Vaccinarea obligatorie - o poveste fără sfârşit | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Vaccinarea obligatorie - o poveste fără sfârşit

Un sfert dintre români nu au încredere în vaccinuri, în timp ce una din cinci persoane nu s-ar imuniza, nici la recomandarea medicului. Chiar şi aşa, vaccinarea va deveni obligatorie, anunţă reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, care susţin că proiectul la care lucrează se va transforma în lege, în decursul acestui an, potrivit Digi24.
În aceste condiţii, până la vârsta de 14 ani, fiecare copil trebuie să fie vaccinat de zece ori, iar părinţii ar putea fi sancţionaţi dacă nu îşi imunizează la timp copiii. În plus, mamele şi taţii vor primi compensaţii în bani, adică vor fi despăgubiţi, dacă în urma vaccinărilor obligatorii apar efecte adverse grave.
Noua lege a vaccinării prevede că toţi copiii trebuie să fie imunizaţi cu zece seruri incluse în schema naţională, până la vârsta de 14 ani. Proiectul care va fi gata luna aceasta prevede şi înfiinţarea unui Comitet Tehnic Naţional de Vaccinare, cu filiale judeţene. Acolo, părinţii care nu privesc cu ochi buni măsura luată de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii se vor putea informa gratuit.

Informaţi-vă!

„Credem că vaccinarea ca orice act medical trebuie să fie un act care să se bazeze pe transmiterea de informaţii, de la medic, la pacient. În cazul nostru de la medic la părinte şi chiar la copii mai mari, până la 14 ani", a declarat specialistul în protecţia copilului de la UNICEF, Voica Pop.
„Noi nu suntem pregătiţi să facem faţă la un val de copii care au probleme şi a căror abilităţi nu ştim cum să le dezvoltăm. Sau să le îndreptăm. Trebuie să deschidem uşa pentru înţelegerea problemelor complexe", a adăugat doctorul Florin Colceag.
„Eu cred că o mare vină o au medicii pentru că ori nu au timp, ori nu se informează. Nu înţeleg că vaccinarea este de o importanţă capitală pentru viaţa viitoare a fiecărui copil", a subliniat medicul pediatru Niculina Jianu.

Vaccinurile obligatorii

După ce legea va intra în vigoare, în România vor deveni obligatorii următoarele vaccinuri: împotriva tuberculozei, hepatitei B, difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rubeolei, rujeolei, oreionului, otitei şi meningitei.
„Copiii trebuie vaccinaţi pentru că este mecanismul care a fost inventat pentru a-i proteja pe copii de boli care altfel le întârzie dezvoltarea, care le întăreşte imunitatea şi care îi protejează atunci când sunt mai mari, când stau în colectivitate", a precizat Voica Pop. .
În timp ce reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor să îi oblige pe părinţi să îşi vaccineze copiii, potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Profesor Doctor Matei Balş„ un sfert dintre români nu au încredere în imunizare. Mai mult, una din cinci persoane nu s-ar vaccina nici măcar împotriva virusului hepatitei B, chiar dacă un medic i-ar recomanda acest lucru.

Indolenţă

„Nu cred mai putem să ne permitem să fim indolenţi sau să ne prefacem că nu înţelegem care sunt beneficiile imunizarii şi ca atare cred că trebuie să existe o măsură care să ajute la creşterea ratei de vaccinare", a declarat Voica Pop.
Un alt raport, de această dată al Institutului Naţional de Sănătate Publică demonstrează cât de reticenţi sunt părinţii atunci când trebuie să îşi vaccineze copiii. Astfel, în 2014, la nivel naţional a fost verificat modul în care s-a făcut vaccinarea la copiii de un an şi jumătate. Rezultatele au fost dramatice: 2270 de micuţi au fost depistaţi ca fiind incomplet vaccinaţi. Procentul a fost cu 13% mai mare, faţă de anul 2013.
Mai bine de 70% dintre aceşti copii nu au fost imunizaţi fie pentru că părinţii nu s-au prezentat cu ei la medic, fie pentru că au refuzat să-i vaccineze.
Cei mai mulţi părinţi au început să se teamă de efectele negative ale vaccinurilor, după ce în Statele Unite a apărut informaţia că vaccinul anti-rujeolic ar putea provoca ADHD. Panica generată de această informaţie nu a fost susţinută de studii de specialitate, care să demonstreze legătura, susţin medicii.
„Cred că nu sunt informaţi. Cred că citesc prea mult pe internet şi că sursele nu sunt cele medicale, pentru că dacă s-ar gândi la partea medicală categoric că riscurile datorită vaccinării sunt extrem de mici", a subliniat medicul de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase, Adrian Marinescu.

Vaccinarea HPV, reluată

De asemenea, şi vaccinarea HPV ar putea fi reluată în rândul fetelor. Asta după ce la nivel european, în fiecare an, 60.000 de femei se îmbolnăvesc după ce au contactat virusul HPV, iar ţara noastră este pe primul loc la mortalitate din cauza cancerului de col uterin.
„Trebuie să facem în aşa fel încât să facem cunoscut populaţiei că acest vaccin este util pentru copii. De ce spun copii pentru că vârsta optimă de vaccinare este la fete cuprinse între nouă şi 14 ani", a declarat Alexandru Rafila.

România, codaşă la vaccinare

În timp ce în România vaccinarea obligatorie se află încă în stadiul de proiect, în Franţa, Germania sau Polonia, părinţii sunt pedepsiţi dacă nu îşi imunizează copiii. Mai mult, în Hexagon, cei care încalcă legea sunt amendaţi cu 30.000 de euro şi închisoare, până la doi ani.
Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) trag un semnal de alarmă cu privire la situaţia dramatică din ţara noastră. Dacă în urmă cu zece ani în România 95% dintre persoane erau vaccinate, anul trecut, în unele judeţe abia dacă se atingea pragul a 70 de procente. O cifră ingrijoratoare, susţin medicii. Mai ales că riscul de reapariţie al unor boli grave, eradicate la noi, este foarte mare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro