1.000 de lei - Salariul minim pentru angajatii cu studii superioare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

1.000 de lei - Salariul minim pentru angajatii cu studii superioare

Pentru toti angajatii din Romania, 1 ianuarie 2008 va aduce o majorare salariala. Aceasta va fi generata de stabilirea unei valori mai mari decit in acest an a indicatorului salariu minim brut pe tara. Chiar daca la acest moment discutiile sint in faza avansata intre patronate, sindicate si Guvern, ultima cifra inaintata chiar de catre ministrul Muncii este de 500 lei in cazul muncitorilor necalificati pentru un program complet de lucru de 170 ore, cu mult sub pretentiile sindicatelor. De altfel, o parte dintre confederatii au anuntat ca nu sint dispuse sa semneze acordul tripartit pentru nivelul de 500 lei. Desi nu este substantiala, pentru multi dintre salariati va reprezenta singura majorare consistenta pe intreg anul viitor intrucit unii angajatori, in afara de o corelare cu rata inflatiei, si asta in cele mai fericite cazuri, nu mai acorda si alte cresteri. De subliniat este ca aplicarea noului indicator ar trebui sa aduca proportional modificari in acelasi sens si pentru celelalte categorii de salariati - muncitori calificati, personal administrativ si personal de specialitate -, in cazul carora Contractul Colectiv de Munca la nivel national 2007 - 2010 stabileste o serie de indicatori de ierarhizare care determina fiecarei categorii in parte nivelul minim de salarizare.
Astfel, daca propunerea de 500 de lei salariu minim pentru necalificati va ramine definitiva, din ianuarie 2008, salarizarea minima pentru muncitorii calificati, precum si pentru personalul administrativ cu studii liceale ar fi de 600 lei, in timp ce pentru cei cu studii postliceale minimul ar fi de 625 lei. Pe treapta superioara de ierarhizare, cu un minim de 650 lei, apare personalul de specialitate avind ca pregatire scoala de maistri, urmat de personalul cu studii superioare de scurta durata cu 750 lei. Cel mai avantajat ramine personalul incadrat pe functii care necesita studii superioare pentru care salariul minim va fi de 1.000 lei. Toate aceste calcule sint bazate pe ierarhizarea stabilita prin CCM la nivel national care stabileste pentru fiecare categorie de salariati anumiti coeficienti de departajare de la 1,2 pina la 2, aplicati salariului minim brut pe tara.

"Un salariu minim brut de 500 lei nu face altceva decit sa amplifice exodul de forta de munca!"

Nu ne multumeste nivelul de salarizare minima la 500 lei, sustin in cor reprezentantii locali ai principalelor confederatii sindicale. "Oferta de 500 lei brut este mult prea mica, nici macar nu acopera cosul zilnic de consum! Discrepanta intre salariul minim brut pe economie si salariul mediu este foarte mare si creste exponential atunci cind ne raportam la salariile pe care le ofera companiile multinationale sau salariile din Occident. De altfel, nu cred ca exodul de muncitori catre Occident se va estompa, ba dimpotriva! Iar un salariu minim brut pe tara de 500 lei nu face altceva decit sa amplifice fenomenul", ne-a declarat Dumitru Sisu, presedintele structurii teritoriale a Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR). De asemenea, sursa citata a subliniat ca singurul element pozitiv care a rezultat in urma negocierilor tripartite la nivel central pe tema salariului minim pe economie este extinderea acestui indicator si pentru sectorul bugetar. Aceasta in conditiile in care, pentru anul in curs, salariul minim brut pe tara in cazul bugetarilor a fost stabilit la 390 lei de Guvern, in timp ce pentru sectorul privat acelasi indicator a fost stabilit la 440 lei prin negocierea capitolului salarizare din CCM national.
Nici sindicalistii de la Blocul National Sindical (BNS) si Confederatia Nationala a Sindicatelor "Cartel Alfa" nu sint de acord cu incheierea unui acord cu patronatele si Guvernul pentru un salariu minim de 500 lei, motivatia fiind asemanatoare cu cea invocata de colegul de la CSDR.

"Sub 654 lei salariul minim brut pe tara nu avem ce discuta!"
* avertizeaza vicepresedintele CSDR, Nicolae Cretu

Contactat de reporterii "Obiectiv", Nicolae Cretu, vicepresedintele CSDR si membru al echipei care negociaza la Bucuresti nivelul indicatorului salariu minim pe economie, a punctat ca organizatia sindicala pe care o reprezinta nu este de acord sa semneze un protocol sub nivelul cosului minim de consum: "Sub 654 lei salariul minim brut pe tara nu avem ce discuta! Oricum, etapa actuala de 500 lei este una intermediara, iar negocierile vor fi continuate pina cind vom atinge tinta stabilita. Eu pot sa inteleg ca pentru bugetari de la 390 lei la 500 lei este un salt major, dar pentru sectorul privat cresterea este mult prea mica".
Statisticile la nivel national indica faptul ca, in prezent, numarul salariatilor care declara ca incaseaza salariul minim pe economie se apropie de jumatate de milion de angajati, in timp ce la nivelul judetului nostru e vorba de circa 19.000 de persoane.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro