Torţionarul Vişinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Torţionarul Vişinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare

Torţionarul Alexandru Vişinescu a fost condamnat, miercuri, la 20 de ani de închisoare. Decizia judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă. Procesul său a început acum doi ani sub acuzaţia de crime împotriva umanităţii, potrivit TVR.
Alexandru Vişinescu este acuzat de moartea a 12 deţinuţi politici. În cei şapte ani în care a condus penitenciarul Râmnicu Sărat, Vişinescu a instaurat un regim de tortură şi teroare. Potrivit rechizitoriului, între 1956 şi 1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, „a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic".
Martorii spun că Vişinescu obişnuia să-i lovească pe deţinuţi până-i lăsa fără cunoştinţă, după care-i stropea cu apă şi continua să-i bată.

Condiţii criminale

Potrivit Parchetului instanţei supreme, în perioada în care la conducerea Penitenciarului Râmnicu Sărat a fost Alexandru Vişinescu, deţinuţii erau supuşi unor condiţii de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente şi fără să li se acorde îngrijiri sau asistenţă medicală adecvate. „Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate".
Din documentele studiate de anchetatori au fost identificaţi 138 de deţinuţi care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în mandatul lui Vişinescu. Acolo au fost întemniţaţi lideri politici români din perioada interbelică ca Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu şi mulţi alţii.
Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat până la desfiinţarea închisorii în 1963. Aici a murit, în urma torturilor, Ion Mihalache. Anterior, la începutul anilor 50, Alexandru Vişinescu a deţinut poziţii în sistemul penitenciar - unităţile Mislea şi Jilava.

„O decizie istorică"

Andrei Muraru, fost preşedinte executiv al IICCMER, a comentat, miercuri, la Digi24, decizia definitivă a justiţiei de condamnare a torţionarului comunist Alexandru Vişinescu la 20 de ani închisoare.
„Este o decizie istorică, pentru că este primul torţionar din închisorile comuniste care este condamnat astăzi. Este unul dintre puţinii supravieţuitori dintre responsabilii din sistemul penitenciar românesc al acelor vremuri. Este o decizie istorică şi pentru că pune definitiv capăt polemicii privind prescripţia crimelor comunismului. Din acest moment, orice crimă comisă pe criterii politice până în 1989 poate fi cercetată şi făptaşii pot fi traşi la răspundere", a subliniat Andrei Muraru la Digi24.
„E o ironie a sorţii că probabil cel mai bătrân deţinut din sistemul penitenciar românesc de astăzi să fie un fost torţionar", a adăugat el.
În opinia istoricului, condamnarea lui Vişinescu este o victorie în primul rând pentru cei care nu mai sunt.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro