AVAS vrea sa traga la raspundere fosta echipa manageriala a "Dunacor" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

AVAS vrea sa traga la raspundere fosta echipa manageriala a "Dunacor"

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului are de gind sa traga la raspundere persoanele care se fac vinovate de falimentarea combinatului chimic "Dunacor". Concret, autoritatea a formulat obiectiuni cu privire la raportul final de faliment a societatii brailene prin care solicita completarea acestuia cu date privind cauzele care au dus la declararea insolventei "Dunacor". "Obiectiunile formulate de AVAS au vizat, in principal, neindeplinirea obligatiilor cu privire la procedura de comunicare a actelor efectuate in cadrul insolventei SC “Dunacor” SA fata de AVAS, derulate in dosarul de faliment nr. 2882/1999. Totodata, prin intermediul obiectiunilor, s-a solicitat completarea Raportului final cu imprejurarile si cauzele care au dus la aparitia insolventei debitorului, cu mentionarea persoanelor carora le-ar putea fi imputabila", ne-a comunicat AVAS prin Directia Comunicare. Practic actiunea autoritatii in cazul "Dunacor" nu este o noutate intrucit AVAS face demersuri in sensul atragerii raspunderii patrimoniale a persoanelor din conducerea debitorilor faliti de la care are de recuperat bani. De altfel, autoritatea are zeci de procese in cadrul procedurilor de faliment a unor debitori braileni, procese prin care incearca sa implice cu patrimoniile proprii persoanele din conducerea falitelor care se fac vinovate de declansarea procedurilor de faliment. Cea mai recenta statistica in acest sens indica un numar de 18 societati comerciale falite din Braila in cazul carora AVAS a chemat in instanta directorii, cenzorii si administratorii pentru a acoperi, din veniturile proprii, gaurile lasate in bugetul de stat. Potrivit aceleiasi statistici, la nivel national, AVAS a formulat peste 700 de cereri de atragere a raspunderii patrimoniale in urma carora spera sa recupereze sute de milioane de dolari si peste 16 miliarde lei vechi.
Reamintim ca SC "Dunacor" a intrat in lichidare administrativa in aprilie 1997, prin decizia actionarului majoritar actualul AVAS (fost APAPS, fost FPS). De mentionat este ca, la acest moment, nu au mai ramas active ale fostului combinat nevindute. Initial, pretentiile creditorilor s-au cifrat la 20,055 milioane RON, dar in urma solutionarii in instanta a litigiilor pe aceasta tema s-a ajuns in final la creante certe in valoare de 8,154 milioane RON plus 3,2 milioane USD. In ceea ce priveste indestularea creditorilor, aceasta s-a produs in doua etape care au condus ca, in total, creditorii chirografari sa fie indestulati in procent de circa 15 puncte, asta pe linga stingerea tuturor datoriilor la buget, in contextul in care, de obicei, intr-o lichidare abia se acopera pina la 15-20% din creantele bugetare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro