• cea de-a VIII-a ediție a Concursului regional pentru învățământul primar „Cu prietenii pe meleaguri natale” a reunit 139 de elevi de clasele I-IV de la 10 școli gimnaziale și licee din municipiul Brăila, precum și 15 cadre didactice din învățământul primar • „Împreună explorăm meleaguri natale, redescoperim farmecul tezaurului național și internațional, devenim mai buni și ne depășim limitele!”, a spus prof. Marilena-Emilia Luntraru, directorul școlii gazdă
Nu mai puțin de 139 de elevi de clasele I-IV, de la 10 școli gimnaziale și licee din municipiul Brăila, precum și 15 cadre didactice din învățământul primar au fost prezenți vineri, 19 aprilie, în Sala de festivități a Școlii Gimnaziale „Fănuș Neagu”, pentru a participa la cea de-a VIII-a ediție a Concursului regional pentru învățământul primar „Cu prietenii pe meleaguri natale”.
„Ne aflăm la cea de-a VIII-a ediţie a proiectului „Cu prietenii pe meleaguri natale” şi am pornit pe acest drum convinşi că, fără să ne cunoaştem şi să ne apreciem rădăcinile, nu vom putea privi spre viitor, nu vom putea creşte frumos. Prin proiectul nostru, ne propunem să descoperim elemente de cultură locală, băzându-ne pe potențialul creativ al elevilor și al dascălilor. Este foarte important ca elevii să cunoască personalitățile brăilene și să învețe cum să păstreze elementele de patrimoniu ale orașului, astfel încât să se transmită și generațiilor viitoare. Împreună explorăm meleaguri natale, redescoperim farmecul tezaurului național și internațional, devenim mai buni și ne depășim limitele!”, a spus prof. Marilena-Emilia Luntraru, directorul Școlii Gimnaziale „Fănuș Neagu”, dascălul inimos și neobosit de la cea mai mare școală gimnazială din Brăila.
Concursul s-a desfăşurat pe două grupe de vârstă, clasele pregătitoare, I şi a II-a și clasele a III-a şi a IV-a, și a avut două secțiuni: secțiunea I - Cântec și dans (copiii au prezentat momente de cântec și dans specifice zonei natale) și secțiunea a II-a - Micii actori (elevii au prezentat o scenetă, o dramatizare, un joc de rol, un interviu, moment prin intermediul căruia au demonstrat cunoașterea unei personalități culturale locale). La această ediție au participat elevi și cadre didactice din alte județe, dar și două școli din Republica Moldova, care au participat indirect.
Juriul concursului a fost format din: prof. Petruța Calu, dir. adj. al școlii gazdă, prof. Virginica Stancu și bibliotecar Lungu Dorinela, de la Școala „Fănuș Neagu”, prof. de dans popular Epure Sandrino Marius, de la Palatul Copiilor Brăila, prof. înv. primar Ghiorghe Alina Loredana, de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, prof. înv. primar Paula Orzan, de la Liceul de Arte „Hariclea Darclee”. Proiectul a fost coordonat de către inspectorul școlar pentru înv. primar, prof. Ecaterina Bonciu, iar echipa de proiect a fost formată din: prof. Marilena-Emilia Luntraru, directorul Școlii „Fănuș Neagu”, prof. Petruța Calu, director adj., prof. Camelia Chirchiboi, prof. Adina-Ionela Costea, prof. Georgeta Vasilica Lazăr, prof. Alina Macovei, prof. Simona Nișcov, prof. Ana-Maria Pătulea, prof. Ioana Popescu, prof. Luciana Claudia Rădulescu , prof. Violeta Robitu, prof. Angelica Șușu și prof. Simona Tănase, cadre didactice la Școala Gimnazială „Fănuș Neagu”.
Au participat școlile gimnaziale: „Vasile Alecsandri”, „Ion Creangă”, „Al. I. Cuza”, „I. L. Caragiale”, „A. S. Pușkin”, „Vlaicu Vodă”, Vădeni, Mircea Vodă, precum și Liceul de Arte „Hariclea Darclee” și Liceul Teoretic „C-tin Angelescu” Ianca. De asemenea, au fost prezenți următorii prof. înv. primar, care i-au îndrumat pe micuți: Liliana Mateescu, Elena Morteciu, Camelia Vlădescu, Camelia Pantazi, Alexandra Novac, Carmen Dumitriade, Ioana Butoi, Maria Radu, Nicoleta Bajno, Didina Georgiana Simion, Anișoara Beizadea, Daniela Perianu, Anișoara Sandu, Violeta Nicolai și Georgiana Cristea.
„Prin proiectul „Cu prietenii pe meleaguri natale” îi învățăm pe copii să petreacă timp de calitate în compania celor care încă mai sunt persoane - resursă pentru redescoperirea istoriei locale, tradițiilor, obiceiurilor locale (bunici, părinți, educatori, preoți, istorici, artiști, sportivi, scriitori, alți membri ai comunității locale). Povestim împreună despre eroi locali, personalități care au dus numele locului natal peste granițele țării și care ne dau speranța că și ei, copiii, pot deveni la fel de buni și pot să își depășească limitele. Îi învățăm pe părinți că istoria începe cu istoria familiei lor și că fiecare poveste spusă împreună cu familia crește stima de sine a copilului și dorința de a deveni mai bun. În cei opt ani de implementare a proiectului am învățat și noi, învățătorii, lucruri extraordinare despre meleagurile noastre, căutând în lada de zestre; am redescoperit cântece, jocuri populare locale, eroi locali, obiecte tradiționale, obiceiuri etc. Anul acesta, organizatorii proiectului au pus umărul la realizarea unei ținte a învățământului primar brăilean, pentru care am avut activități metodice focalizate pe această temă, la toate clasele: Activități de cunoaștere și studiere a patrimoniului cultural local, printr-o abordare inter-, pluri-, multi- și transdisciplinară. Vom reuși împreună!”, a spus inspectorul școlar pentru înv. primar, prof. Ecaterina Bonciu, coordonatorul proiectului și reprezentantă a sistemului de învățământ brăilean, caracterizat de performanțe și rezultate de excepție.
„Prin implementarea proiectului regional „Cu prietenii pe meleaguri natale” urmărim să le facem cunoscut beneficiarilor direcți și indirecți tezaurul cultural local, să dezvoltăm simțul civic și patriotismul. Stimulăm comunicarea eficientă, spiritul de echipă în situații de învățare cu caracter practic-aplicativ și promovăm exemplele de bune practici, întărim relația familie-școală, propunând activități desfășurate în parteneriat. Totodată, prin participarea la concurs, elevii de la clasele I-IV sunt îndemnați să descopere tezaurul cultural local și să-şi exprime propriile idei cu privire la viitorul acestuia”, a mai spus prof. Marilena-Emilia Luntraru.
La finalul manifestării, toți participanții la concurs au primit daruri dulci din partea gazdelor și felicitările sincere ale organizatorilor.