Dar în România o asemenea raportare pare să fie nu doar o simplă extravaganţă caraghioasă, ci o crimă abominabilă. În România, profesorul Tismăneanu este făcut "şobolan", "evreu", "jigodie stalinistă", "agent CIA", "mincinos cronic", "che guevarist", "pui de comunist" etc. Sau este ironizat - de către cine, Dumnezeule! -, luat în dărbacă, minimalizat în băşcălie sau, în intervenţiile mai "luminoase", tratat ca "băiat simpatic". Gândirea sa, pliată pe o societate deschisă, în forma reversului agresiunii statului împotriva spaţiului public, este amendată drastic sub motivul provenienţei sale dintr-o familie cândva comunistă. Pledoaria sa pentru diversitate, toleranţă, diferenţă - dimensiuni ale timpurilor moderne până la urmă, ce nu ţin de cine ştie ce "mistică" obscurantistă - este taxată ca nelegitimă, fabricându-i-se, cu metode securiste, o falsă biografie care-l exclude total de la vocaţia gândirii politico-sociale. Profesorul Tismăneanu, în opinia unora, nu are nici măcar dreptul de a condamna comunismul ori fascismul. Şi ca totul să capete o notă sinistră de colivă naţionalistă cu "prestanţă" de asasinat, profesorul Tismăneanu, în urma reacţiilor sale privitoare la stupefianta "canonizare" a trubadurului Păunescu, primeşte ameninţări cu moartea, semnate "Comandamentul Dumnezeu şi Patrie". Instantaneu ies la iveală metode bine puse la punct, de intimidare, descurajare, de inducere a fricii, de propagare a terorii.
Îmi vine greu să pronunţ cuvântul "solidaritate", acest termen care, în decurs de 60 de ani, a fost golit total de conţinut, şters de pe harta limbii române sensibile. Dar am s-o fac, formalizându-mă şi eu, asemeni multor oameni pe care-i preţuiesc: sunt solidar cu Vladimir Tismăneanu!
Prea repede, în ţara asta, se ameninţă cu moartea, prea iute se ridică puşcăriile politice, prea cu voluptate se scuipă pe oameni, prea mare-i dispreţul pentru valorile umane şi prea elaborată detracarea cu care, bestial, se strivesc suflete şi conştiinţe sub oblăduirea unui mincinos şi ireal amestec de Dumnezeu şi Patrie.
