Închisoare pentru Bogăţeanu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Închisoare pentru Bogăţeanu

* întrucât mandatele au fost emise de abia după trei zile, oamenii legii nu i-au mai găsit pe aceştia, fiind daţi în urmărire la nivel naţional * Radu Bogăţeanu şi Adrian Bălan sunt vinovaţi de ameninţarea unor poliţişti aflaţi în exerciţiul funcţiunii, în timpul unei descinderi ale forţelor de ordine din 2006

Radu Bogăţeanu, zis "Romică" şi locotenentul său, Adrian Bălan, sunt daţi în urmărire la nivel naţional după ce au fost condamnaţi definitiv de Curtea de Apel Galaţi la pedepse cu închisoarea. Magistraţii gălăţeni au menţinut astfel decizia colegilor brăileni, care i-au găsit vinovaţi de ameninţarea unor poliţişti aflaţi în exerciţiul funcţiunii, în timpul unei descinderi ale forţelor de ordine din februarie 2006.

Cei doi membri ai grupării interlope din Vărsătura au fost condamnaţi de Judecătoria Brăila în septembrie 2007, însă aceştia au declarat apel şi apoi recurs împotriva sentinţei, în încercarea de a câştiga procesul, pentru a scăpa de puşcărie. La acea dată, Bogăţeanu primise 2 ani şi 4 luni de închisoare, în timp ce amicul său luase 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj la poliţist. Un an mai târziu, inculpaţii au pierdut lupta cu Tribunalul Brăila, care a lăsat neatinsă sentinţa prin care fuseseră condamnaţi la pedepse privative de libertate. Ultima lor şansă s-a risipit luni, când Curtea de Apel Galaţi a respins ca nefondate recursurile declarate de cei doi. Deşi Radu Bogăţeanu a fost prezent în sala de judecată la ultimul termen, poliţiştii nu au putut să-l reţină deoarece nu aveau mandatul de executare a pedepsei. Documentul a fost emis abia ieri de Judecătoria Brăila, la trei zile de la ultimul termen - atât a durat să ajungă decizia de la Curtea de Apel Galaţi până la Brăila - însă între timp "Romică" s-a făcut nevăzut, astfel că oamenii legii nu au mai avut cum să-l arunce după gratii. În ceea ce-l priveşte pe Adi Bălan, acesta a bănuit că nu mai are nicio şansă să scape de închisoare şi a dispărut cu mult timp înainte ca instanţa să se pronunţe. "Lucrătorii Serviciului de Investigaţii Criminale au solicitat punerea în urmărire la nivel naţional a celor doi întrucât, în urma desfăşurării activităţilor specifice, au stabilit că se sustrag de la executarea pedepsei cu închisoarea. Cine poate da informaţii despre aceştia, care să vină în ajutorul judiciariştilor brăileni, este rugat să se adreseze celei mai apropiate unităţi de Poliţie ori să apeleze, gratuit, numărul de telefon 112", a precizat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.

Poliţiştii au folosit armamentul din dotare ca să-i îndepărteze pe atacatori

"Romică" şi Bălan au fost condamnaţi de instanţa de fond după un an şi jumătate de la trimiterea lor în judecată. În tot acest timp ei au fost, pe rând, arestaţi în lipsă, daţi în urmărire generală şi mai apoi eliberaţi din arest, datorită unor modificări ale Codului de Procedură Penală.
Incidentul pentru care cei doi interlopi au primit acum mandate de executare a pedepsei închisorii s-a consumat în seara zilei de 15 februarie 2006, urmare a unei sesizări anonime la 112, ce anunţa un scandal public generat de mai multe persoane înarmate cu diferite obiecte contondente. În baza apelului, patru agenţi din cadrul Poliţiei Municipiului au fost trimişi pe strada Chişinău, din cartierul Radu Negru (Mogador). Acolo, oamenii legii au observat circa 20 - 30 de indivizi înarmaţi cu bâte şi răngi care, la vederea maşinii de poliţie, au luat-o la fugă. Trei dintre tineri au fost însă prinşi într-o scară de bloc, iar în momentul în care se încerca imobilizarea lor, poliţiştii s-au trezit înconjuraţi de mai multe persoane, printre care "Romică" şi Bălan. Aceştia l-au ameninţat pe unul dintre agenţi, iar Bogăţeanu, spun anchetatorii, a încercat chiar să-l lovească pe altul cu o bâtă în cap, însă victima a parat lovitura cu braţul. "Romică" şi-a continuat acţiunile agresive, de această dată cu o lovitură de pumn, nimerind geamul maşinii de poliţie, pe care l-a spart. Un agent a sărit atunci în ajutorul colegului încolţit, pulverizându-le interlopilor spray lacrimogen în ochi. Concomitent, altul a scos pistolul şi a tras 9 focuri în aer, ca să-i împrăştie pe atacatori. Deşi în zonă se adunase lume multă, un singur bărbat a acceptat să dea declaraţii, însă doar ca martor sub acoperire.

Puşcăria îi bătea la uşă lui Bogăţeanu

Chiar dacă Curtea de Apel Galaţi i-ar fi dat câştig de cauză în dosarul ultrajului la poliţist, şansele ca Radu Bogăţeanu să ajungă după gratii erau la fel de mari deoarece interlopul este acuzat de încălcărea prevederilor liberării provizorii. Cauza se află pe rolul instanţei de judecată, după ce lucrătorii Serviciului de Investigaţii Criminale au înaintat actele procedurale în vederea revocării acestei măsuri şi înlocuirea cu arestul preventiv. Practic, Radu Bogăţeanu este tras la răspundere pentru scandalul provocat la "Marinarul", într-un moment în care el se afla sub incidenţa obligaţiilor dispuse în noiembrie 2006, când a fost liberat din arest, unde a ajuns în urma participării la atacul asupra familiei fraţilor Buricea.

Pentru incidentul de la "Marinarul", din septembrie 2009, Bogăţeanu a fost arestat preventiv, însă două luni mai târziu a fost eliberat, întrucât magistraţii Judecătoriei Brăila l-au condamnat la 1 an şi 6 luni închisoare, cu suspendare. El a fost găsit vinovat că, pe fondul consumului de alcool, a provocat scandal certându-se cu un alt membru al grupării din Vărsătura. Nervos, "Romică" a început să devasteze localul, aruncând cu sticle şi pahare în stânga şi în dreapta şi distrugând mese şi scaune.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro