• elevii care nu au promovat examenul de Bacalaureat în sesiunea din iunie au o nouă șansă • înscrierile pentru sesiunea iulie - august încep luni, 14 iulie, și se încheie pe 21 iulie • probele orale vor avea loc între 4 și 8 august, iar cele scrise încep pe 11 august
Elevii care nu au promovat examenul de Bacalaureat în sesiunea iunie 2025 au ocazia să participe la cea de-a doua sesiune, programată pentru lunile iulie - august. Înscrierile încep luni, 14 iulie, și se încheie pe 21 iulie. Această etapă este deschisă nu doar celor respinși în prima sesiune, ci și elevilor care nu s-au prezentat, celor din promoțiile anterioare și celor care au promovat corigențele în această vară.
Ce trebuie să știi dacă nu ai promovat examenul
În România, nereușita la Bacalaureat nu înseamnă sfârșitul parcursului educațional. Candidații au dreptul să susțină fiecare probă de până la cinci ori, fără a repeta întregul examen dacă au picat doar anumite materii. Astfel, la sesiunea din august se pot înscrie doar pentru probele nepromovate. Primele două încercări sunt gratuite, indiferent de an, însă începând cu a treia încercare, se achită o taxă stabilită de Ministerul Educației – în 2025, aceasta fiind de 499 de lei pentru toate probele (atât scrise, cât și orale).
Calendar BAC 2025 – sesiunea a doua (iulie-august)
Înscrierea candidaților are loc în perioada 14 – 21 iulie 2025, inclusiv pentru elevii care au promovat examenele de corigențe.
Urmează evaluarea competențelor lingvistice și digitale, astfel: 4-5 august - evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A; 5 august -evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B; 6 august - evaluarea competențelor digitale – proba D; 7-8 august - evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C.
Probele scrise vor avea loc după cum urmează: 11 august - Limba și literatura română – proba E.a); 12 august: proba obligatorie a profilului – proba E.c); 13 august: proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d);14 august: Limba și literatura maternă – proba E.b).
Rezultatele și etapa contestațiilor sunt programate astfel: 18 august - afișarea primelor rezultate, vizualizarea lucrărilor și începutul perioadei de contestații; 19-20 august - depunerea contestațiilor și reevaluarea lucrărilor, iar pe 26 august va avea afișarea rezultatelor finale.
În ce condiții promovezi examenul
Pentru a obține diploma de Bacalaureat, un candidat trebuie să susțină toate probele de evaluare a competențelor (orale și digitale), să obțină minimum nota 5 la fiecare probă scrisă și să obțină cel puțin media 6 la probele scrise (media aritmetică a notelor de la examenele scrise).
Situația în județul Brăila
La nivelul județului Brăila, din aproximativ 2.000 de elevi eligibili pentru prima sesiune a Bacalaureatului, doar 1.425 s-au înscris efectiv. Dintre aceștia, 228 nu au reușit să obțină media minimă de 6, fiind declarați respinși, iar 29 nu s-au prezentat la examen. Toți acești elevi sunt așteptați la sesiunea de august, alături de absolvenții din promoțiile anterioare sau cei care au finalizat corigențele recent.
A doua sesiune a Bacalaureatului este mai mult decât o repetiție: este o nouă oportunitate. Pentru unii, poate fi chiar șansa decisivă de a-și continua studiile universitare sau de a accesa locuri de muncă unde diploma de Bac este esențială. Mai mult decât un examen, este un prag spre viitor.