Topul pedepselor administrate unor (foşti) înalţi demnitari | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Topul pedepselor administrate unor (foşti) înalţi demnitari

Condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării ICA este cea mai aspră pedeapsă dispusă împotriva unui demnitar al ultimilor 25 de ani, într-un top alcătuit de Mediafax după numărul anilor de detenţie din sentinţe date în ultimii doi ani. Majoritatea condamnărilor din dosarelor unor foşti miniştri sau parlamentari au fost pronunţate în dosare instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
Iată clasamentul alcătuit în ordinea descrescătoare a numărului anilor de detenţie:
1. Dan Voiculescu, fost senator: 10 ani pentru spălare de bani
2-3. Cătălin Voicu, fost senator: şapte ani pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri
Ioan Avram Mureşan, fostul ministru al Agriculturii: şapte ani pentru deturnare de fonduri
4-6. Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor: cinci ani pentru complicitate la abuz în serviciu
Emilian Cutean, fost deputat: cinci ani pentru fraudă
Virgil Pop, fost deputat: cinci ani pentru trafic de influenţă
7. Adrian Năstase, fost premier: patru ani pentru şantaj şi luare de mită
8. George Copos, fost senator şi fost ministru: trei ani şi opt luni pentru evaziune fiscală
Virgil Pop a fost primul parlamentar condamnat la închisoare cu executare, iar Relu Fenechiu, primul ministru în funcţie trimis în detenţie printr-o decizie definitivă a instanţei.
Cea mai mare pedeapsă dispusă într-un dosar al DNA, 16 ani de închisoare, a fost primită de Radu Ion Fotino, revendicatorul terenurilor din cartierul ANL "Henri Coandă", acuzat de înşelăciune prin afaceri cu terenuri.

Cel mai bine păzit secret de stat: recuperarea pagubei făcută de Dan Voiculescu

• recuperarea prejudiciului de 60 milioane euro din dosarul Voiculescu a fost secretizată

Opinia publică nu va afla niciodată dacă Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală a recuperat pe deplin prejudiciul de 60 milioane euro din dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru spălare de bani, relata recent Gândul.info. Într-un răspuns oficial la cererea cotidianului, ANAF susţine că această procedură este secretizată, astfel că cetăţenii obişnuiţi nu au voie să afle dacă suma cu care Voiculescu a păgubit statul va fi recuperată. Ziarul menţionat a formulat o cerere în baza legii 544/2001 privind accesul la informaţii de interes public, în care solicita ca ANAF să explice cum decurge procedura de recuperare a prejudiciului din dosarul lui Dan Voiculescu.
Curtea de Apel a stabilit că statul trebuie să recupereze 60 de milioane de euro de la fostul securist şi a dispus sechestru pe o serie de bunuri, precum clădirile în care funcţionează Antena 3, Antena Tv Group sau GRIVCO. Cotidianul a precizat că a solicitat ANAF să explice dacă "a încheiat contracte cu aceste entităţi pentru închirierea sediilor care acum au intrat în proprietatea statului", sau dacă "au fost demarate procedurile de evacuare a societăţilor care ocupă aceste sedii aparţinând statului".
În replică, ANAF a răspuns că toate aceste detalii sunt secrete, astfel că presa şi opinia publică nu au dreptul să le afle. Agenţia a citat în sprijinul său art. 11 alin. (2) din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi pct. 11.1 din H.G. nr. 1050/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro