Ultimul mohican | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ultimul mohican

In judetul Braila, la o populatie de circa 380.000 de locuitori, exista doar un singur medic cardiolog in relatii contractuale cu Casa de Asigurari Sociale de Sanatate. Conform legii, el este singurul care poate elibera retete gratuite sau compensate pentru bolnavii cardiovasculari sau ale carui prescriptii medicale pot fi transcrise, legal, de catre medicii de familie. Pe linga acest cabinet individual, in ambulatoriul integrat al Spitalului Judetean mai exista un cabinet de cardiologie, la care lucreaza, prin rotatie, medicii din spital. Desi nimeni nu ii poate obliga pe medici sa incheie contracte cu CJAS, faptul ca multi dintre specialisti prefera sa lucreze in sistem privat ii nemultumeste pe bolnavii cu venituri modeste, care se ingramadesc la usile celor doua cabinete sau sint trecuti pe liste de asteptare. In plus, retetele prescrise de catre medicii care nu au contract cu Casa de Sanatate nu pot fi transcrise de catre medicii de familie.
Potrivit legislatiei in vigoare, in sistemul de asigurari sociale de sanatate au dreptul sa presteze servicii medicale doar medicii care sint in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, fie in contract direct, fie prin intermediul unei institutii, cum sint spitalele sau cabinetele asociate sau cele grupate. Dupa cum ne-a informat dr. Mariana Tarachiu, presedinte-director al CJAS, acesti medici au dreptul sa prescrie medicamente si sa dea, dupa consultul respectiv, scrisori medicale pentru medicii de familie, cu toate elementele care reprezinta urmarirea evolutiei bolii pentru acea persoana: denumirea medicamentelor, doza pe zi, perioada in care bolnavul trebuie sa ia tratamentul respectiv si modalitatea de control a pacientului respectiv, iar controlul poate fi facut fie la medicul de familie fie la specialist.
"Conform articolului 7, paragraful 10 din contractul de furnizare de servicii in medicina primara, medicul de familie este obligat sa prescrie medicamentele pe o perioada mai mare de 30 de zile pentru un pacient numai daca aceste medicamente sint in scrisoarea medicala cu care se intoarce pacientul de la medicul specialist. Medicul de familie nu are voie sa transcrie retete sau prescriptii medicale de la medici care nu sint in relatie contractuala cu CJAS".

Medicii de familie, intre ciocan si nicovala

Dupa cum am aflat de la dr. Mariana Tarachiu, in Braila, in ambulatoriul clinic exista un singur contract cu un cabinet individual de cardiologie; este vorba despre dr. Cornel Cristache, iar pe linga acesta, mai este un contract pentru servicii de cardiologie cu un cabinet din cadrul ambulatoriului integrat al Spitalului Judetean, unde, prin rotatie, presteaza activitati medicii din spital.
In rest, medicii specialisti isi desfasoara activitatea in cabinete private, dar retetele prescrise de catre acestia nu pot fi transcrise de catre medicii de familie pentru a fi eliberate medicamente in regim gratuit sau compensat.
"Conform normelor de aplicare a contractului-cadru, care reprezinta Hotarire de Guvern, nu este permis ca pacientii sa ia o reteta de la medicul specialist si sa mearga la medicul de familie sa o transcrie. Nu este permisa transcrierea prescriptiilor eliberate din sistem privat in sistemul asigurarilor de sanatate. Legal, medicul de familie nu are voie sa transcrie retete sau recomandari de investigatii paraclinice decit daca acestea au fost trimise de la un medic specialist printr-o scrisoare medicala, iar acel medic este in contract cu CJAS", a subliniat directorul CJAS.
Practic, in momentul de fata, activitatea din cabinetul medicului de familie se deruleaza in conformitate cu prevederile contractului-cadru pe 2008 si a normelor metodologice de aplicare. Dupa cum ne-a spus dr. Dorina Tite, medic de familie, intreaga activitate din cabinetul individual se desfasoara sub directa responsabilitate a medicului de familie, fiind o relatie contractuala intre cele doua parti si atit medicii, cit si Casa de Asigurari de Sanatate au obligativitatea de a respecta prevederile acestor norme.
In acest sens, daca o persoana este neasigurata, beneficiaza de acordarea de servicii de asistenta medicala in urgenta, gratuite si de prescrierea medicamentelor in regim necompensat, pe reteta in simplu exemplar, pina la dobindirea calitatii de persoana asigurata.
Pentru persoanele care fac dovada asigurarii medicale, modalitatea de a prescrie medicamente in regim compensat sau gratuit, in functie de categoria in care se incadreaza fiecare asigurat, se face in conformitate cu prevederile contractului-cadru si ale normelor de aplicare, care stipuleaza faptul ca tratamentul adecvat si prescris unei persoane asigurate se face ca o consecinta a actului medical propriu, deci, in urma consultului medical, cind medicul decide ceea ce trebuie sa prescrie unui pacient. "Sint folosite ca instrumente de lucru listele de medicamente, care sint structurate pe medicamente care pot fi date in regim compensat de 90%, 50% sau 100%, pentru medicamentele din anumite boli cronice, pentru gravide, lehuze, copii cu virste intre 0-18 ani sau pentru persoane de 18-26 ani, care fac dovada ca sint inscrise intr-o forma de invatamint postliceal sau in universitati.
Tot in normele metodologice se stipuleaza faptul ca medicul de familie poate refuza transcrierea de prescriptii medicale pentru medicamente cu sau fara contributia personala a asiguratilor si investigatii paraclinice care sint urmare ale unor acte medicale prestate de alti medici", a subliniat dr. Dorina Tite.

Daca medicii nu lucreaza in sistem public, exista o hiba ce trebuie corectata

In momentul de fata, atit medicii de familie, dar mai ales pacientii, se confrunta cu un mare neajuns, iar acesta consta in faptul ca foarte putine cabinete de alte specialitati, in afara de medicina de familie au incheiat contract cu Casa de Asigurari de Sanatate.
"La specialitatea cardiologie, de exemplu, la ora actuala, cu exceptia ambulatoriului de specialitate, doar un singur cabinet de specialitate are contract cu CJAS , iar in aceste conditii nu poate fi asigurat, nici teoretic, nici practic, procesul de consult, de dispensarizare sau de stabilire a conduitei terapeutice in baza careia un pacient sa poata sa-si continuie viata in conditii optime, motiv pentru care noi apelam la colegii medici care au cabinete de specialitate in regim privat sa tina cont de acest aspect, cit si de listele de asteptare care, uneori se intind pe o perioada destul de lunga de timp. Stim cu totii ca un bolnav cardiovascular poate sa astepte sau nu si, de multe ori, pina ii vine rindul pe lista de asteptare, pot interveni evenimente nedorite", apreciaza dr. Dorina Tite. In opinia sursei citate, medicii trebuie sa manifeste intelegere in primul rind fata de pacient, pentru ca nu pacientul e de vina, nu medicul e de vina, nici Casa de Asigurari de Sanatate, ci este o hiba a sistemului, care ar trebui corectata cit mai repede. In acest sens, ar trebui gasite solutii pe toate liniile, ar trebui sa existe un interes bilateral in a face ca medicii sa lucreze in sistem public si, in acest fel, accesul pacientilor la serviciile garantate de persoana asigurata sa fie cit mai facil.
"Noi ne desfasuram activitatea in cadrul relatiei contractuale pe care o avem cu CJAS in baza unui contract-cadru si a normelor metodologice si, intrucit contractul-cadru are valoare de lege, noi nu putem fi mai presus de prevederile legale", a concluzionat dr. Dorina Tite.
Pe de alta parte, medicii cardiologi sustin ca refuza sa incheie contracte cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru ca plata facuta de catre CJAS pentru serviciile respective nu reprezinta adevarata valoare a acestora. "In conditiile de plata ale CJAS, mi se pare corect ca medicii de anumite specialitati sa nu mai incheie contracte, pentru ca e prea putin pentru o consultatie si e foarte greu sa mentii un asemenea pret, mai ales la specialitatile cu cautare. Trebuie refacuta optica, pentru ca asa este in detrimentul pacientilor, dar s-a cam dus si vremea muncii voluntare", a precizat dr. Bogdan Minescu, seful sectiei de cardiologie din Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro