Un al doilea oficial a precizat că extrădarea din iulie a fost motivată de faptul că forţele de securitate l-au suspectat pe El Bakraoui că este combatant străin. El nu a comis nicio infracţiune în Turcia, iar expulzarea sa a fost "administrativă", potrivit Reuters.
Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat, miercuri, după o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, că autorităţile turce l-au arestat şi apoi expulzat în 2015 pe El Bakraoui şi au informat autorităţile belgiene în acest sens, însă acestea l-au pus în libertate.
Guvernul de la Bruxelles a precizat, însă, că teroristul a fost extrădat în Olanda, nu în Belgia.
Pe de altă parte, şapte jihadişti din aceeaşi celulă cu teroriştii de la Paris şi de la Bruxelles sunt încă în libertate, scrie cotidianul britanic Daily Express, în timp ce directorul Europol a avertizat că o reţea de 5.000 de suspecţi au fost radicalizaţi în Europa, au plecat în Siria şi Irak, iar o parte dintre ei s-au întors pe continent şi ar putea reprezenta un pericol.
Celula iniţială care a pregătit şi lansat atentatele din noiembrie, din capitala Franţei, şi pe cele de marţi, din capitala Belgiei, a avut iniţial 30 de membri, afirmă cotidianul britanic, care citează surse apropiate anchetei.
În ancheta demarată după atacurile de la Bruxelles a domnit confuzia, iar autorităţilor nu le este clar nici în prezent câţi kamikaze au fost. În prezent, se pare că sunt căutaţi doi terorişti care au supravieţuit atentatelor: unul filmat pe aeroport, iar un altul la metrou.