familia omului de afaceri Marin Moraru, care mai este prezent în top, dar pe locul IV, cu SC "Marex" SA. Cumulat, cele două unităţi cu profil agricol au raportat un profit net de aproape 16,3 milioane lei, rezultatul direct al eforturilor investiţionale din ultimii ani. Pe locul III s-a poziţionat de această dată SC "Irmex", cu activitate în domeniul service auto, în urcare cu 10 locuri faţă de ediţia din 2008, secondată de SC "Setcar", care a urcat un loc faţă de ediţia precedentă. De remarcat că ocupanta locului V de anul trecut, SC "Armax", a alunecat spre mijlocul clasamentului cu un profit în scădere: de la 4,7 milioane în 2007, la 1,13 milioane în 2008.
O altă firmă care s-a poziţionat foarte bine în ediţia de anul trecut, dar care acum nu a mai ajuns în primele 10 societăţi cu rezultate foarte bune este "Blazer", cu activitate în domeniul confecţii textile. Dacă în 2007 avea un profit de 12,27 milioane, în 2008 abia a reuşit să depăşească pragul de 1 milion de lei profit net, asta deşi volumul cifrei de afaceri a crescut substanţial în tot acest răstimp.

08topfirme2Şantierul Naval şi Fabrica de mobilă au avut probleme

La celălalt pol, respectiv în "Top 10 Minus", cele mai mari pierderi le-a înregistrat Şantierul Naval - "STX Ro Offshore Brăila" care recent a suferit o serie de transformări generate de preluarea controlului companiei norvegiene "Aker" de către coreenii de la "STX". Astfel, potrivit raportului de activitate aferent anului trecut, Şantierul naval a avut un rezultat negativ de 64 milioane lei, adică aproape 17,4 milioane euro, după ce în 2007 unitatea fusese pe locul II cu o pierdere de 52,15 milioane lei, fiind devansată de SC "PAL" SA cu 58,51 milioane lei. În ediţia din acest an a topului, SC "PAL" a alunecat pe locul secund, întrucât minusul anunţat a fost de 42,21 milioane lei. Dacă se face o raportare şi la exerciţiul financiar 2006 se poate observa că există şi o latură pozitivă, în sensul că la Şantierul naval pierderile nu au mai crescut în acelaşi ritm, în timp ce fabricantul de mobilă a reuşit chiar o reducere a pierderilor. Îngrijorător este, totuşi, faptul că pe locul III în top apare în acest an SC "CET" SA - operatorul local de termoficare unde municipalitatea este acţionar majoritar. Unitatea este în urcare cu un loc din cauza creşterii pierderilor de la 8,85 milioane lei în 2007 la 22,51 milioane lei în 2008. Următoarele locuri sunt ocupate de două unităţi strâns legate: "Laminorul" şi "Donau Commodities", cu menţiunea că aceasta din urmă este acţionarul majoritar la prima societate. Potrivit bilanţului anual, "Laminorul" a raportat o pierdere de 19,37 milioane lei, iar "Donau Commodities" 8,69 milioane lei. Pe locul VI apare SC "Celhart Donaris" cu un minus de 5,93 milioane lei, în scădere faţă de 2007, când pierderea a fost de 8,91 milioane lei. De altfel, fabrica de hârtie şi SC "PAL" sunt singurele unităţi din "Top 10 Minus" care au reuşit să-şi reducă deficitul. Celelalte unităţi înscrise pe locuri fruntaşe sunt SC "Braicar" - 2,84 milioane lei, în creştere faţă de 2007 când înregistrase pierderi de 1,29 milioane lei, SC "Arteferro" şi "Solo Textil" cu 1,97 milioane lei, ambele unităţi încheind 2007 cu profit şi pe locul 10 SC "Wawolff Agrar" SRL, cu un minus de 1,72 milioane lei.

Evoluţii spectaculoase la capitolul profit

Cele mai spectaculoase evoluţii în "Top 10 Plus" le-au înregistrat două firme din domeniul construcţii şi o a treia din domeniul agricol. Este vorba despre SC "Geometry", care a înregistrat un profit de 4,37 milioane faţă de profitul de câteva sute de mii raportat în 2007 (0,7 milioane lei mai precis). De asemenea, şi SC "Maritime Interior" a avut o creştere semnificativă a profitului, de la aproape 96.000 lei în 2007 la 3,9 milioane lei anul trecut, având ca obiect principal de activitate "lucrări de tâmplărie şi dulgherie". Cea de a treia firmă este "Eldomir Impex", care administrează ferme vegetale şi de creştere a animalelor. Unitatea s-a clasat în ediţia din acest an pe locul 10, cu un profit de 3,57 milioane lei, după ce, cu un an înainte, nu reuşise să intre nici măcar în Top 50 profit.

Afacerile lui Caruz s-au menţinut la nivelul din 2007

Spre deosebire de anii precedenţi, când principalele firme ale omului de afaceri Gheorghe Caruz ("Complexul de Porci", "Caruz" şi "Soroli") se poziţionau în topul de profitabilitate pe locuri fruntaşe, în ediţia din acest an au alunecat serios spre mijlocul clasamentului. Chiar şi aşa, nivelul de profit nu a scăzut semnificativ faţă de 2007. De exemplu, anul trecut, SC "Caruz Brăila" a înregistrat un rezultat net de 2,39 milioane lei, faţă de 2,28 milioane în 2007, SC "Complexul de Porci" a avut profit net de 1,65 milioane lei în 2008 faţă de 1,66 milioane în 2007, în timp ce "Soroli Cola" a avut 1,43 milioane profit anul trecut comparativ cu 1,9 milioane lei în 2007.

"Promex" - profit 2,3 milioane

Anul 2008 a fost bun şi pentru uzina "Promex", care a raportat un profit net de 2,3 milioane lei ocupând astfel în clasament locul 15, după ce rezultatul înregistrat în 2007 îi asigurase locul 26 în top. Primul semestru din 2009 însă a fost unul nefavorabil unităţii, care a efectuat în tranşe concedieri individuale şi mai nou are în derulare un program de restructurare ce vizează reducerea numărului de angajaţi cu circa 200 de persoane până la final de an.

Firme cunoscute au încheiat 2007 pe minus

În topul firmelor cu pierderi se regăsesc şi alte unităţi cunoscute în plan local. Astfel "CDM Cercetare Dezvoltare Monaldi" acţionarul cunoscutei companii italiene "Agrimon" a încheiat 2008 în roşu, după ce în 2007 se clasase foarte bine în Top Profit. De asemenea, tot pierderi mari au înregistrat şi firmele de salubritate "ECO" SA (0,96 milioane lei) unde municipalitatea este acţionar majoritar, dar şi SC "Brai Cata" (0,79 milioane lei). În varianta extinsă a aceluiaşi top care include 50 de societăţi cu cele mai mari pierderi apar şi societăţi cunoscute cum ar fi producătorul de articole textile "Valmet Trade" - 0,96 lei, firma de recuperat fier vechi "Remat" - 0,62 milioane lei, retailerul în domeniul electrocasnice "ADA" SRL - 0,58 milioane lei, dealerul auto "Estima Motors" - 0,46 milioane lei ori firmele cu profil agricol "Agromec Braila" şi "Agro Scavi" cu câte 0,43 milioane lei pierderi, precum şi firma de transport "Aventin Trade" cu 0,43 milioane lei minus.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro