Valul de criză loveşte în "Promex" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Valul de criză loveşte în "Promex"

* societatea a trimis deja la pensie pe cei care îndeplineau condiţiile şi a efectuat concedieri individuale în cazul a 85 de salariaţi * dacă nu cresc comenzile, este posibil ca până la finele anului să urmeze concedieri pentru alte 110 persoane

Uzina "Promex" traversează o perioadă extrem de grea din cauza crizei financiar-economice: scăderea numărului de comenzi, acoperirea neuniformă a frontului de lucru pentru secţiile de producţie, concedierea câtorva zeci de salariaţi. Acestea sunt, pe scurt, efectele pe care uzina le resimte după aproape jumătate de an de la declanşarea "oficială" a crizei în ţara noastră. De altfel, nu este singura din sectorul de activitate care are probleme din cauza crizei, întrucât SC "Laminorul" de exemplu, reclamă necesitatea aplicării unui plan anticriză menit să sprijine una dintre ramurile puternic afectate, cea a metalurgiei şi construcţiilor de maşini. În cazul "Promex" căderea indicatorilor în primul semestru vine după un 2008 foarte bun, în care unitatea a avut încărcare la maxim de capacitate şi un portofoliu de comenzi consistent în baza unor colaborări cu firme de renume pe plan internaţional. Rând pe rând, colaboratorii "graşi" şi-au redus comenzile în încercarea de a asigura front de lucru propriilor angajaţi. Problema este, după cum explică organizaţia sindicală a uzinei, că greul abia urmează întrucât, după aprecierile specialiştilor grupului din care "Promex" face parte, lunile următoare vor fi şi mai dificile. În acest context, compania şi-a revizuit bugetul de venituri şi cheltuieli şi a strâns şurubul în ceea ce priveşte cheltuielile, inclusiv pe parte de personal.

Majoritatea concedierilor individuale au fost pe bază de voluntariat

Dacă în prima jumătate a anului trecut, compartimentul personal al uzinei căuta cu disperare să aducă noi angajaţi, şi făcea expediţii de recrutare de personal în mediul rural, de câteva luni, sensul de acţionare s-a schimbat la 180 de grade. Concret, de la începutul anului, au plecat din unitate peste 100 de persoane, majoritatea în urma unor concedieri individuale. De fapt, în primă fază, s-a mers pe ideea trimiterii în concediu de odihnă a angajaţilor cu restanţă din 2008. Apoi s-au acordat zile din concediul de odihnă în avans şi pentru acest an, după care, pe rând, o parte din personal a intrat în şomaj tehnic, context în care oamenii au beneficiat de plata a 80% din salariu. "Primul semestru al anului în curs a fost unul dificil pentru societate, din cauza crizei, în sensul că lunar numărul comenzilor a scăzut. Sindicatul şi administraţia au analizat periodic situaţia şi au convenit o serie de măsuri menite să echilibreze BVC-ul societăţii, în sensul că, pe parte de personal, au fost efectuate concedieri individuale pentru circa 85 persoane, majoritatea la solicitarea celor care au vrut să plece din uzină. O parte dintre aceştia aveau deja oferte pentru a munci în alte societăţi, iar alţii chiar au dorit să plece, pur şi simplu. Pe lângă concedieri individuale, au intervenit şi plecările pe cale naturală, adică pensionările, încă 29 de persoane. Şi aici sindicatul a intervenit şi a explicat oamenilor aflaţi în pragul pensionării că, de bine de rău, lor le va bate poştaşul la uşă să le aducă pensia, pe când pentru alţi colegi există riscul să nu-şi mai găsească un alt loc de muncă şi oamenii au înţeles", ne-a declarat liderul sindicatului din "Promex", Staicu Rădulescu. Dintre pensionabili au fost păstraţi cei ale căror atribuţii din fişa postului îi face greu de înlocuit. Tot în acest registru trebuie precizat că, pe parte de personal, uzina mai are o mare problemă: media de vârstă a angajaţilor este foarte înaintată şi fără un aflux de salariaţi tineri, în câţiva ani situaţia ar putea deveni disperată. De aceea, chiar şi în condiţii de criză, uzina caută personal pentru acoperirea unor meserii deficitare în sectoare de activitate cum este cazul Turnătoriei.

În ceea ce-i priveşte pe cei care au plecat deja de la începutul acestui an, sindicatul a ţinut să sublinieze că li s-au acordat compensaţii băneşti.

Dacă lucrurile nu se schimbă în bine, la finele anului vor mai rămâne doar 900 de angajaţi

Rădulescu a explicat că portofoliul de comenzi la acest moment este inferior celui de anul trecut, dar a adăugat că există mai multe intenţii de colaborare din partea unor potenţiali colaboratori străini, de talie mai mică decât partenerii tradiţionali ai uzinei. "Nu există zi în care să nu fie aici o delegaţie străină interesată de o colaborare cu noi. Avem speranţa că acest lucru s-au putea concretiza în contracte ferme, care să asigure traversarea perioadei următoare, ce se anunţă a fi foarte dificilă pentru uzină . Deocamdată, administraţia societăţii nu a adus în discuţie problema concedierii colective de personal, însă în urma celei mai recente discuţii în cadrul Consiliului de Administraţie s-a convenit că se va continua seria concedierilor individuale", a mai spus Rădulescu. El a punctat că, lunar, ar fi vorba despre maxim 20 de persoane, cu menţiunea că ţinta pe parte de personal pentru finele acestui an, în cazul în care nu se înregistrează o revenire la capitolul comenzi, este de maxim 900 de angajaţi, comparativ cu 1.070 angajaţi câţi are la acest moment societatea. Asta ar însemna ca până în decembrie să mai plece din unitate, prin concedieri individuale, încă aproximativ 110 persoane. Legat de încărcarea pe sectoare de activitate în uzină, liderul sindical a declarat că se poartă zilnic discuţii cu administraţia, pentru a fi identificate soluţii. "Nu toate secţiile au acoperirea necesară. De exemplu, vârfuri de încărcare sunt pe sectoare cum ar fi construcţii metalice, Turnătorie, Uzinaj şi în mare parte FUH (Fabrica de Utilaj Hidraulic - n.r.)", a mai spus Rădulescu.

De precizat este că de câteva luni, SC "Promex" are un nou director general, Milea Voinea, care l-a înlocuit la începutul anului pe Costel Spiridon. Redactorii "Obiectiv" au încercat să obţină şi punctul de vedere al conducerii uzinei, însă aceasta a cerut un răgaz pentru a finaliza împreună cu sindicatul un plan anticriză.

"Promex" a mers bine în ultimii ani

SC "Promex" a rămas printre cei mai mari producători din România de echipamente complexe pentru industria metalurgică, echipamente şi piese de schimb pentru industria materialelor de construcţii, echipamente pentru industria navală, piese turnate şi forjate. Nu în ultimul rând, uzina a rămas singurul producător din ţară de excavatoare hidraulice pe pneuri şi şenile, dar şi de dragline hidromecanice, rulouri compactoare, încărcătoare şi echipamente pentru ecologizarea cursurilor şi luciilor de apă.

Anul 2006 compania l-a încheiat cu un profit de 1,44 milioane lei la o cifră de afaceri de aproape 70 milioane lei, clasându-se pe locul 23 în Top Profit al firmelor brăilene. Pentru anul 2007, rezultatul a fost un profit net de aproape 1,6 milioane lei. Potrivit celor mai recente date prezentate de fostul director al "Promex", Costel Spiridon, câştigul mediu brut pe unitate era la mijlocul anului trecut la circa 400 euro.

Reamintim că uzina brăileană a fost vândută de fosta Autoritate pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, la sfârşitul anului 2002, către "Uzinsider Group" Bucureşti, aparţinând omului de afaceri Constantin Savu. Din acest grup mai fac parte alte 5 societăţi: "Comelf" Bistriţa, "24 Ianuarie" Ploieşti, "Uzinsider General Contractor" Bucureşti, "Uzinsider Techno" SA Bucureşti şi "Uzinsider Engineering" Galaţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro