Vom exporta apă potabilă în Ungaria din 2017 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Vom exporta apă potabilă în Ungaria din 2017

Apa potabilă provenită din foraje din județul Arad va fi livrată județelor maghiare învecinate de anul viitor.

O conductă de 33 de kilometri, prin care se va exporta în Ungaria apă potabilă din rezervele județului Arad, este în curs de construire și va deveni operațională la începutul anului viitor, potrivit aradon.ro.

Reprezentanții Companiei de Apă Arad au declarat că, până în 30 decembrie 2016, trebuie finalizată conducta prin care se va livra apă potabilă în 60 de localități din județul ungar Bekes. Primele discuții între autoritățile celor două județe au fost purtate în 2004, la solicitarea părții ungare, care căuta surse de apă pentru o populație de aproximativ 350.000 de oameni, care se alimentează în prezent din surse de calitate inferioară, astfel că apa trebuie tratată intens pentru a deveni potabilă.

În cursul zilei de marți, preşedintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a avut o întrevedere, la Arad, cu viceprimarul oraşului Bekescsaba, Hano Miklos, cu reprezentanţii Companiei de Apă din Bekescsaba, ai Companiei de Apă Arad şi cei ai SC Aqua Trans Mureş, în care s-a convenit să se facă demersuri pe lângă Guvernul României pentru semnarea unui acord inter-guvernamental în vederea transferului de apă peste graniță.

Termen decalat

În 2011, autorităţile din Arad şi Bekes au semnat actele de constituire a societății cu capital mixt româno-ungar Aqua Trans Mureșul SA, care a concesionat 20 de foraje de apă printr-un contract semnat cu Consiliul Județean. Firma va prelua sarcina transferului de apă potabilă peste graniță, prin intermediul conductei de 33 de kilometri care se află în fază de construire cu fonduri asigurate de autoritățile din Bekes, aproximativ zece milioane de euro.

Termenul inițial pentru finalizarea lucrărilor era 30 iunie 2016, însă acesta a fost decalat cu șase luni, pentru că și deschiderea șantierului a avut loc cu întârziere, în decembrie 2015. "Atât partea română cât şi partea maghiară au capacitatea finalizării la termen a contractului, dar livrarea efectivă a apei este condiţionată de acordul inter-guvernamental", au precizat reprezentanții Biroului de presă al CJ Arad.

Conform parteneriatului semnat între cele două județe, se vor livra, în medie, 22.000 de metri cubi de apă pe zi, dar nu mai mult de 30.000 de metri cubi pe zi. Prețul de livrare nu a fost stabilit, până în acest moment.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro