Întoarcerea unui personaj controversat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Întoarcerea unui personaj controversat

Mihai Ulis Tânjală a fost un personaj discret, ca majoritatea aleşilor social-democraţi. Tânjală (58 de ani) a avut un motiv în plus să nu iasă prea mult în faţă: a pus umărul la înfiinţarea fostei unităţi de informaţii a Ministerului de Interne UM 0215 (fosta „Doi şi-un sfert"). În mandatul său de deputat (martie 1995 - decembrie 1996) a avut o singură luare de cuvânt şi o singură interpelare, pe subiectul unor terenuri retrocedate.
Cu revendicări şi retrocedări s-a ocupat şi după ce s-a lăsat de politică. Potrivit Hotnews, fostul ofiţer de contrainformaţii este pretendent al unor despăgubiri cu titluri de proprietate având o valoare care bate spre 100.000.000 de euro. Tânjală susţine că a revendicat „pământuri, case, despăgubiri în bani" la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), dar s-a lovit de piedici din partea fostei preşedinte a ANRP, Crinuţa Dumitrean, urmărită penal în dosarul în care a fost arestată şi Alina Bica, fost procuror-şef al DIICOT.
Într-un interviu acordat anul trecut unui alt personaj controversat, Robert Turcescu, Tânjală s-a plâns că nepotul lui Ristea Priboi i-a pus beţe-n roate pe drumul revendicării celor 100 de milioane de euro: „Crinuţa Dumitrean împreună cu Mihai Priboi, nepotul lui Ristea Priboi, nu Priboi care a fost la SIE, ci băiatu' lu' frat-su, dar care era tot ofiţer acoperit. Am făcut greşeala să-l deconspir, chiar am scris în nişte documente că e ofiţer acoperit şi-au trebui să-l ia de acolo. (...) Era chiar şeful comisiei de acordare a despăgubirilor. Crinuţa Dumitrean îi cerea voie, nu putea să mişte de el, să-şi facă joburile ei, că trebuia să le facă pe ale lui SIE, prin Priboi Mihai", îi povestea Tânjală lui Turcescu, cu un an în urmă.
Mihai Tânjală a fost condamnat în 2011 la 5 ani de închisoare pentru corupţie, dar a fugit din ţară în Statele Unite. Este proprietarul unui aerodrom în Florida. Evident, nu a făcut nicio zi de închisoare în România. Însă el a fost arestat în octombrie anul trecut, în baza mandatului internaţional de arestare. Tânjală a contestat ordinul de arestare, susţinând că este nevinovat şi precizând că arestarea sa şi condamnarea care a urmat au fost motivate politic, că procesul său a fost incorect şi că fapta incriminată nu reprezintă o infracţiune în Insulele Cayman, unde a fost prins. Săptămâna trecută, justiţia de peste ocean i-a respins lui Mihai Ulis Tânjală ultima cale de atac, astfel încât controversatul personaj urmează să fie extrădat în România.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro