Umilinta si nervi la pasapoarte si buletine | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Umilinta si nervi la pasapoarte si buletine

Joi. Zi torida ca multe altele din aceasta vara. Incercam sa refacem traseul parcurs de un contribuabil care vrea sa-si faca pasaport sau carte de identitate. La Biroul de eliberare a pasapoartelor, unde Prefectura incearca cu 500 de milioane de lei vechi sa asigure si fluxul actelor, dar si o asteptare in conditii cit mai decente pentru populatie - sa construiasca o toaleta si sa asigure apa potabila curenta - trebuie sa faci citeva drumuri pentru a obtine, dupa vreo doua luni, actul de calatorie. Daca la Pasapoarte, unde lucreaza numai trei oameni, situatia este oarecum scuzabila, nu acelasi lucru se poate spune despre Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei - cum se numeste departamentul municipalitatii care elibereaza cartile de identitate - unde lista pentru depunerea actelor se intocmeste pe Bulevardul Al.I. Cuza, iar directia catre aceasta se da chiar de catre politistul comunitar, ca si la Pasapoarte de altfel.

Ghiseu unic, pentru ca e doar unul

Recent, Prefectura, institutie care are in subordine Serviciul brailean de Pasapoarte, a detasat doi oameni care sa dea numere de ordine celor care doresc sa depuna actele pentru eliberarea pasaportului, tocmai pentru a se evita cozile la aceasta institutie, dar si listele facute de diversi, pe genunchi, pe la colt de strada. Prin urmare, pe linga cei trei oameni care lucreaza efectiv la Pasapoarte, alti doi au preluat activitatea de ordonare a cozilor. Numai ca aceasta activitate nu a degrevat prea mult munca oamenilor de la Pasapoarte, ba chiar, coada si lista s-au mutat, de asta data, la numere de ordine. Joi, reporterii nostri au descins la serviciul respectiv pentru a vedea cum se deruleaza aici lucrurile. Un singur ghiseu continua sa preia actele pentru pasapoarte. Aici, citeva zeci de cetateni, asteptau, cuminti, cu actele in mina. Un politist comunitar pazea strasnic intrarea. Pe usa, sesizam un anunt cum ca pot depune actele aceia care au de la numarul de ordine doua mii si ceva pina la aproape trei mii.

In strainatate?! Poate dupa aderare

Intrebam politistul comunitar de unde se dau numere de ordine. Era in jur de 11.00. Omul ne spune ca putem lua numere de ordine "de la usa aceea gri", dar la ora 14.00. "Pina atunci, scrieti-va pe lista", ne zice comunitarul. "Care lista?", intrebam, crezind ca, totusi, a disparut obiceiul acesta. "Vedeti ca-i cineva afara, linga gard, face lista", ne raspunde. La "usa gri", alt anunt, cum ca la ora 14.00 se primesc numere de ordine pentru depunerea de acte pentru datele de 14, 15 si 18 septembrie.
Mergem la lista. Intr-adevar, stind cu fundul pe bordura gardului, o femeie face o lista. In jur, multime de oameni. Ne strigam si noi numele, sa ne treaca acolo. Si femeia ne si spune: 26, 27. Ne apropiem si incercam sa intelegem ce-i cu lista. "Veniti la ora doua si eu va strig de pe lista. Eu nu sint de aici, nu lucrez aici, sint ultima de ieri si fac lista sa luati numar de ordine. Sint si eu ca si dumneavoastra, stau de asta noapte. Lista o facem noi, asa... Da, cei de aici tin cont de lista, cum sa nu?! Ce hirtie sa va dau ca sinteti pe lista?!"
O alta femeie incearca sa ne convinga: "Tin cont, doamna, ca doar "gardianul" ne-a zis de lista". Aflam, totodata, ca la ora 14.00 trebuie sa venim cu toate actele, chitantele, pentru a lua numar de ordine, dar si pentru a afla daca ne mai trebuie vreun act. Ne intoarcem la ora 14.00 si gasim puzderie de lume, lume care sprijina gardurile, asteptind sa fie strigata sa ia numar de ordine pentru a depune actele. Abia dupa 20 de zile de la depunerea actelor poti primi si pasaportul. Teoretic, daca pe 18 septembrie am fi depus actele, prin octombrie am fi luat si pasaportul.

La ratie: cel mult 100 de pasapoarte pe zi

Vineri, am luat si punctul de vedere al subprefectului Dumitru Popa fata de situatia de la Pasapoarte: "Intr-adevar, acolo sint putini oameni, numai trei. Doi sint ai nostri, de la Prefectura, care dau numere de ordine. Zilele acestea se va tine la Bucuresti concurs pentru ocuparea a inca patru posturi. Deja, acolo, lucrurile stau mai bine, nu se mai fac liste, nu mai sint cozi asa mari. Credem ca de la 15 septembrie nu va mai fi absolut nici o problema acolo. Intr-adevar, au venit 500 de milioane de lei vechi pentru dotare si pentru construirea unei toalete. Dar trebuie sa luam mai multa aparatura de specialitate, fiindca, in mod normal, capacitatea serviciului este de a prelua acte de la cel mult 100 de oameni. Cel mult 100 de pasapoarte pe zi se pot face".
Informat ca reporterii nostri au fost indrumati chiar de catre politistul comunitar spre lista si ca, de fapt, cozile continua sa faca parte din peisajul zonei, subprefectul s-a aratat surprins si l-a informat, de indata, pe prefect. Nicolae Mitroi ne-a sunat la scurt timp pentru a se informa, dupa care ne-a spus ca nu-i normal ca politistul comunitar sa te trimita la lista: "Politistii comunitari nu sint ai nostri, dar spuneti-mi cind s-a intimplat ca sa luam masuri, fiindca vrem sa rezolvam odata problema de acolo".

La buletine am fi prins numarul 126

In aceeasi zi de joi, am descins si la serviciul care preia actele si elibereaza carti de identitate. Aici, desi erau patru ghisee, tot aglomeratie. Citeva zeci de persoane facusera cozi si aici. Aflam, insa, tot de politistul comunitar, ca nu are rost sa stam la rind fara o programare prealabila, adica in lipsa unei inscrieri pe binecunoscuta lista scrisa de cineva pe genunchi. Iesim, incercind sa cautam o lista, un afis oficial, ceva. Ne oprim in fata avizierului, incercind sa distingem ce acte ne trebuie. Greu. "Filmati, dom'le panoul ala ca nu intelegi nimic din el, ca stam aici de cu seara", ne striga un cetatean care a remarcat aparatul.
Asa se sesizeaza un alt politist comunitar care vine tiptil si, cu ochii pe aparat, ne intreaba de la ce ziar sintem, ca, de pozam, "poftiti la seful meu". Ii explicam omului ca sintem intr-un loc public, intr-o institutie publica unde fotografiatul nu este interzis, dar il rugam sa ne indrume spre "celebra lista", ca vrem si noi buletin. Lista se face, de fapt, pe Bd. Al.I. Cuza. Bulevardul e plin si abia la ora 14.00 incepe preluarea documentelor pentru eliberarea cartii de identitate. O doamna care ne-a povestit ca e de la ora doua noaptea in fata institutiei face lista, pe genunchi: "Am ajuns la numarul 125. Facem lista pentru ca intram in ordinea de aici. Eu am ramas printre ultimii de data trecuta si acum fac lista, se tine cont de ea. Facem lista sa depunem actele, intre 14.00 si 18.00".
Curios, conducerea institutiei nu agreeaza ideea de lista de asteptare, afirmind sus si tare ca, acum, avind aparatura si sediu performante, ca si 13 lucratori, chiar nu este cazul sa se mai formeze cozi. Cert este ca nici la buletine nu pot fi preluate, zilnic, actele a mai mult de 100 de persoane.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro