Din toamnă, copiii din Ulmu vor învăţa într-o unitate şcolară nouă şi modernă. Asta după ce lucrările de reabilitare, consolidare şi modernizare ale Corpului B din cadrul şcolii s-au finalizat. Acum, unitatea de învăţământ are patru săli spaţioase, dotate cu mobilier nou, plus un laborator de informatică şi o sălă de festivităţi. Totodată, în clădire s-a instalat şi o centrală termică alimentată cu GPL.
Inaugurarea oficială a avut loc vineri, 8 iulie, la eveniment fiind prezenţi, printre alţii, inspector şcolar general prof. Cătălin Canciu, inspector general adjunct, prof. Daniela Turcu, prof. Valeriu Partene, preşedintele Sindicatului "Învăţământ" Brăila, primarul Comunei Ulmu, Marian Iconaru, şi directorul şcolii, prof. Doru-Ciprian Codirlă.
Lucrările la corpul B au început încă din 2008, dar când a lovit criza economică acestea au fost întrerupte. Activitatea a fost reluată în 2014 şi în mai puţin de doi ani s-a finalizat proiectul. Firma constructoare care a executat lucrările a fost SC Fortino SRL Ianca. Toate investiţiile făcute în şcoală s-au ridicat la suma de 840.000 lei şi au fost finanţate din fondurile administraţiei locale şi judeţene.
Conducerea unităţii de învăţământ vrea să continue modernizarea infrastructurii şcolare, prin amenajarea unei baze sportive moderne, absolut necesară
desfăşurării în condiţii optime a procesului instructiv - educativ.
Şcoala Gimnazială Ulmu este prima şcoală sătească din judeţul Brăila, imobilul fiind construit în mai multe etape, prima în 1904. Existenţa sa este atestată de un document aflat la Biserica "Sfântul Nicolae" din comună.