„A fost mereu vorba de metode economice - înfiinţarea Uniunii Vamale sau Eurasiatice - în urma cărora ruşii ar fi obţinut controlul asupra Ucrainei. Se acţiona în acest sens încă de pe vremea lui Leonid Kucima. Dar Kucima a adoptat o poziţie precaută - a oscilat între Rusia şi Occident, chiar dacă se afla într-o puternică încrengătură economică şi de corupţie cu Federaţia Rusă", a susţinut Malomuj. Apoi, Moscova a depus eforturi ca la putere în Ucraina să vină Viktor Ianukovici. În 2004 a reuşit, iar Kremlinul a decis să-şi ia revanşa în 2010.
În ceea ce priveşte anexarea Crimeii şi ocuparea regiunii Donbas, Serviciul de Spionaj Extern al Ucrainei i-a anunţat cu privire la operaţiunea ce se pregătea pe Oleksandr Turcinov, Arseni Iaţeniuk şi Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), spune Malomuj.
„Încercam să convingem că este necesară instituirea stării de urgenţă şi trimiterea în cursul nopţii în Crimeea a câtorva mii de colaboratori operativi ai SBU, care ar fi rezolvat problema. Dar nimeni nu a avut curaj", a explicat Malomuj în interviu, scrie agerpres.ro.