Nu se cunoaşte subiectul convorbirilor dintre cei doi şefi de stat, care s-au mai întâlnit în cadru multilateral în urmă cu zece zile, la Consiliul NATO - Rusia, care a avut loc în marja summitului de la Lisabona. De obicei, la reuniunile internaţionale, delegaţiile României şi Rusiei stau alături, din cauza ordinii alfabetice.
Înainte de a pleca la Astana, preşedintele Traian Băsescu a formulat critici dure la adresa Moscovei, spunând că "Rusia nu a dat nici un semn că şi-ar însuşi lecţiile democratice". El a spus că percepe o "oarecare ostilitate" a Rusiei faţă de România, manifestată ori de câte ori are ocazia şi care e generată de neîncredere, o neîncredere care este însă reciprocă. România nu se simte confortabil cu trupe ale Federaţiei Ruse "lângă graniţa noastră, în Transnistria", a explicat Băsescu, menţionând totodată şi prezenţa şi consolidarea flotei ruse de la Marea Neagră.
Ministrul rus de externe a cerut OSCE să evite "standardele duble" în privinţa soluţionării conflictelor regionale
Summitul OSCE de la Astana are pe agendă şi subiectul conflictelor îngheţate, inclusiv cel din Transnistria. La ultima reuniune de un asemenea nivel, care a avut loc în 1999, la Istanbul, Rusia şi-a luat angajamentul că îşi va retrage armamentul şi trupele din Transnistria, ceea ce nu s-a întâmplat. OSCE este mediator în procesul de reglementare transnistreană, alături de Rusia şi Ucraina.
Într-un articol publicat marţi în Rossiskaia Gazeta, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut OSCE să evite "standardele duble" în privinţa soluţionării conflictelor regionale. "În ultima vreme, se observă o tendinţă stranie, care se traduce printr-o abordare selectivă a conflictelor de pe teritoriul OSCE - unele sunt tratate prioritar, iar altele sunt tratate cu o tăcere absolută", afirmă Lavrov în articol, considerând această stare de fapt "nejustificată".