Verdict: incompetentă! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Verdict: incompetentă!

Fostul inspector şcolar general Lilliana Tudoran a pierdut la Curtea de Apel Galaţi procesul intentat Ministerului Educaţiei, acţiunea fiind respinsă ca nefondată. Tudoran mai are o perioadă de două săptămâni în care poate ataca soluţia dată de Curtea de Apel Galaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar şansele sunt minime în ceea ce priveşte sentinţa.

Prin această acţiune, Lilliana Tudoran, fost inspector şcolar general la Inspectoratul Şcolar Brăila în perioada 2005 - 2008, a solicitat Curţii de Apel Galaţi să anuleze Ordinul 1223/2007 emis de Ministerul Educaţiei, prin care s-a dispus evaluarea inspectorilor şcolari generali, apreciind că acesta este lovit de nulitate pentru că nu a fost publicat în Monitorul Oficial şi pe cale de consecinţă nu poate produce efecte juridice. Tudoran mai solicita suspendarea aplicării acestui ordin şi a efectelor pe care le-ar produce până la soluţionarea cauzei pe fond, anularea adresei prin care i s-a adus la cunoştinţă acordarea calificativului "nesatisfăcător" pentru anul şcolar 2006-2007 precum şi a raportului de evaluare înregistrat la MECT din 06.11.2007.

Motive de doi bani

Imediat după controlul din 2007, Lilliana Tudoran a contestat rezultatele, însă a pierdut în 2008, când a fost demisă. Cu toate acestea, a mers cu procesele în continuare, de această dată contestând chestiuni de formă în legătură cu controlul efectuat. În dosar se susţine că evaluarea a fost nelegală pentru că Ordinul 1223/2007 cerea ca echipa de evaluare să aibă cinci membri, iar cea care a evaluat-o a avut doar trei membri, că nu a existat şi nici nu se prevede în Ordinul Ministerului o metodologie sau o procedură de evaluare, ceea ce ar conduce la concluzia că evaluarea a avut un caracter arbitrar, că raportul explicativ care a însoţit adresa prin care i se comunică acordarea a 60,1 puncte corespunzătoare calificativului "nesatisfăcător" nu evidenţiază punctele obţinute pe fiecare secvenţă în parte, deşi fişa de evaluare stabileşte în mod clar parametrii ce trebuie analizaţi pentru acordarea punctajului, că evaluarea realizată pe 30 octombrie 2007, la trei săptămâni după controlul iniţial, nu a fost anunţată din timp, astfel că nu au putut fi contactaţi inspectorii care puteau oferi informaţii cu privire la activitatea reclamantei. De asemenea, este contestată şi modalitatea de evaluare, pentru că nu a fost aceeaşi ca în cazul inspectorului general adjunct şi al directorului Casei Corpului Didactic, ceea ce, în opinia Lillianei Tudoran, înseamnă că acest control a fost tendenţios. Mai mult, susţine Lilliana Tudoran, în raportul întocmit de echipa de control a ministerului nu sunt menţionate activităţile desfăşurate de ea, acestea regăsindu-se doar în raportul de evaluare a inspectorului şcolar general adjunct, ceea ce a condus la concluzia greşită că nu s-a implicat în rezolvarea problemelor instituţiei. Lilliana Tudoran mai spune că aprecierile acordate celorlalte persoane evaluate au fost "bine" şi "satisfăcător" ceea ce ar fi în total dezacord cu calificativul "nesatisfăcător" care i s-a acordat, deşi aceste persoane se aflau în subordinea sa. Lilliana Tudoran mai spune că raportul de evaluare nu a fost redactat în prezenţa sa şi nu a fost consemnat în registrul de procese-verbale al Inspectoratului, astfel încât nu a avut posibilitatea de a aduce contraargumente echipei de evaluare. Lilliana Tudoran a mai susţinut în faţa Curţii de Apel Galaţi că evaluarea a fost făcută în mod arbitrar, nelegal şi tendenţios, ca urmare a apariţiei în presă a unor articole defăimătoare la adresa ei, evaluarea fiind dirijată politic, cu scopul de a o înlocui din funcţia deţinută. Fostul inspector şcolar general consideră că aprecierea activităţii sale cu calificativul "nesatisfăcător" - ceea ce presupune invalidarea acesteia în funcţia deţinută - a fost dinainte stabilită de MECT prin faptul că numele său a fost şters de pe site-ul Ministerului încă înainte ca reclamantei să îi fie comunicat rezultatul evaluării.

Tudoran a rămas cu calificativul "nesatisfăcător"

Lilliana Tudoran a fost numită inspector şcolar general de Partidul Democrat, aripa Văsioiu, după mai multe tatonări şi încercări printre membrii partidului. În final, s-au oprit asupra Lillianei Tudoran, care era cadru didactic la o şcoală specială şi fusese inspector şcolar pentru învăţământul special. În aproape doi ani, la minister au ajuns o sumedenie de reclamaţii care au determinat organizarea unui control la începutul lunii octombrie 2007. Echipa de control a revenit la sfârşitul lunii octombrie, dar a constatat că nimic din ceea ce recomandase nu se realizase. Ca urmare, evaluarea iniţială a rămas valabilă, aşa că Lilliana Tudoran a primit doar 60 de puncte din cele 100 posibile. În raportul de control, coordonat de inspectorul general din minister Nicolae Ilinca, cele mai grave disfuncţii au fost evidenţiate la organizarea şi funcţionarea Inspectoratului Şcolar. Nu era specificat în vreun document, decizia de constituire a Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), iar de aici a apărut problema valabilităţii hotărârilor luate de acest Consiliu de Administraţie al IŞJ. Un alt punct evidenţia faptul că nu erau stabilite nici obiectivele activităţii. Toate planificările inspectorului general Tudoran erau vagi şi nu făceau diferenţă între obiectivele generale şi cele specifice. Nu exista nicio planificare a inspecţiilor, a inspecţiilor de revenire, nu se evalua impactul celor propuse asupra elevilor, şcolii, comunităţii. Nici pentru alte acţiuni de control şi de evaluare nu exista o evidenţă exactă. Controlul ministerial a descoperit că atmosfera din Inspectorat întreţinea situaţiile conflictuale, care în numeroase rânduri au ajuns şi la nivelul ministerului. Probleme s-au descoperit şi la acordarea distincţiilor, IŞJ a acordat 99 de distincţii, deşi fuseseră aprobate numai 95, iar echipa de control nu a reuşit să descopere în cele câteva zile de unde s-au luat banii pentru celelalte patru distincţii date suplimentar. Disfuncţii au fost depistate şi la acordarea gradaţiilor de merit, fiind încălcată legea. Grave erori au fost descoperite şi în organizarea concursurilor pentru posturile de directori şi inspectori. Nu au fost găsite dovezi privind anunţarea publică a acestor concursuri, iar anunţurile găsite, totuşi, în dosare nu erau înregistrate, nu aveau dată. La inspectori în dosare existau numai fişele de autoevaluare, nu şi cele de evaluare. Cât despre comunicare şi relaţiile publice, Inspectoratul nu a reuşit să demonstreze că şi-a informat corect şi la timp toţi partenerii sociali şi că a sprijinit directorii în acest sens. Ministerul a mai constatat că mulţi profesori, directori din sistem aveau nemulţumiri mari faţă de modul în care Tudoran a înţeles să conducă Inspectoratul şi să facă schimbul de informaţii. Acestea sunt doar câteva dintre observaţiile făcute în octombrie 2007 de echipa de control.

Când în concediu medical, când la Tribunal

Dacă rezultatul nu ar fi fost contestat, ministerul putea numi de atunci pe altcineva pe funcţie, însă inspectorul Tudoran nu s-a lăsat dusă atât de uşor. A doua zi a intrat în concediu medical, apoi, după câteva luni, a revenit şi în secunda următoare a contestat rezultatul. În perioada următoare, Lilliana Tudoran a stat când în concediu medical, când la Inspectorat. Procesul a început la Galaţi, după care a fost strămutat, la cererea Ministerului Educaţiei, la Bucureşti. Aproape după un an, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a deliberat şi a hotărât că acel calificativ "nesatisfăcător" a fost corect acordat. Ca urmare, în baza acestei decizii, Liliana Tudoran a fost demisă din funcţie în iulie 2008. Însă nici atunci nu a renunţat şi a acţionat Ministerul Educaţiei în justiţie, contestând de această dată chestiuni care ţineau de forma controlului. Ieri, Curtea de Apel Galaţi a hotărât că şi această acţiune este nefondată şi a respins-o.

Într-o speţă similară, Înalta Curte a respins acţiunea

O speţă similară a avut de judecat şi Curtea de Apel Constanţa, acţiunea fiind înaintată de fostul inspector şcolar general de la Tulcea. Şi în acel caz, decizia a fost contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a considerat cererea ca fiind inadmisibilă, deci acel fost inspector şcolar general a pierdut procesul.

Managementul defectuos al Lillianei Tudoran ne-a situat pe ultimele locuri din ţară la bacalaureat

Performanţele slabe ca manager ale fostului inspector şcolar general Lilliana Tudoran s-au reflectat şi în rezultatele de la bacalaureat, care au scăzut constant în timpul mandatului său, totul culminând cu anul 2008, când promovabilitatea a fost de doar 58%, ceea ce ne-a situat pe ultimele locuri din ţară. Înainte de vara anului 2008, Brăila nu mai înregistrase rezultate atât de proaste de cel puţin şase ani. În 2002 promovabiltatea a fost de 83%, 2003 - 69%, 2004 - 77%, 2005 - 80%, 2006 - 74%, 2007 - 68%, iar 2008 - 58%.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro