Zăvoaia, comuna unde primarul stă pe şantier | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Zăvoaia, comuna unde primarul stă pe şantier

Dicţionarul Geografic al României arată că satul Zăvoaia a fost întemeiat în 1834 de locuitorii veniţi de la Târla Albota (pe malul Lacului Albota), la 3,5 km de Lacu Rezi.
Două elemente cu încărcătură istorică sunt menţionate pentru această localitate: Biserica cu hramul „Sf. Ioan Botezatorul", construită în 1876 şi fântâna cu cumpănă, ce datează din secolul XIX. Acesta este şi singurul obiectiv din comuna Zăvoaia inclus în lista monumentelor istorice din judeţul Brăila ca monument de interes local. Aflată la sud-vest de biserica din satul Zăvoaia, fântâna a fost ridicată în secolul al XIX-lea şi este clasificată drept monument memorial sau funerar.

Asfalt, trotuare şi câte un podeţ la fiecare curte

În comuna Zăvoaia, schimbările se văd de la o zi la alta. Infrastructură, parc modern, locuri de joacă, piaţă agroalimentară, teren de sport, reţea de alimentare cu apă potabilă, reprezintă tot atâtea promisiuni onorate de tânărul primar, Stănică Drugău.
Pe primar l-am găsit pe şantier, în plină acţiune de asfaltare a străzilor din comună. Are 36 de kilometri de drumuri pietruite, dar anul aceasta va asfalta zece străzi. Utilajele pe care le supraveghea atent, să facă treabă de calitate, lucrau la asfaltarea a 7 kilometri de drum. 6,2 kilometri în Zăvoaia şi aproape un kilometru în satul Dudescu. Ambiţios, primarul nu se mulţumeşte doar cu atât. A depus un nou proiect la Ministerul Dezvoltării, prin care vrea să asfalteze, integral, tot satul Dudescu. Odată cu asfaltarea străzilor, se va ocupa şi de trotuare şi intrările în curţile oamenilor. Vrea să le betoneze şi să amenajeze câte un podeţ la fiecare curte.

Apă potabilă în casele oamenilor

Un alt proiect realizat îl reprezintă alimentarea cu apă potabilă a comunei. Cu cinci milioane de lei noi, cu ceva finanţare de la Ministerul Dezvoltării, Stănică Drugău a dus apa potabilă în casele tuturor. Zilnic, la primărie se depun tot mai multe cereri din partea oamenilor care doresc să se racordeze la sistemul de alimentare cu apă potabilă. "Acesta a fost unul dintre primele proiecte de care m-am ocupat. Am vrut ca oamenii să aibă apă potabilă în case, am vrut să nu se mai chinuie să care apă. Încerc să le fac viaţa ceva mai bună", ne-a mărturisit primarul Drugău.

Biserică, şcoală şi cămin cultural

În acest prim mandat, primarul s-a ocupat şi de şcolile şi grădiniţele din comună. A dotat şcoala din Zăvoaia cu o centrală pe lemne "să nu se mai chinuie copiii, să aibă căldură şi să vină cu drag la şcoală", iar pentru cei mici, de grădiniţă, a construit locuri de joacă moderne.
A continuat investiţiile şi la căminul cultural din Zăvoaia. Dincolo de lucrările de modernizare a construit o centrală termică, o bucătărie, dar a şi dotat spaţiul cu veselă şi tacâmuri.
Credincios, aşa cum a fost educat de părinţii şi bunicii săi, primarul Stănică Drugău a renovat şi cele două biserici din comună. A schimbat în totalitate acoperişul bisericii cu hramul Sfinţilor Arhangheli "Mihail şi Gavril" din Zăvoaia, iar la biserica din satul Dudescu a montat o centrală pe lemne, a schimbat acoperişul, dar a construit şi o casă praznicală. A curăţat întreg cimitirul din Zăvoaia şi a montat 25 de stâlpi de iluminat public, astfel încât acum nu mai sunt probleme cu cei certaţi cu legea. De altfel, întreaga comună este iluminată pe timp de noapte.

Parc modern şi piaţă agrolimentară, în centrul comunei

Parcul din centrul comunei este o devărată bijuterie, aşa cum găseşti prin marile oraşe. Parcul a fost realizat cu fonduri de la Agenţia Fondului de Mediu şi este o adevărată oază de linişte şi recreere. Bănci, alei pietonale, coşuri de gunoi, locuri de joacă pentru copii, dar şi foarte multe flori, arbori şi arbuşti. Seara, parcul este iluminat. "Am muncit mult la acest parc, dar cred că a ieşit o treabă bună. Am montat şi camere de luat vederi, astfel încât acum nu se mai fură flori, nu se mai distrug băncile şi coşurile de gunoi", ne-a mărturisit primarul Drugău.
În comună a luat fiinţă şi o piaţă agroalimentară. Este modernă, cu tarabe şi iluminat public. "Multe familii din comună se ocupă de creşterea animalelor şi de agricultură. Aveau nevoie de un loc în care să-şi vândă produsele, nu pot să meargă tot timpul la oraş şi să cheltuie bani pe transport, pe taxele din pieţe".
Primarul s-a gândit şi la cei care iubesc sportul şi vor să facă mişcare. A construit de "la zero" un teren de sport cu gazon şi o tribună care are peste 150 de locuri.
Drugău nu a fost indiferent nici cu sănătatea oamenilor. A dotat dispensarul din Zăvoaia cu o centrală pe curent, iar în satul Dudescu a amenajat un spaţiu modern, pentru consultaţii medicale zilnice.

Utilaje moderne, în folosul oamenilor

Sătul să tot dea bani unor firme care nu-şi făceau întotdeauna treaba aşa cu se cuvine, primarul a investit într-o serie de utilaje cu care rezolvă cele mai multe probleme ale comunei. A cumpărat un tractor cu remorcă şi o vidanjă, dar şi un buldoexcavator şi o maşină de împrăştiat îngrăşământ. "Păşunile trebuie curăţate, îngrijite. Avem această maşină de împrăştiat îngrăşământ şi putem interveni ori de câte ori este nevoie, fără să mai apelăm la alţii. La fel şi iarna, cu deszăpezitul. În mare parte, ne descurcăm", a mai declarat primarul Stănică Drugău

2016 - 2020, următorul mandat

Pentru următorul mandat, primarul Stănică Drugău are planuri la fel de ambiţioase.
- Nu se va lăsa până nu va asfalta toate străzile din cele două sate, Zăvoaia şi Dudescu, dar vrea să modernizeze şi drumurile de exploatare pe o lungime de 20 de kilometri. Are în vedere drumul Gării de la Aguzi, drumul spre Baracu, drumul spre Cheala, drumul spre Bogzoiu şi drumul din spatele cimitirului din Dudescu. A depus un proiect finanţat pe fonduri europene, de două milioane de euro, care prevede şi construcţia de trotuare, rigole de scurgere şi podeţe betonate.
- În asociere cu Consiliul Judeţean vrea să construiască o piaţă de pepeni, cu cântar electronic. "Suntem printre producătorii renumiţi de pepeni, de aici, din zonă, a declarat primarul Drugău. Mulţi trăiesc de pe urma pepenilor şi vreau să construiesc o piaţă special pentru pepeni.
- Tot cu fonduri europene - un milion de euro - vrea să construiască la şcoala din Zăvoaia alte patru săli de clasă, o sală de sport şi un teren de sport cu gazon sintetic.
- Construirea unei case praznicale şi a unei capele la biserica din Zăvoaia este una dintre priorităţi.
- Vrea să modernizeze actuala bază sportivă, să construiască vestiare pentru sportivi, dar şi toalete moderne, cu apă curentă.
- Modernizarea sălii de festivităţi din Zăvoaia este o altă provocare. Pentru petrecerea timpului liber vrea să o doteze cu mese de tenis şi de biliard.

Zăvoaia, satul în care copiii au amenajat un muzeu de etnologie

În anul 2005, elevii Şcolii Zăvoia au derulat un proiect "Educaţia dincolo de şcoală". În cadrul acestuia, un punct a fost amenajarea unui minimuzeu de etnografie. Astfel, cu ajutorul elevilor au fost strânse exponate, toate numai din donaţii, nu s-a cumpărat nimic.
În 2012, la 369 de ani de la atestarea documentară a comunei, primarul Drugău a iniţiat şi organizat pentru prima dată "Zilele Zăvoienilor". În cadrul evenimentului, a fost deschis oficial şi Muzeul de Etnografie Zăvoia. Un rol important în înfiinţarea şi organizarea acestui muzeu l-a avut profesorul Radu Tilihoi, un adevărat ghid prin istoria şi locurile zăvoienilor. Faţă de proiectul iniţial, în 2012 muzeul fusese extins cu alte două încaperi şi au mai fost aduse şi alte obiecte tradiţionale. În prezent, muzeul are peste 100 de piese, majoritatea din secolul al XIX-lea, toate strâns legate de istoria locului şi ocupaţiile localnicilor: unelte agricole, obiecte folosite în gospodărie, straie populare şi obiecte de zestre. Cele mai vechi exponate sunt o crintă - un vas din lem în formă de albie, pe care îl folosesc ciobanii când scurg zerul din brânză - şi o răşniţă, ambele mai vechi de 80 de ani.

"Dacă alegem să candidăm, atunci să fim oameni responsabili şi să facem treabă. Pe mine, încrederea oamenilor mă onorează, dar mă şi obligă să fac lucrurile din ce în ce mai bine", ne-a declarat primarul Drugău.


Marele succes: Realizarea reţelei de alimentare cu apă potabilă în satele Zăvoaia şi Dudescu
Marele eşec: Nerealizarea reţelei de canalizare
Marele pariu: Asfaltarea străzilor în Zăvoaia şi Dudescu măcar în proporţie de 80%

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro