• Primăria Brăila a lansat recent în SEAP o licitație prin procedură simplificată pentru demolarea și reconstruirea corpului B al liceului, imobil cu risc ridicat de prăbușire la cutremur • odată stabilit câștigătorul licitației, proiectul ar trebui realizat în 12 luni
Se fac pași concreți pentru demolarea și reconstruirea corpului B al Liceului de Arte ”Hariclea Darclee” Brăila, imobil cu risc ridicat de prăbușire la cutremur. Recent, Primăria Brăila a lansat în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP) o licitație prin procedură simplificată pentru achiziționarea de servicii de proiectare și execuție lucrări pentru realizarea acestui proiect, licitație ce are o valoare de 13.850.000 lei fără TVA.
Potrivit caietului de sarcini, durata de realizare a obiectivului de investiții este de 12 luni, din care două luni pentru proiectare și 10 luni pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor (de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor). În primele două luni firma câștigătoare ar trebui să demoleze clădirea, până în luna a șasea ar trebui să fie gata lucrările de construire, inclusiv realizarea de branșamente apa-canalizare, electrice, termice, gaze naturale, telefon, internet, instalație detecție la incendiu. Până în luna a zecea ar trebui finalizate toate activitățile proiectului.
Proiectul privind demolarea și construirea unui nou corp de clădire la Liceul de Arte este finanțat de la bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în cadrul Programului Național de Investiții ”Școli sigure și sănătoase”.
Ofertele pentru licitație se depun până pe 21 iunie.
De ce s-a ajuns aici?
Reamintim că după cutremurele puternice care au avut loc în Turcia și Siria în luna februarie 2023, autoritățile din România au fost puse din nou în fața problemei serioase legată de evaluarea clădirilor care sunt supuse riscului în timpul seismelor. Astfel, Inspectoratul Școlar Județean Brăila a comunicat că Liceul de Arte, mai precis Corpul B al unității de învățământ, este singurul din Brăila încadrat în clasa de risc seismic I. Imediat s-a luat decizia ca elevii să nu mai învețe acolo până când problema va fi remediată.
Atunci, primarul Marian Dragomir a promis că municipalitatea va sprijini financiar liceul dacă va fi nevoie, pentru a efectua lucrări de consolidare a acestei clădiri și a început o serie de demersuri în acest sens. Pe 31 august 2023, Primăria Brăila a semnat contractul privind realizarea expertizei tehnice a clădirii, spunându-se că ulterior corpul B ar fi trebuit să intre în reabilitare prin Programul Național de Investiții al Guvernului României “Școli sigure și sănătoase”. După două licitații pentru realizarea acestei expertize la care nu s-a înscris nicio firmă, abia la a treia încercare a câștigat o societate care s-a arătat interesată de proiect: GRS Project Global SRL, Iași.
Proiectantul a propus două scenarii în urma expertizei: consolidarea clădirii actuale sau demolarea corpului B și construirea unui nou imobil. A doua soluție a fost acceptată de autorități, fiind mai sigură și mai ieftină. În luna octombrie 2023, edilul-șef Marian Dragomir declara pentru cotidianul ”Obiectiv – Vocea Brăilei” că proiectul cu studiile actualizate a fost trimis către Ministerul Dezvoltării, care a acordat finanțare prin Programul Național de Investiții ”Școli sigure și sănătoase”.