Batjocoriţi pe banii lor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Batjocoriţi pe banii lor

Felul cum sunt trataţi de către administraţia Bazei Nautice îi nemulţumeşte profund pe barcagiii brăileni. Deşi fuseseră anunţaţi că, în sfârşit, după aproape jumătate de an de aşteptare, îşi pot lăsa ambarcaţiunile la noile pontoane, ei se plâng că sunt ţinuţi în continuare pe mal, fără nicio explicaţie. Marea andocare fusese programată pentru ieri, 18 mai, însă, deşi s-au prezentat la bază încă de dimineaţă, de la ora 7.00, unii barcagii au constatat că au venit degeaba, fiindcă nu-i băga nimeni în seamă. "Ar fi trebuit să ni se spună şi nouă ce locuri avem la ponton şi pe ce criterii s-au făcut repartiţiile, dar nu ne zice nimeni nimic. S-a făcut ora 12.00 şi stăm ca fraierii degeaba aici. Da' banii ştiu să ni-i ia! Deşi în octombrie, anul trecut, ne-au pus să scoatem bărcile pe mal, ca să modernizeze pontoanele, am fost taxaţi ca şi cum am fi avut bărcile la apă, iar de luna asta au şi mărit tarifele de vreo trei ori, fără nicio explicaţie, fără nimic. Au pus pontoanele astea care n-au nici măcar o balustradă, ca să nu cazi în apă când sunt valuri şi iau pielea de pe noi, ne zvântă la bani", ne-a spus un barcagiu indignat. Un altul şi-a exprimat nemulţumirea că, după ce şi-a ţinut 40 de ani barca în Baza Nautică, acum nu mai are loc de alţii, cu bărci mai mari şi mai scumpe. "Treaba asta cu modernizarea pontoanelor s-a făcut pentru ăia şmecheri, cu bani. Noi, ăştia mai săraci, pensionarii, nu avem loc la pontoanele noi, tot la alea vechi ne bagă, mai la margine. E bine şi acolo, dar de ce au mărit tarifele, că nu face barca banii pe care-i am de dat ca taxă de andocare?!", ne-a spus barcagiul.
Unii proprietari de bărci începuseră, ieri, să ocupe locurile la pontoane, chiar dacă administraţia Bazei Nautice nu era de faţă. După cum v-am mai informat, acest obiectiv aparţine Primăriei şi este administrat de "Braicar" SA, firmă controlată de Consiliul Local Municipal. Directorul "Braicar", Cornel Săndulescu, cel care ne anunţa, săptămâna trecută, că începând de luni, 18 mai, barcagiii vor avea acces la pontoane, nu părea, ieri, prea grăbit să rezolve problema. Contactat telefonic de reporterul nostru, Săndulescu s-a scuzat că nu poate vorbi prea mult, deoarece se află într-o şedinţă, însă a ţinut să precizeze că situaţia nu e chiar aşa de disperată cum o prezintă unii. "N-are de ce să se plângă nimeni. Pe rând, toată lumea intră la apă, că e timp suficient, mai sunt 200 de zile până la sfârşitul anului", ne-a spus Săndulescu, cu un calm aflat în deplină contradicţie cu exasperarea barcagiilor care acuză faptul că nu îşi pot folosi bărcile, deşi s-a încălzit vremea, iar asta pentru că nu au cum să le lanseze la apă, atât timp cât nu au un loc asigurat în Baza Nautică.

Dezbinaţi şi nebăgaţi în seamă

Reamintim că Baza Nautică a intrat în reamenajare toamna trecută. Operaţiunea s-a făcut pe bani europeni, în cadrul programului de reabilitare a infrastructurii centrului istoric al municipiului. Titulară de contract, firma spaniolă "Sedesa" a încredinţat lucrarea unei societăţi specializate din Constanţa. Vechile pontoane cu legătură fixă la mal au fost înlocuite cu altele susţinute de piloni, care pot fi folosite indiferent de nivelul apei. Noua Bază Nautică nu prea este, însă, pe placul barcagiilor. Aceştia acuză nu doar faptul că li se cere mai mult pentru andocarea la ponton, ci şi scăderea capacităţii bazei, ce poate găzdui mai puţine bărci ca înainte. Tocmai de aceea, câteva dintre vechile pontoane au fost lăsate în funcţiune, dar tarifele mărite se aplică şi pentru acestea. Pe barcagii îi nemulţumeşte şi faptul că nu există balustrade de susţinere, aspect ce poate duce la accidente, atunci când suprafaţa apei este agitată.
Stresaţi de tratamentul la care sunt supuşi, posesorii de bărci acuză pe toată lumea, de la directorul Săndulescu, până la primarul Aurel Simionescu. Edilul-şef îi supără fiindcă nu se implică în rezolvarea problemei lor. De la atâta stres, au ajuns chiar să se certe între ei. Pe vremuri, chiriaşii Bazei Nautice erau constituiţi într-o asociaţie care le reprezenta interesele. De când preşedintele acesteia a decedat, nu s-a mai implicat nimeni în problemele administrative, astfel că s-a ajuns ca fiecare să se descurce cum poate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro