Mergi la conţinutul principal
Încă un olimpic internațional brăilean!

Bogdan Mihai Ciocârlan, medalie de argint la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025

• Bogdan Mihai Ciocârlan este absolvent al claselor gimnaziale din cadrul Colegiului Național ”Gh. M. Murgoci” • datorită performanțelor sale, Bogdan Mihai Ciocârlan a primit o bursă de studii la Liceul Internațional de Informatică București (ICHB), în clasa destinată olimpicilor • anul acesta a făcut parte din echipa care a reprezentat România la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025, una dintre cele mai prestigioase competiții internaționale de profil

 

Ce au în comun Brăila, astronomia și fizica de top? Răspunsul e simplu: Bogdan Mihai Ciocârlan, fost elev al Colegiului Național „Gh. M. Murgoci”, care continuă să impresioneze prin performanțele sale remarcabile în domeniul științelor exacte. La doar 18 ani, Bogdan a cucerit medalia de argint la prestigioasa Olimpiadă Asiatică de Fizică 2025, desfășurată în Dhahran, Regatul Arabiei Saudite.
Într-o competiție care a reunit 208 participanți din 28 de țări — 27 din zona Asia-Pacific și România, cu statut de invitat, echipa țării noastre a reușit o performanță remarcabilă: două medalii de aur, două de argint, trei de bronz și o mențiune de onoare.
Bogdan face parte din echipa condusă de prof. dr. Delia Davidescu (Liceul Internațional de Informatică București) și conf. univ. dr. Sebastian Popescu (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași).

Un parcurs spectaculos, început la Brăila
Bogdan nu este la prima reușită. Născut și crescut în Brăila, a absolvit gimnaziul la Colegiul Național „Gh. M. Murgoci” în 2022, cu media 9,90 și una dintre cele mai mari note la Evaluarea Națională din județ. La prima vedere, pare un adolescent obișnuit:
Și eu îmi mai pierd vremea pe telefon!”, mărturisea acesta cu modestie, într-un interviu acordat ziarului nostru pe vremea când studia la Brăila și deja se făcuse remarcat la diverse concursuri și olimpiade. Dar în spatele acestei aparente normalități se ascunde un veritabil fenomen educațional.
Totul a început în clasa a V-a, când, la doar 11 ani, s-a calificat la olimpiada națională de astronomie, reușind să obțină medalia de bronz în fața unor colegi mai mari. În același an s-a calificat și la etapa națională a olimpiadei de informatică. De acolo, drumul a fost unul ascendent. În clasa a VI-a era calificat la trei olimpiade — astronomie, fizică și informatică — toate anulate din cauza pandemiei. Dar Bogdan nu s-a oprit: în anul următor a obținut medalii de aur atât la astronomie, cât și la fizică. În clasa a VIII-a a triumfat din nou: aur la olimpiada națională de fizică, argint la astronomie și calificarea directă în lotul național de seniori pentru olimpiadele internaționale.

Am știut că vreau să mă dedic astronomiei din clasa a III-a, când părinții m-au dus pentru prima dată la un club de astronomie în Galați. A fost magic să văd cerul prin telescop. Mai târziu m-am alăturat Centrului de astronomie din Brăila, unde am aprofundat partea teoretică. Acolo am crescut cu adevărat”, spunea tânărul.

De la Brăila, spre excelență internațională
Datorită performanțelor sale, Bogdan Mihai Ciocârlan a primit o bursă de studii la Liceul Internațional de Informatică București (ICHB), în clasa destinată olimpicilor. Acolo și-a continuat pregătirea, devenind unul dintre cei mai promițători tineri din România în domeniul fizicii și astronomiei. Fascinat de misterele cosmosului, dar cu picioarele bine înfipte în realitate, Bogdan ne demonstrează că excelența se construiește cu perseverență, curiozitate și pasiune autentică:
Planeta care mă fascinează cel mai mult este Pământul. E singura despre care știm că poate susține viața. Dar și Marte mă atrage — poate fi, în viitor, o nouă casă pentru omenire”.

Brăila poate fi mândră
Bogdan Mihai Ciocârlan este un exemplu de excelență și devotament, un model pentru tinerii pasionați de știință și o mândrie pentru Brăila. De la primele observații astronomice în Galați, până la podiumul olimpiadelor internaționale, drumul său este dovada că performanța nu are limite când este susținută de pasiune și determinare.
Iar povestea lui e departe de a se fi încheiat.
În încheiere, putem spune că atunci când îți urmezi pasiunea cu răbdare și curiozitate, rezultatele nu întârzie să apară, iar cerul nu e limita, ci doar începutul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro