Liderul Partidului Liberal Reformator, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedinte al Senatului, şi-a depus luni, la Biroul Electoral Central (BEC), dosarul de înregistrare a candidaturii la funcţia de preşedinte.
"Din păcate, o parte dintre semnături nu le-am putut folosi pentru că ele au fost strânse de Partidul Liberal Reformator. Încă, în justiţie, trenează înregistrarea oficială a partidului şi, de aceea, o parte dintre semnături nu am putut să le folosim. Am depus peste 279.000 de semnături astăzi", a declarat Tăriceanu la BEC.
Visele unui fost premier
În opinia sa, România are nevoie de un proiect de ţară care să o ducă pe locul pe care îl merită. "Proiectul meu se intitulează România, a şaptea putere a Europei. Vreau, pentru ţara mea, mai mult", a afirmat Tăriceanu.
El este de părere că cel mai puternic contracandidat din cursa prezidenţială va fi premierul Victor Ponta.
"În momentul de faţă, sondajele par să îl indice în postura de favorit pentru turul întâi pe Victor Ponta şi el beneficiază de o serie de atuuri, pe lângă cele ale structurilor, faptul de a fi prim-ministru în funcţie îţi oferă un avantaj clar în această cursă, deci eu cred că acesta va fi cel mai puternic contracandidat", a spus luni Tăriceanu. El s-a referit şi la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. "Depinde şi de performanţa celorlalţi, fără îndoială, dar, cel mai probabil, aş spune că peste 20 de procente adunate vor fi suficiente, corelate cu evoluţiile celorlalţi contracandidaţi, ca să intri în turul doi", a precizat Tăriceanu.
Elena Udrea, susţinută de peste 400.000 de votanţi
La rândul său, preşedinta Partidului Mişcarea Populară (PMP), Elena Udrea, a depus luni la Biroul Electoral Central (BEC) listele de semnături pentru susţinerea candidaturii sale la Preşedinţie. Ea a declarat că a strâns peste 400.000 de semnături.
"Pe mine mă aşteaptă acasă acelaşi lucru pe care îl fac în timpul zilei, proiectul de ţară. Eu nu am de ce să mă grăbesc să ajung acasă, îmi dedic timpul acestei ţări şi acestui proiect care înseamnă România frumoasă şi promit că timp de zece ani voi fi doar în slujba ţării. România frumoasă înseamnă România în care oamenii au motiv să zâmbească pe stradă. Aş vrea să văd români liniştiţi, români care nu sunt încrâncenaţi, apăsaţi de gânduri că poate ziua de mâine le aduce mai rău", a afirmat Udrea la BEC.
Ea a spus că "România frumoasă" înseamnă o ţară în care tinerii au oportunităţi, îşi găsesc locuri de muncă bine plătite, nu trebuie să plece în străinătate să muncească, în care pensionarii nu duc grija plăţii întreţinerii şi medicamentelor.
Elena Udrea consideră că este nevoie de un guvern serios, competent, căruia să îi pese de România. "Trebuie un guvern competent, care să fie capabil să genereze politici economice, un sistem de taxe şi impozite cu care investitorii să fie atraşi. Prima măsură va fi schimbarea Guvernului Ponta", a spus preşedinta PMP.
Liderul PNŢCD, Aurelian Pavelescu, a exprimat susţinerea ţărăniştilor pentru candidatura Elenei Udrea la Preşedinţie, pe care a catalogat-o drept una "foarte curajoasă".
Udrea se şi vede preşedinte
Preşedinta Partidului Mişcarea Populară (PMP), Elena Udrea, a declarat luni că ea ar fi potrivită să conducă România în etapa istorică în care se află acum. "Cred că sunt preşedintele potrivit pentru România de acum. Spun pentru România de acum, pentru că la fiecare etapă istorică se cere un model de preşedinte. După 25 de ani în care ne-am luptat cu trecutul comunist, astăzi, când sistemul securisto-comunist este îngenuncheat, cred că România are şansa să meargă pe un drum al democratizării, dezvoltării, pe un drum pe care s-a aşezat deja, dar care trebuie continuat", a spus Udrea la Biroul Electoral Central, după ce şi-a depus candidatura la Preşedinţie.
Ea a opinat că alegerile din toamnă sunt importante, pentru că marchează un moment istoric în evoluţia ţării.
"Din noiembrie încolo vom şti dacă România va alege să continue pe acest drum al succesului sau va alege să se întoarcă în trecutul urât al României post-decembriste în perioada marcată de excesele lui Adrian Năstase sau de liniştea sub care a înflorit sistemul securisto-comunist al lui Ion Iliescu", a mai declarat liderul PMP.
Potrivit Elenei Udrea, o Românie cu Victor Ponta şef al statului înseamnă o ţară în care democraţia "moare încet".
Şi liderul UDMR şi-a depus candidatura
Pe de altă parte, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi-a depus ieri candidatura la alegerile prezidenţiale, la Biroul Electoral Central (BEC). El a precizat că a strâns aproape 270.000 de semnături.
"Cuvântul-cheie în această campanie prezidenţială pentru mine va fi respectul. Vreau o Românie respectată, o Românie puternică, o ţară respectată în Uniunea Europeană şi în această regiune iar eu cred că în acest moment avem toate pârghiile şi atuurile de a deveni un stat puternic în regiune", a declarat Kelemen Hunor.
În opinia sa, un stat puternic înseamnă comunităţi puternice şi un cetăţean respectat.