Şeful statului s-a arătat încrezător că, odată cu intrarea Republicii Moldova în UE, România şi Basarabia vor fi "împreună în marea familie europeană" şi reaminteşte că "România are ca obiectiv sprijinirea Republicii Moldova să intre în UE".
Preşedintele Traian Băsescu a precizat că, dacă se va desfăşura sau nu şi un proces de unificare a celor două ţări, "acest lucru ţine mai puţin de voinţa oamenilor politici", dar este convins că aceştia vor şti "să valorifice o dorinţă populară, dacă va exista, pe cele două maluri ale Prutului".
Întrebat dacă va există această dorinţă de unire, preşedintele României a evitat să se pronunţe. "Nu vreau să anticipez azi, lăsaţi-mă să mă mai gândesc", a cerut Băsescu.
Şeful statului a mai afirmat că, peste 25 de ani, frontierele UE vor fi pe Nistru (ceea ce înseamnă că Transnistria nu ar face parte din UE, deci, în viziunea preşedintelui, R. Moldova ar adera fără Transnistria la UE - n.r.), iar evoluţiile democratice din regiune vor stimula şi alte ţări, precum Ucraina, să se îndrepte spre UE. "Peste 25 de ani, Balcanii vor fi parte a UE şi a NATO", a punctat şeful statului.
