de munca la negru. "Ca domenii controlate in domeniul relatiilor de munca au fost comert, prestari servicii si confectii, principale deficiente constatate fiind primirea la lucru fara incheirea de contracte individuale de munca in cazul a 7 angajatori dintre care 3 in domeniul comert, nedepunerea declaratiei fiscale, in cazul a 25 angajatori, nerespectarea prevederilor privind timpul de munca suplimentar, ori munca de noapte, sau nedepunerea dovezilor de calcul a drepturilor salariale", a explicat inspectorul sef al ITM
Braila, Dumitru Vaduva.
In ceea ce priveste actiunile de control in domeniul sanatate si securitate in munca (SSM) au fost vizate, printre altele, sectoarele constructii si reparatii nave, agricultura, confectii textile, gospodarire locala, constructii, depozitari cereale, industrie alimentara si telecomunicatii. Deficientele frecvent constatate cu ocazia acestor verificari au vizat aspecte legate de efectuarea unei instruiri de protectie a muncii incomplete, neefectuarea controlului medical periodic, precum si semnalizarea incompleta a riscurilor de securitate. Ca urmare, inspectorii de munca au aplicat 29 avertismente si 4 amenzi in valoare totala de 13.000 lei.
Ca termen de comparatie, in cursul lunii octombrie ITM Braila a aplicat amenzi in valoare totala de aproape 100.000 lei din care 87.000 lei pe partea de relatii de munca, iar diferenta pe parte de sanatate si securitate in munca.