• în perioada 14 - 22 noiembrie, inspectorii de muncă au verificat 33 de angajatori din domeniile transporturi de mărfuri și transporturi de călători • doi angajatori au fost sancționați pentru muncă nedeclarată: două persoane au fost depistate că lucrau fără contract de muncă, iar o alta presta activitate în perioada în care avea contractul individual de muncă suspendat
Amenzi de zeci de mii de lei aplicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila (ITM) angajatorilor din domeniul transporturilor.
Potrivit inspectorului șef al ITM Brăila, Liviu Arhire, în perioada 14 - 22 noiembrie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila au desfășurat acțiuni de control în cadrul „Campaniei naţionale privind verificarea modului în care se respectă legislația în domeniul relațiilor de muncă în transportul rutier”.
Obiectivele acestei acțiuni au fost: creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă; diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfășoară activitate în domeniul transportului rutier, a prevederilor legale privind timpul de muncă și de odihnă; eliminarea tuturor neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare in legalitate și aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare.
În perioada de referință au fost verificați nu mai puțin de 33 de angajatori din acest domeniu (doi angajatori cod CAEN 4931 - „Transporturi urbane, suburbane și metropolitane de călători” și 31 de angajatori cod CAEN 4941 - „Transporturi de mărfuri”) și au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 77.000 lei, pentru neconformitățile constatate în domeniul relațiilor de muncă.
„Din totalul sancțiunilor aplicate, pentru muncă nedeclarată au fost sancționați doi angajatori, fiind identificate trei persoane, dintre care două persoane fără a avea încheiate în formă scrisă contracte individuale de muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activității și o persoană care presta activitate în perioada în care avea contractul individual de muncă suspendat. În toate situaţiile în care au fost constatate deficiențe, inspectorii de muncă au dispus măsuri obligatorii cu termene precise de intrare în legalitate și de respectare pe viitor a dispozițiilor legale. Neîndeplinirea acestora în termenul stabilit constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, potrivit prevederilor Legii nr. 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, republicată şi actualizată”, a precizat șeful ITM Brăila.