Mihai Ulis Tânjală a fost un personaj discret, ca majoritatea aleşilor social-democraţi. Tânjală (58 de ani) a avut un motiv în plus să nu iasă prea mult în faţă: a pus umărul la înfiinţarea fostei unităţi de informaţii a Ministerului de Interne UM 0215 (fosta „Doi şi-un sfert"). În mandatul său de deputat (martie 1995 - decembrie 1996) a avut o singură luare de cuvânt şi o singură interpelare, pe subiectul unor terenuri retrocedate.
Cu revendicări şi retrocedări s-a ocupat şi după ce s-a lăsat de politică. Potrivit Hotnews, fostul ofiţer de contrainformaţii este pretendent al unor despăgubiri cu titluri de proprietate având o valoare care bate spre 100.000.000 de euro. Tânjală susţine că a revendicat „pământuri, case, despăgubiri în bani" la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), dar s-a lovit de piedici din partea fostei preşedinte a ANRP, Crinuţa Dumitrean, urmărită penal în dosarul în care a fost arestată şi Alina Bica, fost procuror-şef al DIICOT.
Într-un interviu acordat anul trecut unui alt personaj controversat, Robert Turcescu, Tânjală s-a plâns că nepotul lui Ristea Priboi i-a pus beţe-n roate pe drumul revendicării celor 100 de milioane de euro: „Crinuţa Dumitrean împreună cu Mihai Priboi, nepotul lui Ristea Priboi, nu Priboi care a fost la SIE, ci băiatu' lu' frat-su, dar care era tot ofiţer acoperit. Am făcut greşeala să-l deconspir, chiar am scris în nişte documente că e ofiţer acoperit şi-au trebui să-l ia de acolo. (...) Era chiar şeful comisiei de acordare a despăgubirilor. Crinuţa Dumitrean îi cerea voie, nu putea să mişte de el, să-şi facă joburile ei, că trebuia să le facă pe ale lui SIE, prin Priboi Mihai", îi povestea Tânjală lui Turcescu, cu un an în urmă.
Mihai Tânjală a fost condamnat în 2011 la 5 ani de închisoare pentru corupţie, dar a fugit din ţară în Statele Unite. Este proprietarul unui aerodrom în Florida. Evident, nu a făcut nicio zi de închisoare în România. Însă el a fost arestat în octombrie anul trecut, în baza mandatului internaţional de arestare. Tânjală a contestat ordinul de arestare, susţinând că este nevinovat şi precizând că arestarea sa şi condamnarea care a urmat au fost motivate politic, că procesul său a fost incorect şi că fapta incriminată nu reprezintă o infracţiune în Insulele Cayman, unde a fost prins. Săptămâna trecută, justiţia de peste ocean i-a respins lui Mihai Ulis Tânjală ultima cale de atac, astfel încât controversatul personaj urmează să fie extrădat în România.