"Avem nevoie de europarlamentari care să impună un punct de vedere românesc la Bruxelles" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Avem nevoie de europarlamentari care să impună un punct de vedere românesc la Bruxelles"

Prioritar este să trimitem în Parlamentul European oamenii cei mai buni, cei mai competenţi, cu proiecte cât mai realiste şi mai eficace, oameni politici capabili să transforme România dintr-un membru pasiv într-o voce sonoră a înaltului for decizional european. Poate nu suntem de foarte multe ori conştienţi de acest lucru, dar ne comportăm ca o ţară care abia urmează să intre în Uniunea Europeană. Numai că România este membru cu drepturi depline de doi ani. Sunt prea puţini europarlamentari români care să trateze problemele cu profesionalism şi să fie pe cât de activi şi pe atât de eficienţi. A doua miză, poate la fel de importantă ca şi prima, constă în acordarea unui vot de blam actualului guvern şi celor două partide care îl compun, pentru că şi-au încălcat promisiunile electorale.
Reporter - Credeţi că votul de duminică va fi unul dominat de problemele naţionale?
Crin Antonescu - Cred că românii vor sancţiona actualul executiv pentru faptul că în această perioadă de criză economică nu ia nicio măsură care să ne uşureze traiul sau, dacă adoptă măsuri, acestea sunt aberante, cum e cazul impozitului forfetar. Ei realizează că măsurile luate au stârnit nemulţumirea unei largi categorii de oameni şi încearcă să vândă o nouă speranţă, vorbind despre înviorarea economiei româneşti şi depăşirea crizei. Nu există, însă, nimic care să ne indice că disponibilizările petrecute anul acesta sunt urmate de angajări masive. Nu am auzit despre semnele concrete ale acestui reviriment economic. Pe scurt, aceasta nu este decât o altă minciună de campanie, care demonstrează un înalt grad de iresponsabilitate
Reporter - Ca membru al unui partid ce sprijină iniţiativa privată, ce soluţii întrevedeţi pentru supravieţuirea economiei româneşti în această perioadă?
Crin Antonescu - Noi am depus o moţiune de cenzură, tocmai pentru că ni se pare grav şi urgent să limpezim problema întreprinderilor mici şi mijlocii. Dacă sufocăm aceste întreprinderi, va fi extraordinar de greu de resuscitat ulterior. Măsurile sunt foarte clare: abrogarea impozitului forfetar, plus o serie de măsuri care să vină realmente în sprijinul acestor întreprinderi. Neimpozitarea profitului reinvestit, în vederea creării de locuri de muncă ar putea reprezenta o soluţie. Noi cerem o scutire de impozit, dacă se poate totală, pentru câţiva ani, pentru start-up-uri, pentru întreprinzătorii curajoşi care decid să îşi deschidă o firmă în aceste vremuri complicate. Acestei crize trebuie să îi răspundem cumva. Din nefericire, Guvernul PD-L - PSD contribuie la adâncirea crizei.

"Avem nevoie de europarlamentari care au capacitatea de a aduce un sprijin european pentru agricultura românească"

Reporter - Cum bine ştiţi, economia judeţului Brăila este preponderent agrară. Cum vedeţi anul agricol 2009?
Crin Antonescu - Din păcate, va fi un an greu. Reprezentanţii FMI apreciau că în cazul în care va fi un an secetos, situaţia României ar fi una extrem de dificilă. De asemenea, dacă discutăm despre micii fermieri, putem constata cu uşurinţă că aceştia au fost lăsaţi de izbelişte. Am umblat foarte mult prin ţară şi am găsit foarte puţini oameni care să fi primit subvenţii. În condiţiile astea, agricultura va primi o nouă lovitură, o lovitură grea, legată atât de programele şi subvenţiile promovate şi venite de la APIA, cât şi de dezordinea din Direcţiile agricole, marcă a actualului guvern. Cred că, în acest moment avem nevoie de europarlamentari care au capacitatea de a aduce un sprijin european pentru agricultura românească.
Reporter - Cum s-ar putea realiza concret acest lucru?
Crin Antonescu - Guvernul Băsescu-Geoană şi ministrul Sârbu nu au fost în stare să obţină de la instituţiile europene ajutorul de care era nevoie. Au întârziat în primul rând să acorde subvenţiile directe către agricultori şi nu s-au atins de fondurile de dezvoltare rurală. O atitudine dezastruoasă a fost adoptată de ministrul Sârbu în faţa autorităţilor europene, când le-a spus cu insolenţă că "nu are nevoie de mila lor". Această aroganţă pune România într-o poziţie dezavantajoasă. De aceea avem nevoie de o delegaţie la Parlamentul European, care să repare prostiile unor incompetenţi precum Sârbu. Europa are nevoie să audă un mesaj mai inteligent din partea României în privinta agriculturii, pentru a nu duce spre faliment cca. două milioane de agricultori români, care formează un procent semnificativ din economia noastră.

Principiile liberalismului stau la baza principalelor obiective ale Uniunii Europene

Reporter - Cu ce mandat pleacă la Bruxelles europarlamentarii liberali?
Crin Antonescu - Am stabilit o serie de priorităţi pentru viitoarea delegaţie liberală română de la Bruxelles. Acestea presupun, în primul rând, un sprijin european pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Pentru a obţine mai multe fonduri, trebuie să trimitem în Parlamentul European o delegaţie formată din oameni care să înţeleagă, să sprijine şi să promoveze îmbunătăţirea mediului de afaceri pentru IMM-uri în România. Vă spuneam de sprijinul pentru agricultură, dar vedem necesar şi un sprijin pentru muncitorii români de peste hotare. Protecţia drepturilor omului, a libertăţilor cetăţeneşti, a vieţii private, o politică înţeleaptă cu privire la Republica Moldova, care să facă posibilă democratizarea şi integrarea ei europeană, sunt preocupările noastre reale. Vorbeam la început despre miza acestor alegeri. Miza adevărată pentru cetăţenii României o reprezintă realizarea acestor proiecte. Iar garanţia pentru realizarea acestor obiective o reprezintă echipa propusă de PNL pentru Parlamentul european. Norica Nicolai, Renate Weber, Ramona Mănescu, Adina Vălean sau Cristian Buşoi nu sunt nişte nume pe o listă. Sunt oameni care au demonstrat că ştiu să impună un punct de vedere românesc, au competenţă şi energie, dar şi foarte multe proiecte pe care vor să le realizeze.
Reporter - Vor ieşi duminică românii la vot?
Crin Antonescu - Eu cred că da, că vor înţelege importanţa acestor alegeri. Şi mai cred că vor vota corect, vor înţelege că Europa este liberală, că principiile liberalismului stau la baza principalelor obiective ale Uniunii Europene. Ce poate fi mai liberal decât dărâmarea barierelor între ţările Uniunii Europene prin politica de libera circulaţie a persoanelor, mărfurilor, capitalului şi serviciilor? Ce poate fi mai liberal decât eliminarea discriminărilor pe bază de naţionalitate, sex, religie ? Ce poate fi mai liberal decât respectarea principiilor concurenţei libere în cadrul politicilor economice şi industriale?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro