Şcoala Gropeni - 185 de ani de existenţă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Şcoala Gropeni - 185 de ani de existenţă

"A fost omagiată strădania tuturor dascălilor care de-a lugul celor aproape 200 de ani au semănat fapte pentru a culege obişnuinţe, au semănat obişnuinţe pentru a culege caractere, au semănat caractere şi au cules destine! Multe, multe şi frumoase!", s-a mândrit directorul unităţii de învăţământ, Ionel Lambrinoc. O notă inedită a avut întâlnirea datorită prezenţei fostei învăţătoare Marilena Velescu, între anii 1946 - 1970, care până la pensionare a fost apoi metodistă la Liceul Pedagogic. Ea a impresionat asistenţa cu relatările sale despre începuturile carierei şi despre realizările deosebite ale şcolii din Gropeni din acea perioadă. Momentul evocărilor a fost prelungit de emoţionante amintiri depănate de către foşti elevi, foşti profesori, care au fost însoţite de ropote de aplauze şi multe lacrimi de bucurie. După aceste povestiri din istoria locurilor, împletite frumos cu istoria şcolii, mândria locuitorilor a fost fără margini, când peste 40 de foşti elevi s-au întors "acasă" din toate colţurile ţării cu cărţi de vizită impresionante. "Pentru aproape două ore au fost adunate, ca într-un buchet, dintre cele mai frumoase flori ce şi-au răspândit miresmele cele mai alese de-a lungul timpului prin sălile de clasă pentru a fi dăruite celor ce vin - elevi sau profesori ai şcolii - spre a le fi de folos, spre a le preţui cum se cuvine, spre a le răsădi la timpul lor", a mai apreciat emoţionat directorul Ionel Lambrinoc.
Şcoala Gropeni a fost înfiinţată pe 25 mai 1829, când Subcârmuirea Plăşii Bălţi a formulat solicitarea către Cârmuirea Brăila de a fi ajutată cu fonduri pentru începerea construcţiei şcolii şi în comuna Gropeni. Documentul se găseşte la Arhivele Statului Brăila, Fond Prefectura Judeţului Brăila. Dosarul 239/1839, fila 116. Atunci tocmai se încheiase războiul ruso-turc dintre anii 1828-1829, şi teritoriul fostei Raiale Brăila a revenit la matca sa, Ţara Românească, după aproape 300 de ani (1540-1828). Fără a mai aştepta încheierea Tratatului de Pace de la Adrianopol noile autorităţi trec foarte repede la realizarea măsurilor necesare pentru asigurarea dezvoltării societăţii româneşti, învatamântul fiind considerat una dintre priorităţi. Aşa s-a decis înfiinţarea şcolii de la Gropeni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro