«Chiar vroiam să-mi pun centura, dar eram atent la zebră» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Chiar vroiam să-mi pun centura, dar eram atent la zebră»

Şoferii imprudenţi pozează în nevinovaţi chiar şi după ce au fost traşi pe dreapta de Poliţia Rutieră, doar-doar or reuşi să scape nesancţionaţi. Inventivitatea lor atinge cote maxime la întrebarea agentului de poliţie "De ce...?". Reporterii "Obiectiv" au însoţit un echipaj al Poliţiei Rutiere şi au stat de vorbă cu conducătorii auto opriţi în trafic pentru a afla cum se scuză de la diverse abateri. "De când am schimbat puntea la maşină, nu îmi mai merge kilometrajul şi mă ţin şi eu după cel din faţă", "M-aţi nenorocit!", "Dar dumneavoastră nu circulaţi cu viteză?","Iertaţi-mă, îmi pierd serviciul!", "Poate radarul l-a înregistrat pe cel din spatele meu, nu pe mine, eu nu aveam deloc viteză", "Am ITP-ul expirat? Unde pot să-l fac? Staţiile astea sunt deschise non-stop? Acum mă duc să-l fac şi mă întorc cu dovada", sunt doar câteva dintre scuzele pe care agenţii de la Rutieră le aud zilnic. 

Un şofer, oprit pentru că nu purta centura de siguranţă, a încercat să-i convingă pe oamenii legii că la această abatere a sa au contribuit o mulţime de "factori" care l-au cam debusolat. "Acum am plecat de pe colţul celălalt şi o puneam (n.r. centura de siguranţă), chiar vroiam s-o trag, dar eram atent la zebră, să nu traverseze cineva atunci şi să-l calc. Nu obişnuiesc să merg fără centură în niciun caz. Mai curăţa şi unul zăpada de pe bordură şi eram atent şi la ăla să nu ne lovim şi... n-am mai pus-o. Haideţi, domnule, v-am zis, nu obişnuiesc să merg fără, acum o puneam pe mine", a susţinut şoferul. Câtă atenţie distributivă să aibă şi bietul om?

"Nu am înţeles ce semn mi-aţi făcut"

Altă maşină trasă pe dreapta, aceeaşi problemă, scuze asemănătoare: "Acum am plecat de acolo, n-am niciun accident, sunt corectă. Asta e, mă supun, daţi-mi amendă, nu am încotro", s-a resemnat repede şoferiţa. Atât aceasta, cât şi cei care au mai fost opriţi, au plecat "de la colţul celălalt" şi urmau să-şi pună centura de siguranţă. O scuză rămasă bine întipărită în memoria unui poliţist aparţine unei fete care "nu purta centura de siguranţă pentru că avea silicoane şi o incomoda", ne-a povestit amuzat agentul rutier.
O altă conducătoare auto a fost surprinsă în timp ce intenţiona să folosească telefonul mobil. Aceasta se afla la volanul unei maşini de distribuţie a unei renumite firme producătoare de băuturi alcoolice. "Nu am folosit telefonul, acum a sunat şi am închis imediat. Sinceră să fiu, folosesc destul de des telefonul când conduc, dar încerc pe cât posibil să evit. Sunt conştientă la ce riscuri mă expun. Din fericire, nu am produs niciun accident din cauza telefonului, sunt precaută. E riscul meu", ne-a spus tânăra şoferiţă.
Cei care conduc fără a purta centura de siguranţă riscă o amendă cuprinsă între 170 şi 255 lei şi 2 puncte amendă. Valoarea unui punct amendă, echivalentul a 10% din salariul minim pe economie, a crescut de la 1 ianuarie 2014.
Niciunul dintre conducătorii auto verificaţi cu alcooltestul de către poliţiştii rutieri nu consumase băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan, pe parcursul acţiunii, la care au asistat şi reporterii "Obiectiv".
Oamenii legii au întâmpinat şi cazuri când conducătorii auto nu au oprit la semnalele regulamentare şi, conform procedurilor legale în vigoare, au fost daţi în urmărire sau au fost urmăriţi chiar de echipajul respectiv, în majoritatea cazurilor fiind prinşi. Şi în astfel de situaţii, şoferii au găsit imediat explicaţii: "Nu am observat semnalul de oprire", "Credeam că nu mie îmi faceţi semn", "Nu am auzit sirena, aveam radioul dat la maxim", "M-am speriat şi de aceea am fugit", "Nu am înţeles ce semn mi-aţi făcut". Cert este că şoferii sunt un izvor nesecat de scuze pentru a evita sancţiunile.
"Pe parcursul anului 2013 au fost aplicate 40.451 de sancţiuni contravenţionale, 37.060 fiind aplicate conducătorilor auto, 2.404 pietonilor, 332 bicicliştilor, 56 motocicliştilor, 100 mopediştilor, 306 căruţaşilor şi 193 altor participanţi la trafic. Abaterile constatate de poliţişti pe arterele rutiere din municipiu şi judeţ au fost depăşirea cu 41- 50 km/h a vitezei maxime admise (1.295), conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (216), neacordarea priorităţii de trecere pietonilor (272), neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor (156). De asemenea, în perioada amintită, au fost sesizate 391 de infracţiuni prevăzute şi pedepsite de OUG 195/2002 (republicată), privind circulaţia pe drumurile publice", a precizat insp. principal Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro